Boljši je samo kontrast, ostalo je enako ali celo slabše (recimo enakomernost osvetlitve). Kontrast je sicer razmerje med najsvetlejšo in najtemnejšo prikazano sliko in je lahko zelo visok tudi če je recimo črna povprečna in bela zelo svetla. LED imajo načeloma zelo svetlo belo, črna pa je zelo odvisna od panela (zadeva deluje tako da diode ali neonka stalno osvetljujejo zaslon z maksimalno osvetlitvijo in je bela torej odvisna od tega kako močne so diode ali neonka, črna pa nato dobimo tako da panel z kristlali prekriva to belino. Črna je zato bolj odvisna od panela kot od tehnologije osvetlitve in zato imajo nekateri Samsungovi ne-led modeli (njihovi paneli naj bi bili najboljši) praktično enako dober prikaz črne kot nekateri konkurenčni modeli z LED osvetlitvijo.
Zakaj tako poudarjam črno in ne toliko bele: TV se normalno gleda v manj osvetljenih razmerah in dvomim da ima kdo navito osvetlitev do konca (tudi podnevi) in se torej tista prednost velike osvetlitve izgubi. Slaba črna pa se kaže kot siva in kar precej pokvari prikaz in tukaj se ne da kaj dosti narediti, saj panel ne more bolj zakriti svetlobe (razen če drastično zmanjšamo osvetlitev ozadja).
Kaj sem jaz opazil v praksi in iz raznih testov:
Samsung LED in ne-LED zasloni (recimo serija B650) in dokaj podobno sliko in tukaj se led ne splača, razen če gledate v res svetlem okolju.
Sony ima podobno situacijo, saj naj bi uporabljal enake panele.
Pri Philipsu in LG-ju je razlika večja, a spet bolj na račun osvetlitve, saj ne dosegata tako dobre črnine kot Samsung.
Seveda pa je vse skupaj predvsem stran osebne ocene. Če bi jaz kupoval LCD bi verjetno vzel dober ne-LED model, saj se mi zdijo razlike v cenah prevelike.