samsung plazma b680

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.623
208
63
Kranj
oldskul: forsirajo se tvji, kjer je dober + in pa za večino raje, nimajo vsi jurja € za TV.....folk, vsaj kjer delam nima denarja gledajo po tvjih 400-600€ max.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
G20 za enakovreden prikaz prikaz slike v preosvetljenem okolju trgovin zahteva "dynamic" način, ki pa ga nikjer ne uporabljajo, saj je v prvih 200urah delovanja odsvetovan. Sam sem dolgo hodil po trgovinah in gledal te tako hvaljene plazme, pa so imele vse sprano in temno sliko ter neoster prikaz. Potem sem pa enkrat v trgovini prosil za daljinca in malo preklopil med načini in videl da lahko tudi plazma prikaže zelo svetlo in kontrastno sliko, če je treba. V domačem okolju je "dynamic" način jasno neuporaben, saj bi ga lahko uporabljal edino za osvetlitev sobe (kar velja tudi za našponane podobne načine LCD-jev). THX način ki v trgovini zgleda pretemno je doma odličen in dejansko ni potrebno nobeno dodatno nastavljanje.

Če bi bilo možno razstavljati TV-je v podobnem okolju kot je doma bi pomoje Panasonc prodal še dosti več.

Sicer pa tudi LCD-ji niso slabi, sploh tisti od samsunga imajo vrhunsko sliko. Razočaralo me je edino to da z novim letnikom cena LED televizij ni kaj posebej padla.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Če govorimo odkrito, koliko boljši je LED od LCD če pustimo porabo energije na strani? Torej po kvaliteti slike?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Boljši je samo kontrast, ostalo je enako ali celo slabše (recimo enakomernost osvetlitve). Kontrast je sicer razmerje med najsvetlejšo in najtemnejšo prikazano sliko in je lahko zelo visok tudi če je recimo črna povprečna in bela zelo svetla. LED imajo načeloma zelo svetlo belo, črna pa je zelo odvisna od panela (zadeva deluje tako da diode ali neonka stalno osvetljujejo zaslon z maksimalno osvetlitvijo in je bela torej odvisna od tega kako močne so diode ali neonka, črna pa nato dobimo tako da panel z kristlali prekriva to belino. Črna je zato bolj odvisna od panela kot od tehnologije osvetlitve in zato imajo nekateri Samsungovi ne-led modeli (njihovi paneli naj bi bili najboljši) praktično enako dober prikaz črne kot nekateri konkurenčni modeli z LED osvetlitvijo.

Zakaj tako poudarjam črno in ne toliko bele: TV se normalno gleda v manj osvetljenih razmerah in dvomim da ima kdo navito osvetlitev do konca (tudi podnevi) in se torej tista prednost velike osvetlitve izgubi. Slaba črna pa se kaže kot siva in kar precej pokvari prikaz in tukaj se ne da kaj dosti narediti, saj panel ne more bolj zakriti svetlobe (razen če drastično zmanjšamo osvetlitev ozadja).

Kaj sem jaz opazil v praksi in iz raznih testov:

Samsung LED in ne-LED zasloni (recimo serija B650) in dokaj podobno sliko in tukaj se led ne splača, razen če gledate v res svetlem okolju.

Sony ima podobno situacijo, saj naj bi uporabljal enake panele.

Pri Philipsu in LG-ju je razlika večja, a spet bolj na račun osvetlitve, saj ne dosegata tako dobre črnine kot Samsung.

Seveda pa je vse skupaj predvsem stran osebne ocene. Če bi jaz kupoval LCD bi verjetno vzel dober ne-LED model, saj se mi zdijo razlike v cenah prevelike.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
Slike ki jih vidiš na TV-jih v taznih BB,... so popolnoma nemerodajne glede kvalitete končno nastavljenega TV-ja. Poglej si samo, kakšno sliko imajo v BB nastavljeno za G20 plazmo! Groza! In pol imajo zraven eno jajco od LG-ja na blu-rayu in folk ta pada kao klko boljši je LG od Pane! JAJC!
Ja, ampak na primer vidni kot ne moreš spreminjati z nastavitvami.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No hvala za razlago, namreč gledal sem nekaj modelov v BB kjer je bil nastavljen Discovery HD in mi na teh LED LCDjih ni delovala slika preveč zanesljiva in zato vprašam!

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
Slike ki jih vidiš na TV-jih v taznih BB,... so popolnoma nemerodajne glede kvalitete končno nastavljenega TV-ja. Poglej si samo, kakšno sliko imajo v BB nastavljeno za G20 plazmo! Groza! In pol imajo zraven eno jajco od LG-ja na blu-rayu in folk ta pada kao klko boljši je LG od Pane! JAJC!
Ja, ampak na primer vidni kot ne moreš spreminjati z nastavitvami.

To pa je res. Je pa na G20 vidni kot gledanja proti kakšnem led ali lcd-ju dooosti večji.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pa reci ti meni mamomu, a je sploh v kateri kategoriji LCD ali LED boljši ali vsaj blizu Panasonicovi plazmi?
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Poznam te teste ampak pusti ti AVForums in podobne profi forume pri miru, govorim v praksi za normalnega uporabnika ki ne opazi podrobnosti in ki si ne zna profi kalibrirat TVja? Bog ne daj da bi ti oporekal saj nimam izkušenj niti nisem imel nikoli priložnosti testirat ampak zdi se mi rahlo smešno da se plazme opuščajo čeprav so po tvojem mnenju res tako zelo superiorne, napredne in ostali nimajo za burek? Ja poznam razne zgodbe o tem da je izdelava predraga, da so preveč požrešne bla bla bla ampak to ni razlog, izdelava Mercedesa ter BMWja je tudi draga in tut žreta oba kot svinja pa jih vendarle delajo in tudi dobro prodajajo. Kje je problem?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vem d aveč $$$ je več užitka.

ampak rabi se 50+..50 je malo, 52 min, 55 ok, pa ke do 58 ali 63 65. mora met net priklop, dlna, vrtet filme, dvix s podnapisi in vob z media serverja.

pa slika mora bit ok. po eni strani dnevne je steklena stena, zadi so okna, cel prostor je svetel. ena stara panasonic plazma je bila sranje. vse s e je bleščalo. 8404 dela bp.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Poznam te teste ampak pusti ti AVForums in podobne profi forume pri miru, govorim v praksi za normalnega uporabnika ki ne opazi podrobnosti in ki si ne zna profi kalibrirat TVja? Bog ne daj da bi ti oporekal saj nimam izkušenj niti nisem imel nikoli priložnosti testirat ampak zdi se mi rahlo smešno da se plazme opuščajo čeprav so po tvojem mnenju res tako zelo superiorne, napredne in ostali nimajo za burek? Ja poznam razne zgodbe o tem da je izdelava predraga, da so preveč požrešne bla bla bla ampak to ni razlog, izdelava Mercedesa ter BMWja je tudi draga in tut žreta oba kot svinja pa jih vendarle delajo in tudi dobro prodajajo. Kje je problem?

Ostali opuščajo plazme ker niso konkurenčni Panasonicu. In tudi ta bi jih že nehal delati če ne bi dosegal tako dobrih rezutaltov, da so ljudje pripravljeni plačati enako ali več za TV ki je po marsičem slabši (je večji, ima večjo porabo, se bolj greje in nima tako živih barv). Sam sem bil dolga leta zagrizen pristaš LCD-jev a me je zelo pojezilo ko na očetovem LG-ju 37LH4000 nikakor nisem mogel nastaviti slike tako da bi bila črna res črna, da bi se pa hkrati videle podrobnosti tudi v temnejših delih zaslona. Na tastovem LH2000 je še huje, če pogledaš tv stoje je kar inverzna slika.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
(P)VA in IPS monitorji so tudi dosti boljši od TN (vse LCD). Pa vseeno je 90% modelov TN.

Ker je poceni in raja kupuje po_ceni. Firme pa živijo od prihodka.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aja... jaz pa sem mislil da so firme dobrodelne ustanove in neprofitne organizacije... No vsak dan nekaj novega!
cool-1.gif

Nazadnje uredil moderator: