Sadje iz Hoferja brez okusa

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kak lahko prodajajo po zakonu tako sadje, gre za marelce, brez okusa, kisle, trde. A to sploh kdo nadzira, tud pri drugem sadju isti ku*ac, ko namest čokolade/piškotov/sendviča si človek prvošč nekaj sadja in potem dobiš navadno s*anje.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
A sadje iz drugih trgovin ti pa ima okus, ali si ga probal prvič po dolgem času?
evil.gif

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.823
2.612
113
govoriš o osebni oceni. ta pa v zakonu o ustreznosti živilskih proizvodov ni predpisana.
nekatere lastnosti in karakteristike, ki si jih opisal kot neustrezne lahko kupec/potrošnik ustrezno oceni pred nakupom.
torej je vprašanje ali si ustrezno oceneli karakteristiko/lastnost pred nakupom proizvoda! če nisi pač ne znaš sebi primerno ocenit.
kva kupuješ, če ne veš kakšn mora bit.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Kak lahko prodajajo po zakonu tako sadje, gre za marelce, brez okusa, kisle, trde. A to sploh kdo nadzira, tud pri drugem sadju isti ku*ac, ko namest čokolade/piškotov/sendviča si človek prvošč nekaj sadja in potem dobiš navadno s*anje.

to je primer za EU komisijo
nekoč so že imeli uredbo, da morajo biti kumarice ravne in še nekaj takih. Mogoče bi še to o okusnem sadju lahko uvedli
vem, da nekje delajo štirioglate lubenice....

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Samo ste pa eni bolani. Pri drugih trgovcih, pa je kao v redu
stupid-1.gif
Zakaj denimo ne napišeš, da je pri Tušu vse gnilo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Samo ste pa eni bolani. Pri drugih trgovcih, pa je kao v redu
stupid-1.gif
Zakaj denimo ne napišeš, da je pri Tušu vse gnilo.

On ima izkušnjo iz Hoferja je pač napisal za Hofer, ti našiši za Tuš Jaz bom pa za Merkator. V čem je problem??

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Sadje v trgovinah je res večinoma brez okusa.
Sploh če ni sezonsko in lokalno.
Čeprav marelice bi naj bi že lahko bile lokalne. samo so najbrž iz tujine precej cenejše.
Kako pa so pridelane da so lahko toliko cenejše pa ne vem.

Sicer pa najbrž danes lokalni pridleovalec zelo težko pride v trgovino s svojim pridelkom
Prvič zaradi količine (ker trgovec najbrž želi celo verigo založiti s enim izdelkom)
drugič: pa zaradi cene. V prodajni ceni je najbrž višji delež zaslužek trgovca kot pridelovalca.
mogoče šekaj tretejega.

pred cca 20-25 leti sem v lokalni mercator nekaj časa vozil (bio) vinogradniške breskve. Pa še tisto je šlo preko nekih vez ene izmed trgovk kakor vem, ki je bila pri nas na obisku pred tem

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
ampak tudi jaz se tukaj izogibam nekako sadja... čeprav tudi drugje dobiš sploh v kakših akcijah tak skart da ga tudi za fronto prašičem ni ponucat.
Čez "tehnično robo" predvsem hofer do sedaj nisem imel večjih pripomb (se pa najdejo tudi felerji). Lidl je slabši,

Ostalih trgovin se pa "splošno" izogibam. Čeprav imam občutek da je s prodajo mercatorja "najbolšemu sosedu" cena nekaterim izdelkom padla in so konkurenčne drugim trgovinam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Predvsem moraš paziti da je sadje vsaj približno zrelo.
Nekatero sadje s časom lahko dozori po naravni poti, nekatero pa nikoli, bo prej segnilo, ali pa ostalo trdo tudi še po enem tednu in več... nekajkrat sem se nasral s poceni kivijem... tudi v košari z jabolki ni omehčal se...
paradajza z okusem še nisem dobil. Ajd pogojno Lušt, ampak cena lušta je v primerjavi s konkurenco do 5x višja
rolleyes-1.gif

Saj bo bolje čez teden ali dva, ko bo domač.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sadje v trgovinah je res večinoma brez okusa.
Sploh če ni sezonsko in lokalno.
Čeprav marelice bi naj bi že lahko bile lokalne. samo so najbrž iz tujine precej cenejše.
Kako pa so pridelane da so lahko toliko cenejše pa ne vem.

Sicer pa najbrž danes lokalni pridleovalec zelo težko pride v trgovino s svojim pridelkom
Prvič zaradi količine (ker trgovec najbrž želi celo verigo založiti s enim izdelkom)
drugič: pa zaradi cene. V prodajni ceni je najbrž višji delež zaslužek trgovca kot pridelovalca.
mogoče šekaj tretejega.

pred cca 20-25 leti sem v lokalni mercator nekaj časa vozil (bio) vinogradniške breskve. Pa še tisto je šlo preko nekih vez ene izmed trgovk kakor vem, ki je bila pri nas na obisku pred tem

Se kar strinjam pri tistem prvem delu. Če ni sezonsko in lokalno je takšno kot je izkusil avtor - brezokusno. Pa to ni samo hofer, ampak tudi lidl in ostalo sadje, ki je naredilo nekaj tisoč kilometrov. Jaz zato precej gledam, kakšnega porekla je sadje. Kupujem pa več ali manj pri tušu. Ne morem rečt, da je vse sadje prve kategorije, je pa definitivno več lokalnega sadja kot pri lidlu ali hofru.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Predvsem moraš paziti da je sadje vsaj približno zrelo.
Nekatero sadje s časom lahko dozori po naravni poti, nekatero pa nikoli, bo prej segnilo, ali pa ostalo trdo tudi še po enem tednu in več... nekajkrat sem se nasral s poceni kivijem... tudi v košari z jabolki ni omehčal se...

Evo za KIVI

Ker imam tudi lstno proizvodnjo kivija ti lahko komentiram sledeče:

Za moj okus mora biti kivi mehak (skoraj že gnil...oz tik preden začne fermentirat), moja žena in hči pa hočeta trdega kot kamen. Kisel in zanič za moj okus.
Tako, da so okusi pač zeloooo različni.

Za domač kivi pa sledeče. Kivi se obira glih pred slano. Potem ti ostane lahko do nekje marca. Posamezni kiviji v skladišču ti kljub skrbnem obiranju znajo zavreti v lupini.
Drugače pa priporočam, da se kivi začne trgat za sprotnjo porabo že enkrat septembra (ko je dosegel polno velikost), po kakih 5-10 kosov ga daš skupaj z jabolki v polivinil vrečko ki jo zavežeš. Kivi začne takoj zoreti. Čer kaka 2 dni je dober za tiste, ki imajo okus kot moja žena in hči, čez en teden je pa zame.
Kivi zna ob ugodnih pogojih res obilno obroditi, tudi 100kg in več na eno rastlino. Tako količino kivija je težko pojest, če nisi ravni manijak na kivi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Sem ga lani imel nekaj gajb, precej drobnega, ker ga je bilo najbrž enostavno preveč za dve rastlini in bi moral po cvetenju stranska plodova odstraniti. Vsaj tako sem nekje prebral. Imel sem ga nekje do marca tako kot si pisal.
No letos bo ena revšna. bodo pa zaradi tega najbrž precej debelejši. Mogoče zaaradi lanskega preobilnega pridelka?

Sem šel spomladi na ogled in instrukcije ( o obrezovanju...) k očetu sošolke.
Bi mogoče še k tebi kdaj prišel, al pa ti pridi k meni
nahrung002.gif

Se pa bojim da sem ga letos preveč porezal spomladi.
bonk.gif

Ga bom pa drugo leto manj

ah to je sedaj že tema za vrtičkarstvo
rolleyes-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
A sadje iz drugih trgovin ti pa ima okus, ali si ga probal prvič po dolgem času?
evil.gif

Kakor kdaj, ampak skoraj vedno ima Hofer slabš.

Seveda.

Sem kupil marelice ko so se prvič pojavile v Hoferju (kak mesec nazaj). In so bile lepo sladke, ne preveč trde, otroka sta jih pomalicala ASAP.

Tako da kar sem jih jaz kupil so ble OK.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem ga lani imel nekaj gajb, precej drobnega, ker ga je bilo najbrž enostavno preveč za dve rastlini in bi moral po cvetenju stranska plodova odstraniti. Vsaj tako sem nekje prebral. Imel sem ga nekje do marca tako kot si pisal.
No letos bo ena revšna. bodo pa zaradi tega najbrž precej debelejši. Mogoče zaaradi lanskega preobilnega pridelka?

Sem šel spomladi na ogled in instrukcije ( o obrezovanju...) k očetu sošolke.
Bi mogoče še k tebi kdaj prišel, al pa ti pridi k meni
nahrung002.gif

Se pa bojim da sem ga letos preveč porezal spomladi.
bonk.gif

Ga bom pa drugo leto manj

ah to je sedaj že tema za vrtičkarstvo
rolleyes-1.gif

Pri meni je pa ravno obratno.

Lansko leto sem ga preveč in še bolj verjetno prepozno ostrigel. Letos ga sploh nisem zaradio lenobe. Je pa polhen kot hudič in lepo napreduje (vlaga pa to).

Pomoje je bolj pomembno, kot redčenje plodov to, da ima konstantno dovolj vlage (pri menji je tanka prst).

Jaz ga nisem nikoli redčil. Bomo videli, kako bo letos, ko je že skoraj nemogoče, da bi bila kaka večja suša (vročina je pa še lahko)

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
evil.gif

Kakor kdaj, ampak skoraj vedno ima Hofer slabš.

Ja mater no, kolikokrat si pa že šel na led, da to veš?
Hofer da je najslabši, kar se sadja tiče? Verjemi ali ne, sem bil večkrat razočaran s sadjem iz Mercatorja. Tudi sam očitno grem večkrat na led .. samo, da ima tale v Mercatorju mal večjo površino
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
A veš da jet o rs možno (glede najine lenobe...) jaz sem bil letos preveč priden, glede časa pa ne vem.
naj bi moškega obrezoval kasneje kot žensko
rolleyes-1.gif