s.p. namesto študentskega servisa

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
alkoholik VE da zna... je le ze par let v tem "kompotu"...

ampak eni ne znate brat oz ste funkcionalno nepismeni... ker sem zelo zelo lepo napisal da je omejitev nekje 5mio ce se prav spomnim (sem brcnu v temo za 1mio), dragi moji dohodek iz s.p.-ja se ti lepo doda v dohodnino in si obdavcen po progresivni dohodninski lestvici...

in cisto nic ne mesam... zdaj pa DOKAZI kje sem kaj pomesal? zadevo sem kar se da poenostavljeno napisal edino v cifri (kar sem pa ze v drugem postu popravljal) sem se zmotil...

in ce si zavezanec za DDV NE moras imeti enostavnega knjigovodstva... ti ne bo uspelo...

in sedaj je najbolj vesel tisti ki je v zacetku vse pomesal in plansiral nebuloze... mene pa haklas samo za tistih par jurjev kateri so mi pobegnili iz glave ker sem ze 2 leti davcni zavezanec...

torej? kje sem pomesal pojme? kje sem brcnil v temo?

tommas: brez zamere... samo ker eni nekaj jodlajo se potem sirijo raznorazne nebuloze o s.p.-jih in raznoraznih omejitvah etc etc...

aja pa se to: tisti ki dela vecinoma s pravnimi osebami (po domace firmami) bo zavezanec za DDV ze v startu...

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
mešal si načine vodenja knjig s tem kdaj je kdo zavezanec za ddv, to so 2 različni stvari, razen pri zavezancih za ddv je obvezno dvostavno tako kot si rekel
do 25k€ ni nujno da je zavezanec lahko pa je, in če ni zavezanec ima lahko enostavno ali poenostavljeno knjigovodstvo

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
nic nisem mesal... kar dobro preberi vse poste...

imas lepo napisano da dokler nisi zavezanec za DDV imas lahko enostavno ALI dvostavno knjigovodstvo, ko postanes zavezanec za DDV pa je dvostavno obvezno...

ti se citiram?
Citat:
tommas kaj spet "blodis"?

zadeva je cisto enostavna:

S.P je S.P. ali je studentski, popoldanski ali polni... edina razlika je v tem od kje se placujejo obvezni prispevki za socialno varstvo... ali placujes sam ("polni") ali ti to placuje nekdo drug... ali je to fakulteta ali delodajalec nima veze...

ko firmo odpiras se odlocis ali bos imel enostavno ali dvostavno knjigovodstvo, ali bos zavezanec za DDV ali ne... je pa magicna meja 2mio sit (ceprav se mi zdi oz ce me spomin ne vara da je zdaj 5mio!) kjer se moras prijaviti kot zavezanec za DDV in posledicno ne gre vec enostavno knjigovodstvo...

lahko se pa ze prej odlocis za dvostavno (nekateri racunovodje pac nocejo delat po enostavnem sistemu...) pa nisi zavezanec za ddv...

drugih omejitev pa ni...
ali te moti samo to da pac poznam zadeve?

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
ksz.

shocked-1.gif

pogoji za vodenje knjig nimajo nobene veze s tem ali si zavezanec za DDV ali ne,

Samostojni podjetnik posameznik lahko vodi poslovne knjige po sistemu enostavnega ali po sistemu dvostavnega knjigovodstva. Za sistem enostavnega knjigovodstva se lahko odloči v kolikor izpolnjuje vsaj dva od treh navedenih pogojev:

• Da povprečno število zaposlenih ne presega 3,
• da so letni prihodki nižji od 41.729 € (10.000.000,00 SIT),
• da povprečna vrednost aktive na začetku in koncu predpreteklega leta ne presega 25.038 € (6.000.000,00 SIT).

Zavezanci morajo o izbranem sistemu vodenja poslovnih knjig (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo) obvestiti pristojni davčni organ najpozneje do 31.12 tekočega leta za naslednje davčno leto. V kolikor začne zavezanec poslovati med letom, mora o izbranem sistemu vodenja poslovnih knjig obvestiti pristojni davčni organ najpozneje v roku 8 dni po začetku poslovanja. Med letom se izbran sistem vodenja poslovnih knjig ne sme spremeniti.

(Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost: Uradni list RS, št. 138/2006 z dne 28.12.2006)

Malo mešaš ali pa vsaj nerazločno pišeš tudi pojma DDV in dohodnina, sta 2 čisto različna pojma ti pa napišeš razlago o obeh pomešano v enem stavku
crazy1.gif

p.s. v postu si dobil vir, kjer si lahko marskiraj prebereš, preden napišeš da zavezanec za DDV ne more vodit knjig po sistemu enostavnega knjigovodstva
grin1.gif
, če pa meniš da mešam kompot mi prosim navedi vir, ki govori drugače.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
cist tako me zanima kako po enostavnem knjigovodstvu odvedes DDV? oz kako ga poknjizis. na to se jaz ne spoznam (nisem racunovodja) zato te prosim da mi probas to razloziti. ker mene je racunovodkinja oz so me na DURS-u lepo premetali na dvostavno ker so sanjali o nekih kontih in podobniih risankah jaz pa o tem pojma nimam... zato pa si ne vodim vec papirjev sam... ampak imam za to racunovodkinjo... prej sem pa cca 5 let lepo sam pacal vse skup pa se stimalu je...

in cisto nic ne mesm DDV in dohodnino... kje sem pa zamesal razlago? DDV je ena risanka, dohodnina pa ciiiisto druga... nikjer ju pa nisem skup vtaknu...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

cist tako me zanima kako po enostavnem knjigovodstvu odvedes DDV? oz kako ga poknjizis. na to se jaz ne spoznam (nisem racunovodja) zato te prosim da mi probas to razloziti. ker mene je racunovodkinja oz so me na DURS-u lepo premetali na dvostavno ker so sanjali o nekih kontih in podobniih risankah jaz pa o tem pojma nimam... zato pa si ne vodim vec papirjev sam... ampak imam za to racunovodkinjo... prej sem pa cca 5 let lepo sam pacal vse skup pa se stimalu je...

in cisto nic ne mesm DDV in dohodnino... kje sem pa zamesal razlago? DDV je ena risanka, dohodnina pa ciiiisto druga... nikjer ju pa nisem skup vtaknu...

imaš bazo kjer je zabeležen vstopni in izstopni DDV......izpišeš v obrazev DDV-O, se povežeš na e-davke......vseseš obrazec....potrdiš.....tiskaš.....vneseš v "bazo" ostalih terjatev in obveznosti.

glede mešanja DDV-ja in dohodnine...

alkoholik VE da zna... je le ze par let v tem "kompotu"...

ampak eni ne znate brat oz ste funkcionalno nepismeni... ker sem zelo zelo lepo napisal da je omejitev nekje 5mio ce se prav spomnim (sem brcnu v temo za 1mio), dragi moji dohodek iz s.p.-ja se ti lepo doda v dohodnino in si obdavcen po progresivni dohodninski lestvici.

ali mešaš/ali si funkcionalno nepismen/ali pa sem samo jaz čorav........vstavi po želji!

p.s. tudi dohodek in davčna osnova, ki se upošteva pri dohodnini sta 2 različni stvari
shocked-1.gif

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
hvala za info glede enostavnega knjigovodstva...

samo kaksna je ta baza? kje v knjigi prihodkov in odhodkov je to? oz pod kaj to poknjizim?

tukaj se pa opravicujem ker nisem lepo postavil pike naredil novega odstavka...

lej prijam in tommas, ne ljubi se mi naganjati ker isces malenkosti... kot dohodek sem mislil cisti dohodek (dobicek) kateri se uposteva pri dohodnini...

se umikam iz debate... kar naprej zavajajte ljudi s svojo "strokovnostjo"...

pa bodo se naprej mislili da je "studenski" s.p. omejen tako kot so omejene napotnice...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
hvala za info glede enostavnega knjigovodstva...

samo kaksna je ta baza? kje v knjigi prihodkov in odhodkov je to? oz pod kaj to poknjizim?

tukaj se pa opravicujem ker nisem lepo postavil pike naredil novega odstavka...

lej prijam in tommas, ne ljubi se mi naganjati ker isces malenkosti... kot dohodek sem mislil cisti dohodek (dobicek) kateri se uposteva pri dohodnini...

se umikam iz debate... kar naprej zavajajte ljudi s svojo "strokovnostjo"...

pa bodo se naprej mislili da je "studenski" s.p. omejen tako kot so omejene napotnice...

DDV ne gre v knjigo prihodkov in odhodkov......poleg glavne knjige imaš še kakšno "pomožno" eni od teh rečemo ostale terjatve in obveznosti.....no tam noter gre pa DDV.

Dragi alkoholik, tudi jaz nisem mislil nikakor "nagajati", popravil sem le dejstva, ki si jih izrekel ti, če te pa to prizadane pa bog pomagaj.

Lahko mi pa na PM še razložiš s kom ali čim sem koga kaj zavajal?sem komu rekel da je študentski s.p. omejen kot so napotnice?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
ti si kar v redu... morda sva se kje narobe razumela... saj mislila sva neceloma isto...

no to glede ddv in enostavnega knjigovodstva je pa nekaj novega kar so mi vsi racunovodje trdili da ni sans... pa tudi na DURS-u so mi rekli da nekako ne gre bez dvostavnega...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
alkoholik: kako si se pa naučil enostavnega? Sam odpiram polni s.p., polovica znancev mi govori, naj si vsekakor vzamem računovodstvo, druga polovica pa naj si sam vodim enostavno knjigovodstvo. Nihče pa ne ve, kako se enostavno vodi, še računovodje ne, ker vsi furajo dvostavnega.

Sam bom v bistvu imel 3 fakture na mesec in pa vse prispevke, tako da bi res najraje sam to rihtal.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
jaz sem poprosil eno racunovodkinjo da mi je malo razlozila zadeve...

pri enostavnem imas zadevo cist simpl: imas prihodke in odhodke... (imeti moras knjigo prihodkov in odhodkov (to je lahko excell tabela... ) in samo vnasas cifre notri... sploh ce ne bos imel dosti prometa (in ne bos DDV zavezanec) to ni kaj velik problem

je pa res da bolje da si vzames racunovodkinjo... tistega nekaj denarja na mesec placas pa si brez skrbi... ce pride inspektor naj kar ona odgovarja... pa tudi svetovat ti zna kako zmanjsat kos katerega moras odrezat davkariji...

aja je pa na koncu leta vecji hec bilanca, napoved dohodnine... tukaj je pa dobro da ti pomaga racunovodkinja...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sem se danes domenil z eno, ki vodi tudi enostavne, pa mi bo vsaj nekaj mesecev stala ob strani in popravljala moje napake. Hvala.