S kakšno obutvijo vozite?

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Jaz vozim v vsem kar obujem, mi načeloma ni problem. Edino v japonkah, ker so mi ponavadi vse preširoke nerada vozim daleč.
Drugače pa kolikor sem preletela ZCP nič ne piše o obutvi. V 72.členu, bi blo najbolj verjetno, da bi bilo kaj, pa tudi tu ni....

698235-zcp.JPG

Priponke

• 698235-zcp.JPG
    698235-zcp.JPG
    38,2 KB · Ogledi: 107

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
meni je vseeno kaj imam obuto japonke,gojzarje ali cokle...sploh ne opazim..sem pa slisal da v nemciji policija preverja voznike tovornjakov ce imajo cokle, vendar imajo sedaj take ki imajo odzadi trak cez peto. Voziti zgoraj brez pa je kaznivo

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Vozim z vsem brez težav, tudi z japonkami ni problemov (seveda so bolj kompaktne). Sem pa se skoraj ubil ko sem poskusil bos vozit...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.104
3.161
113
Poleti največ v Crockis v natikačin pa ne ker so malo pretanki in ni najboljšega občutka. Me je že tudi policaj ustavil v njih, je malo čudno gledal rekel pa nič.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
V sandalih sem privozil do Helsinkov in Osla, brez težav (seveda se držijo noge tudi zadaj), v japonkah samo od doma do plaže, več ne, ni dober filing.
Poznam pa paciente, ki so res vozli v pancerjih
smile-1.gif

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
ksz...

http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=sb&id=501

Bosi za volanom - 1.10.2004

Ali lahko vozilo vozimo brez obutve? Če ne, kakšna je denarna kazen za ta prekršek? Hvala

Odgovor

V Zakonu o varnosti cestnega prometa in podzakonskih aktih s področja prometa teh obveznosti ni navedenih. Ali bo voznik med vožnjo uporablja obutev je prepuščeno vozniku samemu. Osebno pa menim, da je veliko lažje voziti vozilo, ko nosimo obuvala.

pa še en starejši topic iz BMW foruma:

7.9.2007, 07:41
Na MNZ in MP (ministrstvo za promet) sem pred nekaj časa poslal vprašanje:

Ali imamo s predpisi urejeno oziroma določeno v kakšni obutvi lahko vozi voznik motornega vozila?
Pri tem imam v mislih npr. obutev ki je sicer bolj primerna za poletni čas (npr. natikači, cokle ali npr. "japonke").

Ali je kje (s kakšnim predpisom in katerim) določeno kakšna obutev ni primerna za vožnjo?

In dobil odgovor:
Prejeli smo vaše vprašanje, ali je s predpisi urejeno oziroma določeno, v kakšni obutvi lahko vozi voznik motornega vozila. Na vprašanje vam odgovarjamo, kot sledi:

V pozitivni zakonodaji o obutvi voznika enoslednega motornega vozila govorita Pravilnik o avtošolah (Ur.l. RS, št. 114/2005) in Pravilnik o vozniškem izpitu (Ur.l. RS, št. 29/2006). Pravilnik o avtošolah v tretjem odstavku 7. člena v povezavi z usposabljanjem kandidatov za voznike vozil podkategorije A1 in kategorije A in H določa, da mora kandidat med usposabljanjem imeti zaščitno obutev. Pravilnik o vozniškem izpitu pa v Prilogi št. 7, v poglavju 3.1.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila podkategorije A1 in kategorije A, v tretji alineji določa, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji, v poglavju 3.6.1. Priprava na vožnjo in tehnična preveritev vozila kategorije H pa tudi v tretji alineji, da si mora kandidat znati pravilno namestiti zaščitno opremo, kot so med drugim škornji oziroma primerno obuvalo.

Pozitivna zakonodaja obutev voznikov dvoslednih motornih vozil nikjer ne omenja ali obravnava. Dejstvo pa je, da je primerno obuvalo pomembno za prometno varnost, ker vpliva na reakcijske sposobnosti voznika, in za preprečevanje poškodb pri vožnji enoslednih vozil. V praksi se zahteva med usposabljanjem ali preverjanjem znanja vožnje motornih vozil podkategorije A1 in kategorij A in H motoristične škornje oziroma vsaj zaprto obuvalo, nikakor pa se ne dopušča obutev, kot so natikači, cokle in podobno.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
...ksz

Jaz še poštudiral nikol na to nisem......pač vsedem pa vozim s tistim kar pač mam obuto.......parkrat sn tudi že bos pelal, ko si nisem uspel šuhov obut
smile-1.gif

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Meni tudi ni problem voziti v čemerkoli. Superge, japonke, bos.
Edino tiste široke japonke, ki so se nosile pred kakimi petimi leti so me ovirale in se v njih za volanom nisem počutil udobno in varno, sicer pa karkoli.
Tudi zakonsko urejanje tega področja se mi ne zdi smiselno. Poznam ljudi, ki vedno vozijo bosi. Pozimi se sezujejo in čevlje dajo v avto posebej, ker so na tak način vožnje najbolj navajeni.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
če imam japonke potem raje bos vozim, ker z japonkami je sigurno da se boš zapletel ko bo kriza.

Drugače pa najraje v Geoxih, se mi noga najmanj utruja v njih ker so edini čevlji v katerih se mi noga ne "kuha"...

Pozimi pa velikokrat tud v softbootsih od bordanja, samo kratke relacije, avstrija pa se preobujem....

Nazadnje urejeno:

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Bos, bulerji, natikači, superge,škornji. Samo da se kam ne zatika pa ni problema.