S čim obložiti dvorišče?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
najprej,

vsak teren če ni dobro pripravljen se poseda. sploh rizične so ponikalnice sredi dvorišča.... kjer ti voda odnaša fin material...

pri meni doma so tlakovci. izvedeni "amatersko" pred cca 18 leti. čez njih dnevno vozijo stroji (od kombinirke do bagra...) zadeva se soli (v mejah normale seveda...) pa ni nobenih problemov krušenj... trava itd pa tudi ne raste:)

asfalt pa poleti je vroč. tudi soljenje itd mu pride do živega (sploh pa če ti rata da se "zlomi" kje...) nafta, bencini in olja so pa sploh kriza...

je pa vse stvar okusa. delam po želji stranke:) a okoli hiše jaz osebno raje vidim tlakovce kot asfalt. drugo je dovozna pot (pri kateri pa obvezno ne pozabit na robnike! ker bankine ne bo noben vsako leto popravljal)....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Po 15 letih bi tlakovce že menjal v celoti.
Veš kdaj je bilo sranje v Černobilu?
No, takrat s(m)o polagli tlakovce na dvorišču. Še danes so tam. Kvaliteta le-teh ji bila proti današnjim nikakva (ena prvih serij od Fašalek-a). 1x so bili že v celoti preloženi (ker se je teren posedel), 1x pa polovica zaradi vgradnje MKČN. Kako bi danes zgledal asfalt pa raje ne bi .....

Mi imamo asfalt od tedaj, pa je tudi še povsem ok danes. Na dveh mestih se je malce posedel, to je pa to.
Pa ga nismo rabili nič prelagati, pozimi se ga lepo kida, sam da posije malo sonca, se že veselo topi sneg. Sosed je imel tlakovce, po prvem snegu celo zimo poledica, potem je prišel k pameti, zmetal tisto sranje ven in položil 'grd' asfalt.

Velika večina hiš ima precej grših in kičastih oslarij namontiranih, kot pa lep nevtralen asfalt.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Crna_Ninja pravi:
Kaj pa prane plošče?

Kwa pa betonske plošče z luknjami da lahko vun raste plevel?

Na hrvaških otokih so veliki ljubitelji betoniranja, je pa res, da je tam klima malo drugačna

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Po 15 letih bi tlakovce že menjal v celoti.
Veš kdaj je bilo sranje v Černobilu?
No, takrat s(m)o polagli tlakovce na dvorišču. Še danes so tam. Kvaliteta le-teh ji bila proti današnjim nikakva (ena prvih serij od Fašalek-a). 1x so bili že v celoti preloženi (ker se je teren posedel), 1x pa polovica zaradi vgradnje MKČN. Kako bi danes zgledal asfalt pa raje ne bi .....

Mi imamo asfalt od tedaj, pa je tudi še povsem ok danes. Na dveh mestih se je malce posedel, to je pa to.
Pa ga nismo rabili nič prelagati, pozimi se ga lepo kida, sam da posije malo sonca, se že veselo topi sneg. Sosed je imel tlakovce, po prvem snegu celo zimo poledica, potem je prišel k pameti, zmetal tisto sranje ven in položil 'grd' asfalt.

Velika večina hiš ima precej grših in kičastih oslarij namontiranih, kot pa lep nevtralen asfalt.
Pišeš, kot da so za posedanje tlakovcev krivi - tlakovci. Kot da se afalt ne bi. V resnici je kriva priprava terena, še bolj pa sam teren (ilovnata tla).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Čez tlakovce zagotovo pride več vode, kot pa čez asfalt in se podlaga hitreje deformira.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Čez tlakovce zagotovo pride več vode, kot pa čez asfalt in se podlaga hitreje deformira.

kvalitetna izvedba tlakovcev se "fugira", obvezno pri naklonih, da ne spira kremenčevega peska

en plus asfalta: bolje deluje talno gretje

ps: prepirate se o oslovi senci
wink-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Vdam se. Asfalt je najboljši.
Imam na dovozu v garažo tlakovce že tam 25 let. V tem času je edina sprememba, da se malce vidijo kolesnice, ker pač vozim vsak dan po isti špuri. Je pa občina v tem času že dvakrat asfaltirala dovozno cesto. A kljub temu sem se pa po prebiranju te teme odločil, da jih danes popoldne zmečem ven in takoj položim asfalt
evil.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik seba81 pravi:
Pa še estetsko so tlakovci bolj dopadljivi, če niso ravno navadni (najceneši) sivi.

Šur. Več barv je bolje, pa barve morajo biti obvezno v totalnem nasprotju z vsako od treh barv fasade in strehe.

Granit je siv, pa je dražji kot najbolj mavričast tlakovec.

Bruh bruh oziroma okusa se ne da kupit.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Stric je naredil kombinacijo, kolesnice (s talnim gretjem) iz asfalta, ostalo so tlakovci. O estetiki bi se dalo kaj rečt, ampak, tudi ko je zima se lahko kot gospod pelje po dovozu (kar nekaj naklona).

p.s.: podlaga, podlaga, podlaga... če ni dobro utrjeno, se bo posedlo, če ne prej, ko cisterna pripelje olje. Sem videl tako tlakovce kot asfalt, ki se je pogreznil ko puter
crazy1.gif

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Citat:
Uporabnik seba81 pravi:
Pa še estetsko so tlakovci bolj dopadljivi, če niso ravno navadni (najceneši) sivi.

Šur. Več barv je bolje, pa barve morajo biti obvezno v totalnem nasprotju z vsako od treh barv fasade in strehe.

Granit je siv, pa je dražji kot najbolj mavričast tlakovec.

Bruh bruh oziroma okusa se ne da kupit.
rolleyes-1.gif

Kdo pa pravi da mora biti v 300 odtenkih fasade?Ti ne pomaga lepa hiša z lepo okolico katero lahko bp pokvari asfalt, tlakovci pa vse skupaj lepo zaključijo v nek lep izdelek.Za dovozno pot se pa strinjam , da naj bo asfaltirana in z roniki, za dvorišče sem pa bolj za tlakovce.
Alko, daj kako sliko dvorišča za referenco
grin1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Vdam se. Asfalt je najboljši.
Imam na dovozu v garažo tlakovce že tam 25 let. V tem času je edina sprememba, da se malce vidijo kolesnice, ker pač vozim vsak dan po isti špuri. Je pa občina v tem času že dvakrat asfaltirala dovozno cesto. A kljub temu sem se pa po prebiranju te teme odločil, da jih danes popoldne zmečem ven in takoj položim asfalt
evil.gif

Pravilna odločitev fanta. Me veseli, da sta spregledala.
Pričakujem še before/after slike od Romzija.
evil.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, ko si tak zagovornik asfalta - ja, ima svoje prednosti, ima pa tudi slabosti. Sam imam oboje - asfalt in tlakovce. Odločitev za to pa ni bila na podlagi tega, kaj bolje izgleda ali kaj se lepše kida ali kaj kdo piše na Alterju ali kjerkoli drugje, ampak povsem praktična in tudi povezana s financami. Dovoz, ki je po klančini in "napet" na vse mile viže, je asfaltiran, ker na takšnih pukljih je tlakovce nemogoče položiti. Samo dvorišče, ki je praktično ravno, je pa obdelano s tlakovci. Zakaj? Zato ker so me kot prvič tlakovci stali točno pol manj kot asfalt (polagal sem jih sam, asfalta pač ne morem. V obeh primerih teren urejen; dvoslojni asfalt 20€, tlakovci 10€ na kvadratni meter. Drugič - na dvorišču, kjer so tlakovci, imam 5 jaškov. Ker so tlakovci, se jih sploh ne vidi. Če bi bil asfalt, to pomeni 5 litoželeznih ali kakršnihkoli že grdih pokrovov, ki zapovrh stanejo več kot vseh 70 kvadratov tlakovcev. Tako imam pa vse jaške skrite pod tlakovci in ko / če bo potreba potegnem par tlakovcev ven, uredim kar je pač treba in uštimam nazaj.
Zato prosim za vsaj malo zdrave pameti, preden asfalt turiš praktično do dnevne sobe, ker vedno in povsod ni najboljša rešitev. Upam da boš tudi ti spregledal
smile-1.gif
.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Odvisno kako veliko dvorišče...

Jaz bi dal porfido na beton, kako lepo prano ploščo, vložil soško kamenje in naredil kako figuro.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Marsikaj se da, marsikaj izgleda lepo, če je narejeno z okusom. Najlažje je pa za 100 kvadratov reči "asfalt je najboljši" in z balkona ob pivu gledati valjar
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

po sredini asfalt, po robovih tlakovce, pa bo volk sit in koza cela:))
če moreš kaj na novo vlečt, vlečeš pod tlakovci in imaš asflat cel:))

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Pozabi - bickl zdržijo, ko jih pa malo bolj grdo pogledaš po počijo (podlaga gor al dol).
Aja? Jaz imam prane plošče na dvorišču že cca. 30 let in so kot bi bile položene včeraj! Pa se vsak dan z avtom vozim gor. Ravno sedaj se pripravljam, da bi tudi na drugem delu dvorišča položil prane plošče, pa bo avtodom gor parkiran.