S čim obdelujete AVCHD format ?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Ali obstaja kateri zastonjski program, ki podpira ta format za nadaljno obdelavo?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Kaj pa je zate nadaljna obdelava?

Večina novejših programov za obdelavo videa itak zna delati z AVCHD materialom. Če pa bi rad zastonjsko orodje za pretvorbo videov v kak drug format, ti pa priporočam brezplačni program FormatFactory (seveda pa obstaja vsaj še 10 drugih, prav tako brezplačnih).

Za delo s TS, MTS in M2TS datotekami je zelo uporaben tudi programček tsMuxeR.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Imam Adobe Premiere CS3 in ne zna. Imam Windows Movie make 2.6 in tudi ne zna.

Kot nadaljno obdelavo mislim, da porežeš, zlepiš, dodaš kakšen prehod, zvočno podlago itd.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Ali si kupi novejši SW (Cyberlink PowerDirector 8 (zdaj je na voljo tudi že 9) je zelo poceni, zelo intuitiven, pa še AVCHD material obvlada), ki zna delat z AVCHD materialom, ali pa filme prekonvertiraj (naprimer) s programom FormatFactory (v enaki resoluciji, enakim fps kot original in s čim višjim bitrejtom - vsaj 3000 kBps) v format, ki ga tvoja dva programa poznata in jih nato obdeluj.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Windows Live Movie maker različica 2011, zna odpirati AVCHD (pravkar preskusil)
Sicer vedno uporabljam Vegas, ki nima problemov s formati, ker pa sem imel občutek, da je ta verzija Movie makerja tudi že odprla AVCHD sem za poskušnjo nekaj malega odprl in ni bilo problema.
Razen tega, da je program res kar malo preveč poenostavljen in zna shranjevati samo v svojem formatu (wmv), ti morda to zadostuje.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Windows Live Movie maker različica 2011 res zna delat z AVCHD materialom, vendar pa mislim, da ne zmore vsega, kar si Mato želi. Poleg tega vse shranjuje le v formatu WMV, pa še to ne dovolj kvalitetno (vsaj zame).

Se strinjam, Sony Vegas je odlična zadeva, a predraga in prekomplicirana, neintuitivna. Za tisto kar potrebuje Mato je dovolj (in preveč) program, ki sem ga predlagal, ki je tudi cenejši in najbolj enostaven za uporabo.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Hvala obema za odgvor. Sem si pogledal oba programa in se mi dopadeta. Prvi ima tudi ceno sprejemljivo. Bo treba nekaj naredit.

Ali Cyberlink PowerDirector 9 že vsebuje codec mpeg4, ali ga je potrebno posebej naložit? Oz. v katerem formati je potem priporočljivo izvozit zadevo?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Ali Cyberlink PowerDirector 9 že vsebuje codec mpeg4, ali ga je potrebno posebej naložit? Oz. v katerem formati je potem priporočljivo izvozit zadevo?

Jaz sem prepričan, da PD9 vsebuje vse kodeke za formate (zlasti zato, ker producira videe tudi v formatih, za katere nimam naloženih kodekov), v katere zna izvozit filme, žal ti ne morem zatrditi, da to res velja 100%, ker imam na vseh mašinah naložen k-lite basic pack, a po vsej logiki bi moral delati brez teh dodatnih kodekov. V vsakem primeru te pa nič ne stane, če jih naložiš, saj ta pack preizkušeno že več let deluje BP.

Jaz končni rezultat dela s PD9 vedno shranim kot kot 720p M2TS ali občasno kot 360p MP4, odvisno od namena. Tudi ko imam 1080p/i material, rezultate obdelave shranim v 720p formatu, zlasti zato, ker večina kamer s katerimi sem imel opravka, tudi ko snema v 1080 formatu, snema z enako velikim podatkovnim tokom (okorog 20Mbps), kot za 720 in zato je slika res večja, a manj kvalitetna (pri 720 je ena frame velik 1 mega /1280x720/, pri 1080 pa 2 mega /1920x1080/ in če je podatkovni tok enako velik, ...).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
Večina novejših programov za obdelavo videa itak zna delati z AVCHD materialom. Če pa bi rad zastonjsko orodje za pretvorbo videov v kak drug format, ti pa priporočam brezplačni program FormatFactory (seveda pa obstaja vsaj še 10 drugih, prav tako brezplačnih)
Ravno ugotavljam, da pretvorba v AVI (H.264) desinhronizira video in zvok. Sicer ne opaziš, če snemaš ozadje, se pa pozna pri kakem snemanju koga, ki govori, posebej pri daljših videih. Obstaja še kak dober pretvornik?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Pa ne da je Adobe Media Encoder CS4 brezplačen?

BTW, zakaj jih pa pretvarjaš, ali jih nič ne urejaš/monitraš prej? Jaz delam montažo z originali in pretvarjam šele pri produkciji končnega videa, ker se pri vsakem pretvarjanju dodatno izgublja na kvaliteti.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Ne ni brezplačen. Sem ga pač omenil za tiste, ki bi jim mogoče prav prišlo.

Zakaj nea prej obdelujem? Ker mi komp ne prenaša najboljše. Pa nevem zakaj. Če pogledaš v opis boš vido, da komp mam dovolj dober. Te si pač pretvorim pa pol obdelam.
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Prav zaradi problemov z zvokom, ki jih omenja keber, sem se prisili v uporabo in spoznavanje Vegas-a. (in seveda tudi zato, ker sem dobil licenčno verzijo)
Nujno je bilo pri nekem posnetku zvočno podlago 'podaljševati', brez da bi se prehod med glasbili občutil.

Sicer pa tudi jaz najprej obdelam posnetek, shranim projekt za slabe čase
wink-1.gif
in potem pretvarjam v zaželeno kvaliteto.
Res pa je, - kakor piše Primus - Vegas težaven in na trenutke nelogičen.
Licenčna verzija mi, kakor pri večini takšnih programov, omogoča in-line pomoč, ki ni omejena le na FAQ, za kaj težjega tudi dokaj hitro odgovorijo na vprašanje.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Tudi jaz imam licenčno verzijo programa CyberLink PowerDirector 8 in z njim celo na 5 let strarem prenosniku Dell D810 nimam nobenih težav in mi odlično dela tudi z originalnim video materialom v MTS datotekah. Prav tako ne opažam težav z zvokom, ki jih opisujeta vidva.

Sicer pa imam prav ves material, tako video kot foto, arhiviran v originalih, popolnoma neobdelan (imam kak meter MyBookov) in zato vedno montiram iz originalnega materiala, arhiviram pa tudi vse vmesne inačice projektov.

Odlično pomoč nudi tudi CyberLink, tako za lastnike licenc, kot tudi za ostale in vsa navodila so dostopna tudi kot video material (http://directorzone.cyberlink.com/tutorial/), kar neverjetno pohitri spoznavanje funkcij programa. Veliko takega materiala pa je tudi na YouTube.