Ruter, ki ga ni potrebno trikrat na dan resetirati

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Mark pravi:
Priporočam tudi kak router od Appla. Z AirPort Extreme imam super izkušnje, res pa je, da ni preveč poceni.

x2

Po mojih testiranjih Airport scat pelje Linksys-ovega WRT54GL-ja ampak leži v predalu, ker ima blesav user interface - rabiš imet neke aplikacije inštalirane, da sploh dostopaš do njega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz bi lease time se bolj zmanjsal, pol ure je za bife, kjer ljudje samo malo pobrskajo po Internetu,ogromno. Saj se vzpostavi ponovno, ce hoce se kaj carati.
Nič ne rabi ponovno vzpostavljati, ker se nič ne prekine.
To je precej razširjen "common misconception", da se prekine. Verjetno zaradi izkušenj z SiLOL&co.
wink-1.gif

Točno tako, lease time pomeni koliko časa PO prekinitvi povezave bo IP naslov še rezerviran za določen MAC.

Lease time ima več pomenov, če si prebereš DHCP specifikacijo boš videl da je precej parametrov, ki so neposrtedno odvisni od lease timea. Dejansko imamo vedno na serverju določen default in pa maximum lease time ...

Na splošno je res da je lease time povezan z rezervacijo naslovov PO prekinitvi povezave, ampak DHCP server deluje malce bolj kompleksno in zahteva potrditve ACKjev za lease time. Torej na nivoju komunikacije ni "aktivnost" veze tista, ki določa kakšen je lease time ampak sama komunikikacija med DHCP klientom in pa serverjem. Po izkušnjah se nekatere mržene kartice obnašajo precej "ekonomično" in ne komunicirajo z DHCPjem, kar pomeni da se lease-time začne odštevati od začetka povezave. Sam sem že imel probleme s prekinjanjem povezave pri realtivno kratkih lease-timeih vzroke je bil pa "energy save" mode nastavljen v driverju.

V praksi se na teh javnih APjih itak dostopa preko raznih mobilnih naprav ki "prekinjajo" povezavo in vsaka prekinitev sproži odštevanje lease time-a. Samo kot sem omenil, ko ti enkrat naloži spletno stran ali mail je vseeno če se ti dodeli drug IP za nov zahtevek.

Tisti ki predlagate neke super-duper routerje ... ni to rešitev ker je problem drugje. Kot sem omenil, vsak router za 50EUR+ bi moral zdržati kot AP v nekem zelo obiskanem lokalu sredi LJ. Če bi se router usuval zaradi preobremenitev (like 100+ hkratnih odjemalcev) potem bi bila pa res rešitev nakup novega kvalitetnega (biznis) routerja.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Povezave sploh nimajo veze z DHCP.
Oziroma "povezave", ker v IP svetu povezav sploh ni.

V nekem trenutku DHCP server dobi zahtevek "Prosim za IP naslov" in mu ga dodeli:
"Tu imaš, lease time le tolko in tolko".

Nekje pri polovici lease time pa klient pošlje "Ej, še vedno migam, da ne bi slučajno ta naslov komu drugemu dodelil".
"OK, beležim, lease time sem resetiral".

In to se ponavlja, dokler je klient interesiran v tem IP naslovu.

Na koncu se lahko odjavi ali pa preprosto se več ne oglaša.

Ko poteče lease time (ker ni bil obnovljen), se dodeljen naslov zabeleži kot spet prost.

Nazadnje urejeno:

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Slutim, da je zadeva rešena. Danes ni bilo klica, da net ne dela. Lease time sem nastavil na 10 minut in število naslovov na 150. Poæakam še nekaj dni in začnem podaljševat lease time. Teh nastavitev nisem nikoli spreminjal, pa vidim, da je skoraj povsod nastavljeno na 24 ur.

Pa vem spet nekaj novega.
cool-1.gif

Super ste, vsi skupaj.
nahrung002.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Itak.

Le število naslovov bi lahko povečal, tam 240.
Ampak če dela kot je, je tudi OK.

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Jap rabiš AirPort utility. Ampak router dela v nulo pa ni važno, kaj folk dela. Brez reseta, obešanj. Enkrat skonfiguriraš pa je.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No ja, moj Asus WL-500G Deluxe tudi dela že ohoho let.
Reset je le, če elektrika izpade.