Rubikova kocka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
Mater, v 5 koraku (predzadnjem) sem nekaj zajebal in vse skupaj podrl. Nimam danes več volje da jo grem znova sestavljat. Sicer pa ko jo nekajkrat sestaviš jo res najbrž ni več nobena umetnost sestaviti. Ampak preden pa do tega prideš pa minejo ure, pa najbrž tudi dnevi pri marsikomu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ne gre se za rešitve, gre se za strategije. Nauči ti koga igrati šah, brez da mu pokažeš par osnovnih odpiranj in drugih strategij.

Zakaj bi ga to učil? Pokažeš mu pravila igre in je to to. Ostalo se naj nauči sam skozi igro. Saj ne rabijo bit vsi Fischerji in Kasparovi.
A zoboderjem tudi dajo staro kravjo čeljust, zjahano pormašino in šop 500x prefotokopiranih istov skripte in naj se sam nauči zoboderske obrti skozi igro?
rolleyes-1.gif

Super primerjava
aplauz.gif

Rubikova kocka je uganka. Če je ne znaš sam pogruntat je pač ne znaš. To, da te en za roko drži med tem, ko jo rešuješ in ti daje navodila je vsaj zame popolnoma nezanimivo. A pri videoigrah, ki jih igraš tud tutoriale in walkthroughe gledaš?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Uganka je zadeva z eno rešitvijo in ponavadi eno potjo do tja. Rubikova kocka, še posebej pa šah, nista uganki!
Igric pa ne špilam
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Kot je že kolega nad mano povedal, rubikova kocka ni uganka - je potezna igra (kot recimo šah). In kot vsako igro, se jo načeloma da naučiti tudi brez strategij, ampak je pot _zelo_ mučna in včasih celo nemogoča.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ne gre se za rešitve, gre se za strategije. Nauči ti koga igrati šah, brez da mu pokažeš par osnovnih odpiranj in drugih strategij.

Zakaj bi ga to učil? Pokažeš mu pravila igre in je to to. Ostalo se naj nauči sam skozi igro. Saj ne rabijo bit vsi Fischerji in Kasparovi.
A zoboderjem tudi dajo staro kravjo čeljust, zjahano pormašino in šop 500x prefotokopiranih istov skripte in naj se sam nauči zoboderske obrti skozi igro?
rolleyes-1.gif
primerjava bi bila na mestu le če bi od sestavljanja rubikove kocke resnično živel. no saj kak matematik res lahko živi od ustvarjanja metod za sestavo... v življenju povprečnega človeka je to zgolj orodje za hvalo pred prijatelji. aja alteraši niso povprečni
evil.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:

Super primerjava
aplauz.gif

Rubikova kocka je uganka. Če je ne znaš sam pogruntat je pač ne znaš. To, da te en za roko drži med tem, ko jo rešuješ in ti daje navodila je vsaj zame popolnoma nezanimivo. A pri videoigrah, ki jih igraš tud tutoriale in walkthroughe gledaš?
namesto da igro na slepo kupiš si velja kaj takega prej ogledat. razen če imaš preveč denarja...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Tvoj način je približno primerljiv s tem,da bi 16-letnikom pokazali CPP pravila in jim dal izpit,potem pa bi jih spustili v promet,same vožnje naj se pa potem naučijo skozi realno vožnjo....
Verjetno nisi ravno šahist?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ja, čisto primerljivo je, a nekomu pokažeš, kako obračat igračo, ali pa mu daš orožje v roke
rolleyes-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.357
7.459
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kot je že kolega nad mano povedal, rubikova kocka ni uganka - je potezna igra (kot recimo šah). In kot vsako igro, se jo načeloma da naučiti tudi brez strategij, ampak je pot _zelo_ mučna in včasih celo nemogoča.
Ce se ne motim naj bi po definiciji spadala med mehanske uganke...

Jaz sem imel obdobje ko sem jo tok nazigal da so mi potem frendi kupili 4x4x4 je bolj zabavna ker nima nobene kocke na fixni poziciji (kot so sredinske pri 3x3x3)...

Pa pol se mal hitrostno zabavas itd...meni je uspelo 3x3x3 pod dve minuti spravit ampak scasoma sem se navelical.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Ima začetno stanje, pravila, poteze in cilj. Iz tega vidika ni nič drugačna od šaha, razen da je samo za enega igralca.
Pravila in posledično veljavne poteze so pač mehansko pogojene - niti ne moreš izvesti neveljavne poteze (če odmislimo razstavljanje kocke). Pri šahu tega ni, zato se moraš držati pravil.

Iz vidika umetne inteligence se to smatra kot potezna igra in ne kot uganka

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
vidim da bodo rabili nekoga ki bo naredil kocko ki prenese te silne vrtljaje in super hitro sestavljanje. (ni pravega hitrostnega sestavljanja brez prave kocke®)

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Jaz sem imel čast spoznati slovenskega prva in tudi na svetovnem je že bil. Gledal sem kako je sestavljal 7x7x7. Pogovarjal se je z nami in sestavljal jaz pa nisem folgal njegovih prstov gledat :D