Routerji-nadgradnja firmware-a

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Predlagam temo z zgoraj navedenim imenom in prosim poznavalce, da bi napisali navodila z obrazlago posameznih najpomembnejših nastavitev routerjev. Za začetek bi mogoče kdo opisal firmware Tomato in DD-WRT. Tako bi se začetniki na tem področju, med katere spadam tudi sam, lažje znašli v množici nastavitev, za katere ni podrobnega opisa. Izkušeni uporabniki bi dodajali svoje poglede na posamezno področje in bi mi začetniki lažje prišli do informacij na enem mestu.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Najprej pokaži, da si pripravljen sam kaj naredit.

DD-WRT in Tomato sta izjemno dobro dokumentirana.

Lahko pokažeš, da si vsaj malo šel sam pogledat okoli, pa nalimaj linke in kako besedilo, ki ga ne razumeš.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
joejoe, moj predlog ni bil napisan iz nekakšne nečimrnosti ali lenobe, ampak iz lastne izkušnje, ko sem naletel na probleme, kjer so mi pomagali Jiggler in drugi s svojimi izkušnjami. Vsi pač ne obvladamo angleščine dovolj, ravno tako ne poznamo v podrobnosti zgradbe routerja, imamo pa voljo in nekaj računalniškega znanja ter poguma, da se upamo lotiti takšnih zadev. Pri tem nam pride zelo prav, če nekdo, ki zadevo obvlada, na razumljiv način opiše, kaj določena nastavitev pomeni in katere nastavitve so najpomembnejše ter katerih nastavitev nima smisla spreminjati ali pa so preveč zahtevne, da bi se jih lotili. Ne nameravam pa tebi nekaj dokazovati, da sem pripravljen kaj napraviti! Če si voljan prispevati svoje znanje, da se informacije in napotki zberejo na enem mestu, se priključi, če pa ne, pa tudi prav.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Ne nameravam pa tebi nekaj dokazovati, da sem pripravljen kaj napraviti!

No ja... še en, k sam otresa, naredil ne bi pa nič
wink-1.gif

bondno1

Pripravnik
25. maj 2011
87
0
6
http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database
Vpiši model router-ja in dobil boš obširna step-by-step navodila.

Tomato ne uporabljam!

DD-WRT je na kratko dober za:
*bridge (Repeater): brezžično to brezžično (povežeš dva R brez UTPja ampak prek zraka - zelo uporabna za deva za starejše hiše ki so imele hišno napeljavo mišljeno samo za elektriko)
*Wireless hotspot
*switch
*povezovanje routerjev (bridge) - da iz routerja A vidiš tiskalnik na routerju B,C,D,...
*alternative DHCP - sklapljanje večih ruterjev, na način, da se ti med seboj smer povezave in IP ne stepe,...
*3G, UMTS
....
Kaj več pa ne bom našteval ker zaidemo v preveč profi vode. Pa tudi preveč je vsega. To je tako kot bi rekel: Dajmo napisat nekaj o Androidu...

Če imaš kakšno konkretno vprašanje o flash-anju ali pa nastavitvah za tvoj router (domači sitem), piši!

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Sam imam trenutno naložen Tomato ver.1.28 na routerju Linksys WRT54GL. S povečanjem moči na 180 mW imam zadovoljiv brezžični signal v najbolj oddaljenem prostoru, kjer je nameščen televizor z brezžično internetno povezavo in WDTV Live player, na katerega sem priključil disk. Seveda rabim nekaj časa, da se spoznam s Tomatom. Če imaš mogoče izkušnje z DD-WRT in Tomatom, bi bil vesel če bi mi obrazložil zakaj si se ti odločil za DD-WRT. Slišal sem tudi, da je DD-WRT možno tudi "posloveniti", kar je seveda prednost za tiste, ki pač v angleščini niso najbolj vešči. Mogoče sem se prehitro odločil za Tomato.
Lep pozdrav

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Linksysu WRT54GL z navito močjo na 180 mW boš pa kar zmanjšal življensko dobo razen, če si mu na VF izhodni čip namestil ventilator.
Pri taki stalni moči se kar segreva. V originalu oddaja približno 27 - 30 mW. Pa tudi motnje povečaš v okolici. Prekoračil si tudi zakonsko dovoljeno moč.
Izboljšaš mu domet tudi z namestitvijo boljše antene, ki je tudi bolj učinkovito.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Namestil sem firmware DD-WRT v24-sp2 (10/10/09) std in ga tudi "poslovenil", tako da se lažje znajdem. Izhodno moč sem nastavil na 90 mW in imam zadovoljiv brezžični prenos. Za mojo domačo uporabo mi zaenkrat zadostuje, ko bom pa postal malce bolj radoveden, pa bom nadaljeval z "raziskovanjem" ostalih nastavitev.

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
tudi sam imam wrt54gl, imam nastavljeno samo za deljenje interneta, en računalnik in tv sta priključena s kablom, en računalnik in laptop pa dostopata brezžično, prosim za nasvet, kako se nastavi skupna raba datotek, a moram nastavit vse od začetka, ali se da ta opcija dodat? Bojim se, da bi kaj zašuštral in da ne bo več pravilno delovalo. A sploh omogoča to router, ali moram imeti kak poseben program, to sem nastavljal pred tremi leti in drugače o omrežjih nimam pojma in ja vem, kriv sem, ker si nisem prej nič prebral, zato res hvala mojstrom za kak nasvet

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Deljenje datotek med PC-ji?

Za to ni nič na ruteru za nastavit, ampak na PC-jih.
(razen če si na ruterji za WLAN dal "isolation", pol kot prvo to izklopi)

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Sam imam trenutno naložen Tomato ver.1.28 na routerju Linksys WRT54GL. S povečanjem moči na 180 mW imam zadovoljiv brezžični signal v najbolj oddaljenem prostoru, kjer je nameščen televizor z brezžično internetno povezavo in WDTV Live player, na katerega sem priključil disk. Seveda rabim nekaj časa, da se spoznam s Tomatom. Če imaš mogoče izkušnje z DD-WRT in Tomatom, bi bil vesel če bi mi obrazložil zakaj si se ti odločil za DD-WRT. Slišal sem tudi, da je DD-WRT možno tudi "posloveniti", kar je seveda prednost za tiste, ki pač v angleščini niso najbolj vešči. Mogoče sem se prehitro odločil za Tomato.
Lep pozdrav

Ne bo držalo, chip kot tak je dimenzioniran za delovanje na 250 mW brez hlajenja. Tako da brez škode...

Zakaj deluje tovarniško na 30 mW? Zaradi zakonske omejitve, ki jo morajo upoštevati proizvajalci. Če pa imaš sam doma nastavljeno močneje, pa ti seveda nihče ne bo meril in tudi ni kaznivo.

LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Zakonska omejitev je 100mW, tako da to je zelo slab izgovor.

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
stein, res ne vem več, kako sem takrat nastavil, kako pa to pogledam, oziroma, kako pa sploh pridem v same nastavitve routerja?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ping med PC-ji deluje?
Po potrebi na vsakem firewall-u dovolit.

Če ja, je ruter "OK".

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
nič še nisem sprobaval, ker sem mislil, da moram to na routerju nastavit, imamo pa vse firewall-e izklopljene, na enem pc-ju pa ni win7, ampak xp, je to problem? he he pa me je res sram, vendar sploh ne vem, kaj je to ping
redface-1.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
jaz sem imel najprej tomato,nato sem iz radovednosti še prešaltal na ddwrt,oba sta po funkciji nekje enaka,najvecja razlika je le morda v samem skinu,ki je pri tomatotu zelo enostaven,pri ddwrt-ju pa je podoben originalnemu,za povprečnega uporabnika med njima ne bo razlike in je dovolj že originalni FW,za tiste ki delajo kot sam povezavo med dvema routerjema-brezžično (WDS) pa prav prideta oba,meni osebno je morda bolj bil pisan na kožo tomato,za začetnika pa,vsekakor ddwrt,ker nekako lažje prehajaš med funkcijami samega routerja-je bolj pregledno,pri tomato pa že moras bolj vedeti kje naj kaj iščeš,oba pa sta zelo zanesljiva in nikoli me ni metalo iz neta ali kaj podobnega,sicer pa če imaš linksys pol veš kaj imaš (ne rečem da ostali niso zanesljivi ampak WRT54gl je še vedno zakon)

lp

sass

Guru
1. sep 2007
5.202
845
113
ali omenjena firmwara podpirata FTP, torrent in samba (ali kaj podobnega) strežnike? so ti strežniki stabilni?
če imaš preko USB priklopljen zunanji disk, ali podpirajo NTFS datotečni sistem, ali mora biti disk sformatiran v EXT2?

13. jul 2011
2.677
626
113
Za ddwrt vem, da FTP, print sharing in sambo podpira mega buld, lahko tudi kakšen drugi namenski build. Za torrent se mi zdi, da gre le preko optware-a - seveda lahko kot optware inštaliraš tudi FTP, sambo...
Za NTFS podporo nisem povsem prepričan (FAT baje deluje). Jaz imam ext3, lahko pa ob priliki preizkusim še NTFS.