Router + AP

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
Stvar je taka da se je domače omrežje malo razširlo, kar se hw tiče. Poleg obstoječega routerja linksys, ki bo še v naprej priklopljen na net, sem si uvedel še 16 portni linksysov switch. Zdaj pa pride zraven še netgearov router, ki bo deloval kot acess point, ker gori bol švoh vleče. Jasno mi je da je treba tadrugega konfigurirat da se mu vse funkcije izklopi, dalje pa tema
confused-1.gif
Mu moram dat wan nastavitve? predvsem me zanima kako je pol z brezžičnim sprejemanjem? Mi lovi oba routerja hkrati, ali preklaplja med njima?? Mora bit isti ssid?

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Lahko imaš istio omrežje , se pravi je drugi AP samo "ponavljalec" signala, lahko imaš dve ločeni omrežji. Zdej pa odvisno kakšen način ti podpirata oba ruterja. To boš mogu v navodila pogledat. Išči pod wireless bridge, pa client mode.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
Jaz bi rad da mi drugi ojača signal prvega. Se pravi na prvem nič ne nastavljam, na drugem pa bridge?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Mu moram dat wan nastavitve?
Ne.

Citat:
predvsem me zanima kako je pol z brezžičnim sprejemanjem? Mi lovi oba routerja hkrati, ali preklaplja med njima?? Mora bit isti ssid?
Klient lovi vedno enega.

Če daš isti SSID, bodo klienti avtomatsko izbrali tistega, kateri ima močnejši signal. Priporočam.

A lahko novi AP povežeš s kablom ? Je namreč 100 krat bolj simpl za nastavit.

Kar rabiš za nastavit (na novem ruterju):
(eni ruterji imajo možnost delovanja v AP načinu. To ti naredit polovico nastavitev sam. sicer pa glej spodaj)

- WAN: nič (pusti na avtomatsko; če pa slučajno ima opcijo za OFF, pa izberi)
- LAN: nastavi IP, če ima prvi ruter x.y.z.1 je najbolje za drugega x.y.z.2 (pazi, da se ne prekriva z DHCP intervalom !) (netmask isti kot prvi ruter)
- LAN DHCP server: izklopit !
- WLAN : po želji. Različen kanal (za šest kanalov, ne sosednje, ker se prekrivajo), isti SSID.
- vse druge morebitne kvake izklopit (če slučajno kaj "ven štrli").

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Vtakni v LAN priključek.
(Ne v WAN, razen če si vklopil "Acces point mode", potem so itak vsi priključki LAN...)

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
ko sem izklopil lan dhcp, več ne morem do strani od nastavitev od routerja
confused-1.gif

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Ker si izklopil DHCP to pomeni da ti nima več kdo dodelit IP naslova. Torej ga moraš PCju naštimat sam. Verjetno veš kako se to dela? Nadzorna plošča -> omrežne povezave, .......
Potem se lahko skonektaš na nastavitvene strani ruterja...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
ok, hvala za pojasnilo. dobra stvar je da internet dela, slaba je da še vedno ne pridem do routerja
bonk.gif

kje se ip nastavlja vem, problem je ker ima vista 2 opcije, ipv4 in 6
confused-1.gif
zdi se mi da bi 4 bilo tisto tapravo. Tam pa že drugi problem:

ip naslov: če imam na 1. routerju nastavljeno, da dodeljuje naslove od 100 naprej, dam jaz temu recimo 105?
sub: 255..... to je jasno
gateway: naslov prvega routerja? 192.168.1.1?

dns: nimam pojma
confused-1.gif

help!

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
V Visti izklopi IPv6 in nastavljaj samo IPv4 tako kot si reku.
Na prvem ruterju (tisti ki gre naprej v modem in v ostali svet) moraš naštimat vrsto povezave, DHCP strežnik, DNS strežnike in tako naprej. Na drugem rutreju izklopiš vso funkcionalnost ruterskega dela in ti laufa sano wireless. Nastaviš mu tudi statični IP naslov ki pa ne sme biti v rangu DHCPja. ( če ti DHCP dela od .1 do .100, daš APju IP recimo .101).
Gateway na drugem ruterju je naslov prvega ruterja.
Sem še kaj pozabu?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
ja prvi je itak konfiguriran, drugi (ap) tudi tak daleč da dela internet. problem je edino da ne morem dostopat do njega, odkar sem mu dhcp izklopil. do prvega lahko dostopam.
ok, bom izklopil ipv6, samo kako? brišem ga ven, dam na avtomatsko pridobivanje ip,...? to nisem vedel da ipv4 ne sme bil v rangu dhcp. ni čudno da mi ni delal, ker jaz sem mu dal v rangu.
Pozabil si na dns! Kaj tam vpišem??
hvala, zvezdice padajo, tudi tebi kamen
nahrung002.gif

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
DNS: IP naslove dns strežnikov napišeš direktno v nastavitve povezave na "glavnem" ruterju. Ko ruter račiunalniku dodeli IP naslov, mu skopira tudi nastavitve DNS, gatewa in ostalo.

predlagam, da drugi ruter resetiraš, priklopiš samo svoj pc na njega in ga skonfiguriraš:
-izkolopiš DHCP
-naštimaš mu IP naslov, ki ni v DHCP območju
-napišeš IP od "glavnega" ruterja kot gateway

IPv6: izklopiš ga tako, da zbrišeš kljukico pred njim (v oknu "properties" od mrežne kartice)
IPv4: ga pustiš na avtomatsko in naj DHCP poskrbi zanj.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
Citat:
Uporabnik majoneza pravi:

predlagam, da drugi ruter resetiraš, priklopiš samo svoj pc na njega in ga skonfiguriraš:
-izkolopiš DHCP
-naštimaš mu IP naslov, ki ni v DHCP območju
-napišeš IP od "glavnega" ruterja kot gateway

ok, bom probal. te nastavitve vpišem v ipv4?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
ok, bom izklopil ipv6, samo kako? brišem ga ven, dam na avtomatsko pridobivanje ip,...?
Na Windows ? NE DOTIKAJ SE !

2.) Na prvem ruterju NIČ NE SPREMINJAJ ! (don't fix it if it ain't broken)

3.) Na novem ruterju se noben "gateway" ne nastavlja

Steve

Guru
13. avg 2007
10.010
1.900
113
saj po prvem nimam namena prčkat, rad bi samo dostopal do drugega, internet itak že špila! Kaj naj pol pod ročno nastavljanje ipja not ruknem en ip izven dhcp, dns, gateway pa pustim prazno?? bom se igral malo zvečer pa da vidimo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Cilj: na drugem ruterju nastavit IP (in masko)

Pot do cilja:
- na Windows nastavit IP (podoben a ne isti kot od ruterja)
- povezat Windows PC in ruter (ter nič drugega)
- naložit nastavitveno stran ruterja
- nastavit zgoraj omenjene podatke (naslov, maska)
- Windows dat nazaj na avtomatske IP nastavitve

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Stein ima prav, ne vem od kje sem imel še gateway v glavi.
V glavnem: zgledat mora takole:
309117-ap.JPG

Priponke

• 309117-ap.JPG
    309117-ap.JPG
    27 KB · Ogledi: 219