Rolo vrata - nenormalna poraba

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Imam en specifičen primer.Vsaj po moje . Z namenom izklopa s timerjem preko noči sem namestil na ena rolo vrata pametno vtičnico z merilcem porabe. Sedaj pa sem opazil , da imam na tej vtičnici zelo veliko porabo elektrike. Kaj se dogaja ? Vrata potrebujejo za odprtje ali zaprtje po nekje minuto časa.. Na posnetku pa se lepo vidi konstantna poraba po par ur skupaj ?? Kako je to možno če v tem času vse miruje ? Kaj bi požiralo točno določeno moč ? Je pa bilo dnevne porabe na tej vtičnici tudi po 2-3 kwh.Gre pa za rolo vrata z 220V tubularnim motorjem .

Priponke

• Screenshot_2024-11-09-15-58-47-993_com.zendure.iot.jpg
    Screenshot_2024-11-09-15-58-47-993_com.zendure.iot.jpg
    174,2 KB · Ogledi: 54

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ne bi vedel...vem da na tem kablu stoprocentno ni nič drugega kot ta vrata. In sklepam da je vse skupaj nekako odvisno od položaja vrat. Ker ta skrita poraba vseeno ni 24 ur... Je recimo nič, potem pa odpreš pa čez čas vidim konstanto 240w...ali pa zapreš ...

javr

Guru
6. dec 2011
1.899
1.145
113
če bi nek motor(ček) porabljal 240W brez da bi se vrtel, bi bil že konkretno vroč, kot npr. zablokirana črpalka centralnega ogrevanja. Če se nič ne greje, gre za jalov tok kakšnega kondenzatorja, ki ga merilnik napačno prikazuje kot delovni. Ali pa je merilnik zanič.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
No tudi tole sem razmišljal a nisem znal imenovati..."jalova energija"..?? Glede na to , da Smart vtičnice sem preizkusil tri in vse v določenem obdobju kažejo konstantno porabo . Kako bi sedaj najlažje ugotovil ali je poraba resnična ali "jalova" ?? In zakaj ni vedno prisotna ? . Recimo da sedaj vidim da je poraba prisotna , vse miruje , potem pa samo izvlečem kabel iz napajanja in vklopom nazaj , porabe ni več prisotne do naslednje komande na vrata ...

javr

Guru
6. dec 2011
1.899
1.145
113
če se kje kaj greje ali premika, je moč delovna. Če se ne, je jalova ali pa je merilnik zanič.
Poglej v specifikacije če sploh razlikuje med kW in kVAr .

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
To so pametne vtičnice z timerjem in merilnikov porabe. To ni nek profi merilnik in tudi nekih posebnih specifikacij ni...

Sem preizkusil s tokovnimi klešči.

Tok vedno pade takoj na nulo ob izklopu vrat v katerem koli položaju.

Zanimivo , vtičnica kaže porabo. Ampak ne v realnem času. Vedno pokaže za nazaj. Recimo sedajle štartal vrata , ko pokazalo kot da je bilo nazaj dve ,tri ure konstantna poraba 240w...

Res zanimivo.

_jfk_

Pripravnik
23. jul 2007
159
20
18
Zanimivo , vtičnica kaže porabo. Ampak ne v realnem času. Vedno pokaže za nazaj. Recimo sedajle štartal vrata , ko pokazalo kot da je bilo nazaj dve ,tri ure konstantna poraba 240w...

Res zanimivo.
Glede časa sem recimo pri Shelly ugotovil, da ne upošteva UTC + 1 ali UTC +2 v poletnem času. Samo v info, če je pri tebi kaj podobnega....

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ni to..hvala za razmišljanje.

Te vtičnice so tako ,da prikaz posodobi šele ob realni porabi. Se pravi če ni porabe ,se tudi prikaz ne osveži.. Recimo če bi imel nek porabnik ,luč ki je poraba konstantna pa se osvežuje na par minut.. Če cel dan ne bo porabe ,se tudi prikaz ne osveži..

Imam pa tudi dve shelly vtičnici pa časovni pasovi pri meni preko shelly aplikacije delujejo kot morajo.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Sem preizkusil s tremi vtičnicami ...Vse isto. Shelly ,eno kitajsko in eno original zendure ..rezultat praktično identičen. Neka poraba za nazaj ki je v bistvu ni..