Rolete

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik MG3 pravi:
Ja imeli smo lesene rolete, niso bile fiksne, si jih lahko potisnil proč od okna naprej kake 30 cm.
Kljub odprtemu oknu in spuščenim roletam, v prostoru ni bilo vroče.

takrat si bila ti še bolj mlada pa te vročina ni toliko motila
evil.gif

(resnici na ljubo pa so bila tudi poletja še par letnazaj drugačna...ni bilo temp. tja do 40 stopinj ter vročinsih valv...vse se je odvojalo v neki pričakovani smeri).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
evil.gif

osebno je meni panoramska stena sama po sebi velika neumnost (pa brez zamere, če jo slučjano imaš)

zakaj?

kot prvo za njo praktično ne moreš imeti ničesar (vsaj ne na razdlji enega do dveh metrov) kot drugo je ta del stene običjano najbolj 'toplotno' sporen..saj imaš v najboljšem primeru faktor U=0,7...pozimi imaš vedno občtuek hladu, poleti pa sonce tako nabija noter da spet ne smeš biti v bližini....seveda to potem potegne za sabo senčila, nadstreške..kaj jaz vem kaj še, da vsaj za silo ublažiš to neznosno nabijanje svetlobe in sevanja v prostor.

tako da....sam ne vidim nobene prednosti v njih. Da pa pozimi dobiš nekaj toplote čez šipo, je pa meni rahlo labavo...to jo dobiš tudi čez mnogo manjše okno, preostnek pa dobro izolirano steno (ki te toplote v preostanku dneva, ko ni sončnega obsevanja...relano par ur dnevno sije sonce...če sploh) le te ne izgublja (ker je U = 0,20 W/m2K...torej 3 x boljši od stene).

In potem rabiš res 50 kvadratov velik prostor, ker zadardi take stene ne moreš postaviti tja pohištva, rože tudi vse skuri, edino kak jedilna miza pride v poštev, pa še to moraš zamaknit stran vsaj 2 metra ter primerno urediti senčenje, da koga med južno ne zapali. sevedapa potem paše noter tudi kak klima, da vsaj za silo pretolčeš poletje.

Pa še zunanjih senčil skoraj ne moreš dati (rolete...mogoče žaluzije, ki pa tako ali tako same po sebi ogabmo delujejo).

ampak stilsko pa je...če že ni funkcinalno
cheer.gif

(lep tak primer, meni osebno - da ne bo kake hude krvi, so Kragerjeve hiše...huda kvadratura, polno oken, na koncu pa ne moreš dati ene najmanjše omarice za čevlje...da o dnevni sobi s kuhinjo ne razpravljam - s tega razloga je sodelavka odstopila od ideje po kragerju..sicer prvotno impozantno, potem pa po kakem ogledu hiše v relanosti, po parih minutah, ko mine hvaljenje in se začne tista 'funkcionalna' delabata pa izveš vse cvetke).

no ja...malo sem zašel od rolet..se jih pa posredno tudi tiče.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
V bistvu sonce ne bo sekalo direkt skozi šipo ker je hiša v L in sonce iz zahodne strani prestreže sama streha in stene.
cheer.gif

V dnevni pa tako nimam namena imeti drugega kot sedežno, kamin in TV.
evil.gif

Kar se rolet tiče pri meni odpade tista "varnostna" funkcija zaradi te panoramske stene.
tongue-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik dekca pravi:

Lamelne zavese čez panoramsko steno so prava stvar
cool-1.gif

te ne zaustavijo prodora sonca čez šipo! Kar občutiš predvem poleti!

Pa ko jih zastreš imaš občutek kotd aimaš 'običjano' steno....le a ta greje ko pri norcih (in to sredi poletja).
evil.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Kako pa ta plise senčila od zunaj izgledajo...nočem, da ubijejo domačnost oz. da bi od zunaj izgledalo kot kak biro
frown-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Zloži A4 paipir v harmoniko širine 2cm in jo raztegni. No, to nekako je plise.