Rolete

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
S fantom ravno kupujeva okna, zraven bi imela žaluzije, vendar kljub žaluzijam mene vseeno mikajo dodatno še rolete(dodatna izolacija pred mrazom pozimi, poleti pred vročino)...in me zanima v koliki meri se rolete sploh še dajejo na okna, ali je smiselno imeti žaluzije + rolete hkrati (uporabno in finančno), ipd. Naj povem, da bodo okna verjetno klasični 5 komorni profil PVC. Kako ste se odločali vi?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Jaz imam na vseh oknih in vratih rolete.
Včasih sem imel žaluzije, pa mi niso všeč.

Pred leti so bile žaluzije spravljene med obe okenski stekli, in so bile s tem dodatno zaščitene.
Danes pa so montirane na notranji strani oken. In potem se zatikajo za rože, muhe serjejo po njih,
mali otroci jih vlečejo in zvijajo.
Ne moreš narediti popolne teme, poleti pa tudi vročino ne zaustavljajo, ker je le-ta že v prostoru.

Rolete pa: lahko naredim popolno temo, ko imam na pol spuščene, imam lahko okno vedno na kip odprto,
pa če še tako dežuje in piha.
Imam pa fiksne rolete, ne tistih ki jih lahko v spodnjem delu ven nagneš.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Rolete so luksuz, tako da se ti splača še to porihtat, ko že enkrat delaš. Jaz mam samo žaluzije in bi imel takoj še rolete ampak jih zaradi velikih stroškov montaže zaenkrat še ne mislim montirat. V bližnji prihodnost pa vsekakor. Lahko si pa montiraš tudi zunanje žaluzije (namesto rolet) širine 60 ali 80 mm.

Nazadnje urejeno:

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Absolutno ti priporočam rolete, ker te navadne notranje žaluzije so povsem brezvezne, saj ni nikakršne zaščite pred svetlobo, pred temperaturnimi spremembami pa sploh ne!

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
moj glas gre tudi za rolete, vmes med rolete in okna pa postavi še komarnike. v topih mesecih so zelo uporabni, okna so lahko ves čas odprta, ampak vseeno nimaš nobenega mrčesa v stanovanju

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Še en glas za rolete
cool-1.gif

Komarniki pa se mi zdijo kar malo predragi (vsaj ko sem jaz gledal za okni)...
Na tisto okno ali 2 bom pa že posebej dodal zunanji komarnik...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Danes sva naročila okna, zraven bova vzela zunanje rolete. Kljub zunanjim roletam pa bova imela notranje žaluzije - namesto zaves, rahla zasenčitev...rolete so mišljene bolj za izolacijo - predvsem poleti vzaizogib vročini + proti močnemu poletnemu soncu. Pomoje bo v redu. Žaluzije bova itak kupila tik pred vselitvijo.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Meni pa žaluzije nikoli niso bile všeč, sploh zaradi čiščenja le-teh in same uporabnosti, saj ko zasenčiš okno se vedno najde luknjica skozi katero mi vedno sije sonce točno v oči
cry12bpy.gif

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>notranje žaluzije - namesto zaves, rahla zasenčitev...

Zakaj si ne bi potem namesto notranjih žaluzij omislila plise senčil?

Npr: plise senčila- http://www.plisesencila.si/plise_sencila.htm.

Sama sem jih vzela predvsem iz dveh razlogov:

- lahko jih potegneš od spodaj navzgor, kar meni pride prav, saj imam sonce v spodnji del okna (zgornji del je "zaščiten" s streho) - tako zasenčim, hkrati pa je v prostoru še vedno dovolj svetlobe,

- na enostaven način naj bi se jih lahko očistilo (naj bi pišem zato, ker sama še nisem preizkusila ... so še bolj sveža
smile-1.gif
).

še sploh, če boš imela namesto zaves - izbiraš lahko med različnimi vrstami materiala različnih barv in vzorcev.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>kje so pa kaj cenovno ta senčila (npr.napram žaluzijam)?

Koliko stanejo notranje žaluzije, nimam pojma
redface-1.gif

Vzela sem plise senčila, ki imajo na "zunanji" strani metalizirano blago (kao delno odbija toploto in svetlobo), na notranji strani pa sem zbrala tako nevtralno barvo.

Zunanjih senčil nimam, ker mi poleti sonce vzame streha bloka, tako da ni neke panike z vročino
smile-1.gif
Letos poleti so se tale senčila odnesla (zame) zelo zadovoljivo.

Evo, toliko sem dala sama za eno večje okno + 2 srednji + eno kopalniško (razen kopalniškega so vsa okna dvokrilna) ... če ti bo kaj pomagalo pri oceni stroškov
smile-1.gif

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>Komarniki se mi zdijo genialna pogruntavščina.

he he ... jih imam tudi jaz
cool-1.gif

Mi je dopi**** vse tiste veše in mrčes gledat. Pa občasno še kakega sršena ...

Sem vzela rolo komarnike, za kopalnico pa fiksnega in sem čist happy
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
...in me zanima v koliki meri se rolete sploh še dajejo na okna,

o čemu je govora...o zunanjih ali notranjih žaluzijah?

no ja...kakorkoli obrneš so oboje za en drek. Se pa, odkar je folk sam pri sebi ugotovil, kako nepraktične so žaluzije, spet posšešeno daje na okna rolete - kot 'včasih' - bi se reklo ko so ljudje malo premislili predno so kaj kupili.

tako da...če želiš imeti kot se šika - videz, uporabnost, enostavno vzdrževanje - potem roleta. Za cenen videz pa definitivno žaluzija.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:
>Komarniki se mi zdijo genialna pogruntavščina.

he he ... jih imam tudi jaz
cool-1.gif

Mi je dopi**** vse tiste veše in mrčes gledat. Pa občasno še kakega sršena ...

Sem vzela rolo komarnike, za kopalnico pa fiksnega in sem čist happy
grin1.gif

Jaz sem si pa kar povsod privoščila rolo komarnike, nekako se mi fiksni ne dopadejo. Trenutno imam na enem oknu kar mrežo nalepljeno pa ni fajn, ker ne moreš normalno skozi okno pogledat, pa dek in kovtrov tudi ne morem skozi okno luftat ...

kar se pa žaluzij tiče
To je res eno samo sranje. Na strešnih oknih jih imamo in so za en drek. Da ne govorim o praktičnosti, ko se to spraviš pucat. Že tako je bedno k moraš vsako letvico zase brisat pa še vse skupaj je nad glavo. Povrhu vsega pa ne zatemnijo tako kot bi si človek želel. Naj omenim še to, da se po določenem času sinhronitacija leve in desne strani zjebe. Meni gre ena stran vedno prej dol kot druga in pol moraš žaluzijo ročno vlečt in ravnat. Skratja en sam jajc.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
aja...če že greš v rolete, potem obvezno premislek ali tdui komarnike (vsaj splanica) ker če jih kupuješ hkrati so le ti integrirani v roleti - torej se jih ne vidi (razen ko niso spuščeni
smile-1.gif
)

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Plastične rolete
ne-ne-1.gif
preprečijo segrevanja prostora poleti, ker preveč "dihtajo". Zato prav nič nr pomaga, če imaš poleti spuščene rolete in odprta okna, ker se prostor kljub temu segreje.
Kje so tisti zlati časi, ko smo imeli lesene rolete, pa okna odprta na kip, prostor je bil hladen, ko , da bi imeli klimo.
Že res, da jih je bilo treba vsake par let barvati s sandolinom, sicer so bile veliko boljše ko današnje plastične.
No, da ni vse tako črno, ko se na prvi trenutek vidi, imajo sedaj baje neke rolete, ki se ne pregrevajo, zvijajo ipd. ob visokih poletnih temperaturah.
Ta hip ne vem kako se jim reče, ko pa bom šla do znancev jih bom vprašala kje so jih nabavili, kakšna je cena, kakovost vem, da je odlična.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
a mi lahko tole razložiš?

današnej rolete - če so spuščene in imaš odprto okno - se prostor segreje.

Včasih (predvidevam da polkna) so imeli les, odprto okno - pa se prostor ni segrel?????

Fora rolet je v tem da preprečujejo soncu, da bi preko stekla sevalo v prostor ter ga tako segrelo (česar pri notranjih žaluzijah ne moreš narediti - sicer žarkine padajo ravno na tla, so pa prišli čez šipo - toej imaš okno namesto peči).

Logično pa je, da okno mora biti v vročini zaprto! Tako kot tudi ob mrazu - fora je ista.

Kdor pa pozna način da je hladno v notranjosti ob odprtem oknu...pa naj se zjasni, dobi takoj nobelovo nagrado za ... (po želji).

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>Jaz sem si pa kar povsod privoščila rolo komarnike, nekako se mi fiksni ne dopadejo. Trenutno imam na enem oknu kar mrežo nalepljeno pa ni fajn, ker ne moreš normalno skozi okno pogledat, pa dek in kovtrov tudi ne morem skozi okno luftat ...

V kopalnici je okno toliko visoko, da če bi hotela ven pogledat, bi morala najprej na pralni stroj splezat
grin1.gif