Rok uporabnosti

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Sandrca pravi:
Pozdravček!
Čisto na splošno me zanima koliko kaj gledate na rok uporabnosti. Vam je vseeno če je kisla smetana en dan čez rok. Bo konzerva, ki velja do 2009 dobra tudi 2010. Koliko pa mislite da je realen rok uporabnosti proti temu, ki je odtisnjen na izdelkih(tisto: če mleko velja do 10.2. bo tudi 12.2. še čisto vredu).

Jaz osebno sem totalno alergična na rok uporabe izdelka. Ni šanse, da bi pojedla kej kar je čez rok, razne jogurte najraje ne jem tudi na tisti dan ko jim rok poteče. Odprto mleko najprej prevoham da vidim če je vredu, prav tako salamo... In me kar zvije ko vidim fotra, ki si na malco nese kakšnega od izdelkov, ki so znižani ker so tik pred iztekom. Ali pa ko vidim v hladilniku (na srečo ne v tem iz katerega se prehranjujem) majonezo, ki je je rok pretekel leta 2004.brrrr.

Pretiravas,hrana ima rok do katerega je najbolje zadevo zauziti in ker nihce ne hrani hrane na za to doloceni temperaturi mora bit tako in tako se par dni rezerve in to je to.

Bolj bi te moglo "zvijat" to,koliko bacilov in svinjarije vsak dan preneses na hrano z rokami in z drugimi ne higjenicnimi opravili dnevno.
 

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz


pa še eno povezano vprašanje-ali recimo sir, ki je že zaæel malo plesniti, vržete stran takoj ob pojavu plesni (pa čeprav to pomeni, da vržete stran 200g ali več sira) ali le obrežete plesnivi del stran, ker vam je škoda vreči velik kos sira stran?
Včasih sem bla precej bolj tolerantna do tega in smo samo obrezovali...dokler me ni en mikrobiolog čist zastrašil, da že ob pojavu prve plesni obstaja tok enih scen na hrani, da je bolje vreči stran.
 

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Prav tako je obrezovanje plesnivega sadja neumnost, ker kot si rekla, že sam pojav plesni zajebe celoten sadež in to menda ni zdravo jest.

Če je plesen kjerkoli, vržem stran.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Madona.
shocked-1.gif


Čudno, da je nekoč sploh kdo preživel, ko niso poznali sterilnih pakung, hladilnikov,... sadje so samo malo ob hlače obrisali, pa je blo...

(ja, vsepovsod okoli nas so mikrobi - Celo v nas!
shocked-1.gif
. Se strinjam, da gnilo sadje ni pretirano užitno, glih pretiravat pa s tem vseeno ni treba).
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
BTW, takrat tudi niso poznali nekih zelo strupenih škropil....pa sej ni važno, tudi danes komot pojem jabolko, hruško, slivo ali grozdje neoprano, ampak iz opuščene kmetije
evil.gif
, kjer vsako leto nabiram sadje. Sadje, nabavljeno v trovini pa niti pod razno ne gre v usta pred pranjem.

Glede mlečnih izdelkov pa..... pretečen jogurt, če ni napihnjen, pa je še vedno dobrega okusa, ga pojem. Siru pa niti ne dovolim, da splesni, ker ga prej pojem
evil.gif
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Če sir splesni, ga obrežem in plesnivi del vržem stran, ostalo pojem. Enako pri sadju, če ni že preveč gnilo, sicer pa se to redko zgodi, se vse prej poje.
grin1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Plesniv sir se obreze pa je,odvisno je pa ce te moti okus ki se razleze ponavadi se globje.
Doktorji pa itak za vsak qrc pretiravajo,veckrat prides do tega da na koncu se vode nebi vec pil,kaj ti potem se ostane?
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
ksz

sir se obreže, če je plesniv (ampak precej na debelo in ostanek ne sme imeti vonja , sploh pa ne okusa po plesni)
za mlečne izdelke razen jogurta sem družinski detektor (jogurta (nepretečenega!) sploh ne morem spravit po dol po grlu)

ostalo se pazi - prepakiranje ipd.
in ja, kot je že nekdo rekel, v trgovini se brklja po policah - bolj je skrito, daljši je rok, kratek rok kupim, če rabim takoj in ni artikla z daljšim rokom

sem pa že jedla čokolado zeeelo čez rok - razen tiste z lešniki je bilo čisto OK.
Eh, če cukr pade, pade...:)
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
ksz

Pri nas včasih kakšno jabolko malček porjavi (ker jabke mamo pa res zmer na zalogi), pa mati takoj zaženejo paniko in gre potem narest štrudelj al pa kompot iz teh jabk, tud krhlje je včasih delala. Ostalo sadje se pa takoj poje in ni problemov.
Sir s plesnijo - huh? Tud pri nas tega ni, se prej poje.
grin1.gif
tega še js jem.

Drugače pa, kot je nekdo že napisu; tudi jaz ne dam sadja iz trgovine v usta če ga prej ne operem
ne-ne-1.gif
no way.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik rainbow pravi:


sem pa že jedla čokolado zeeelo čez rok - razen tiste z lešniki je bilo čisto OK.
Eh, če cukr pade, pade...:)

Ampak res...čokolada ima pravzaprav zelo kratek rok trajanja. Po občutko sodeč bi rekla, da se sama čokolada (brez kakih lešnikov, polnila,...) ne more tako hitro pokvariti!
Zakaj tako?
 

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Enkrat se spomnim, ko smo imel še enega psa, ki je bil full sladkosned in je stric iz ene trgovine prinesel ene full dobre piškote kot pribolšek za tega psa občasno. Ja več smo jih mi pojedl, kot pes, pa so bli že kr krepko čez rok.

Bolj ko je hrana tekoča, večja je pokvarljivost. Kakšnega jogurta se izogibam čet rok in pa mleka. Gnilo sadje je itak za v smeti in se ga raje naj ne je.

Sicer sem pa mnenja, da se danes kljub dolgemu roku trajanje občutno preveč hrane zmeče v smeti.
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik rainbow pravi:


sem pa že jedla čokolado zeeelo čez rok - razen tiste z lešniki je bilo čisto OK.
Eh, če cukr pade, pade...:)

Ampak res...čokolada ima pravzaprav zelo kratek rok trajanja. Po občutko sodeč bi rekla, da se sama čokolada (brez kakih lešnikov, polnila,...) ne more tako hitro pokvariti!
Zakaj tako?

da se jih več proda
tongue-1.gif
predvidevam da ima to kej veze s tem, da čokolada rata belkasta po določenem času. mogoče pa zaradi mleka ki ga vsebuje?
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Čokolada postane belkasta zaradi tega, ker je skladiščena na preveč toplem in potem postane viden sladkor, ki se nekako "izloči" ven. Mnogi zaradi tega vržejo čokolado preč, ker zamenjujejo ta sladkor s plesnijo.