Rok plačila na vikend - kdaj plačat

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Torej, kar nekaj položnic ima precejkrat rok plačila ne nedelavnik. Kako je zakonsko urejena zadeva? Če plačam na naslednji delavnik je ok? Ali bi moral na predhodni delavnik? Do sedaj sem vedno plačeval prej, pa če ni treba je brez veze, da to delam še naprej...
Pa recimo nekaj primerov:
- plačilo dohodnine, torej plačilo državi
- plačilo položnic za internet
- plačilo položnic za vodo
A je za vse isto?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Državi vse plačaj prej, sicer boš zaradi par centov obresti obstal pred zdravniško ordinacijo ali še kaj bolj neumnega.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
položnice dobiš 15 dni prej in ti je problem nekaj v teh 15 dneh plačat, 17 dan ti pa ni problem? ne štekam te logike... par dni dvomim da naredi tako razliko...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ce je datum placila na nedelavnik, potem placas prvi naslednji delavnik.

Obligacijski zakonik, poglej 62. clen, tretjo alineo.
Hvala, to sem potreboval.
Citat:
položnice dobiš 15 dni prej in ti je problem nekaj v teh 15 dneh plačat, 17 dan ti pa ni problem? ne štekam te logike... par dni dvomim da naredi tako razliko...
Itak dam vse prej v ebanko, tako da mi je časovno vseeno kateri datum ruknem gor. Zakaj bi pa nekaj plačeval predčasno? Svojo obveznost bom izpolnil pravočasno in niti dan prej kot je potrebno. Če mi bodo pa za predčasno plačilo priznali kakšen popust se bomo pa drugače pogovarjali.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če daš na ebanko , napiše gor datum plačila kot je na položnici oz na upn. ne vem kaj je tu za komplicirat. ali banka to sprovede v nedelavniku ali pa naslednji dan ni več tvoj problem. knjiženo bo ( ali pa bi vsaj naj bilo ) na tisti dan kot si ti napisal

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
če daš na ebanko , napiše gor datum plačila kot je na položnici oz na upn. ne vem kaj je tu za komplicirat. ali banka to sprovede v nedelavniku ali pa naslednji dan ni več tvoj problem. knjiženo bo ( ali pa bi vsaj naj bilo ) na tisti dan kot si ti napisal
Ne bo držalo. Pri moji javi, če je tisti datum vikend, da to ni delovni dan in mi avtomatsko ponudi naslednji delavnik. Torej ne morem potrdit na nedelavnik.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
hja, pri mojo banki pa to deluje in je tako kot sem napisal. očitno imajo banke različen pristop do reševanja te problematike

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

ne-ne-1.gif

glej 293. člen OZ

Citat:
Denarne obveznosti

293. člen

(1) Če se plačuje s posredovanjem banke ali druge organizacije, pri kateri ima upnik račun, in če pogodbeni stranki nista drugače določili, se šteje, da je dolg poravnan, ko prispe banki oziroma organizaciji, pri kateri ima upnik račun, denarno nakazilo v dobro upnika ali nalog dolžnikove banke ali organizacije, naj odobri računu upnika znesek, ki je v njem naveden.

(2) Če je s pogodbo dogovorjeno plačevanje po pošti, se domneva, da sta se stranki sporazumeli, da je z vplačilom dolžnega zneska pri pošti dolžnik poravnal svojo obveznost do upnika; če pa takšen način plačevanja ni dogovorjen, je dolg poravnan, ko upnik prejme denarno nakazilo.

Torej je obveza dolžnika, da v takih primerh plača prej.

Sicer je pa tako, da v poslovanju z "normalnimi" podjetji, tisti en dan običajno ne igra vloge - pri državnih inštitucijah se pa jaz rajši držim, da je boljše plačati en dan prej (oz. pred soboto, nedeljo ali praznikom) kot pa se bosti s kakim birokratitom, ki ima celo po OZ prav.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Jaz tudi mislim, da nisi linkal relevantnega člena. 62. člen govori o roku, običajno pa imaš na položnici naveden datum zapadlosti, ne pa npr. roka plačila 45 dni.
In če na datum zapadlosti upnik nima denarja na svojem računu, ti upravičeno lahko zaračuna zamudne obresti.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
Datum zapadlosti je v primeru, da je datum nedelanik prestavljen na prvi delovni dan.

Glede na trenutno veljavna pravila PP v Sloveniji velja, da če si plačal pred zadnjim rokom (objavljenega imajo vse banke) se plačilo znajde na prejemnikovemu računu isti dan.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Datum zapadlosti je v primeru, da je datum nedelanik prestavljen na prvi delovni dan.

Korajžna trditev, ki pa ne drži.

A lahko to s cim podpres ? Jaz sem pri pisanju mojega odgovora imel v mislih Numyjevo pripombo - prispevke za s.p. namrec placam v ponedeljek, ce pade 15. na dan, ko moja banka ne sprovede placila. V 4 letih niso se nikoli pojamrali ali grozili s kaksnimi obrestmi.

Enako delam za redne mesecne poloznice (elektrika, itd.), isto nobenih zamudnih obresti do sedaj.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
No, podlaga je OZ (obligacijski zakonik):

...
(1) Dolžnik pride v zamudo, če ne izpolni obveznosti v roku, ki je določen za izpolnitev.
...
(1) Če je dolžnik v zamudi z izpolnitvijo denarne obveznosti, dolguje poleg glavnice še zamudne obresti.

Lahko pa ima tvoj upnik (npr. Elektro) tak pravilnik ali pa le politiko, da takšne zamude tolerira. Vsi jih nimajo, vendar v praksi za nekaj dni zamude malokdo terja zamudne obresti.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.472
113
Dan plačila nastaviš na vikend in banka ustrezno prestavi na naslednji delovni dan.

Izjema je edino plačilo DDV, kjer so spremenili da ni več na zadnji dan v mesecu temveč na zadnji delovni dan v mesecu.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Hvala, to sem potreboval.
Citat:
Itak dam vse prej v ebanko, tako da mi je časovno vseeno kateri datum ruknem gor. Zakaj bi pa nekaj plačeval predčasno? Svojo obveznost bom izpolnil pravočasno in niti dan prej kot je potrebno. Če mi bodo pa za predčasno plačilo priznali kakšen popust se bomo pa drugače pogovarjali.
kako predčasno? plačaš jo v roku....
predčasno pomeni, da bi ti dobil položnico 15. z rokom plačila 30, ti bi pa že 10. plačeval...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Dan plačila nastaviš na vikend in banka ustrezno prestavi na naslednji delovni dan.

Izjema je edino plačilo DDV, kjer so spremenili da ni več na zadnji dan v mesecu temveč na zadnji delovni dan v mesecu.

Vem, da se tako dogaja (ceprav ne pri "moji" banki - SKB). Ravno zato me cudi prepricanje, da temu ni tako. A potem banke namenoma zelijo svoje komitente spraviti v situacijo, kjer bodo primorani placevati zamudne obresti ?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.144
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
A potem banke namenoma zelijo svoje komitente spraviti v situacijo, kjer bodo primorani placevati zamudne obresti ?
Ne, saj te obvesti, da je tisti dan NEdeloven, pa prestavi na naslednji delovni dan.
Če bi pa prestavili na en dan prej, bi pa spet imeli teorije zarote: "glaj, glaj, en dan prej mi denar z računa trgajo, potem ga oni obračajo, pa v nedeljo naprej knjižijo".

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
A potem banke namenoma zelijo svoje komitente spraviti v situacijo, kjer bodo primorani placevati zamudne obresti ?
Ne, saj te obvesti, da je tisti dan NEdeloven, pa prestavi na naslednji delovni dan.
Če bi pa prestavili na en dan prej, bi pa spet imeli teorije zarote: "glaj, glaj, en dan prej mi denar z računa trgajo, potem ga oni obračajo, pa v nedeljo naprej knjižijo".
grin1.gif