ribolov na morju

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
V čem pa je fora...daljša puška, večji pritisk in posledično večji doseg in večja hitrost ter energija izstrelka?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Daj mi malo bolje razloži.
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Sicer bi lahko tudi na kratko puško dal izjemno močne gume, ampak s tem izgubiš na natančnosti.

Pri podvodnih puškah ti dolžina v bistvu pove raztezek gum, sama puška s puščico je tako pri 100cm vsaj 140 cm. Z daljšo puščico je boljša natančnost, poleg tega pa imaš večjo maso, kar pomeni manjši povratni udarec - večja natančnost.

Ker pri puškah tudi nimaš klasičnega merka načeloma meriš po dolžini puščice, in z daljšo imaš manjši pogrešek.

Na večje puške ravno zaradi mase lahko daš tudi več gum (ponavadi dve, po oceanih, kjer gredo na tune pa tudi do 7). Na kratki puški pri večji moči izgubiš enostavno preveč pri natančnosti.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Kolk preverjajo?

Glih ta teden so se hvalili po radiju reka kako so izdali par kazni zaradi ribolova brez kart.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
odvisno kje si, krk, zadar, šibenik, lošinj itd. kjer so znane lokacije za lov je velika verjetnost, da te kontrolirajo.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pozdravljeni, si bom kar to temo izposodil ker govori o ribičiji.

Do jutri bi potreboval nasvet kje v Ljubljani kupiti ribiške opreme za ribolov z obale (morje). Mišljeno je za darilo.

Ker že vsaj 20 let nisem kupoval novega pribora ne poznam cen. Kakor sem gledal spletne trgovine so cene zelo različne. Ali bi bilo 100-200 EUR; dovolj za srednjo kvaliteto. Sam še vedno lovim z staro opremo, ki še vedno super funkcionira pa je bila takrat srednji rang.

Komplet mora vsebovati:
- palico + mlinček (najdražji del)
- kakšne plovce in umetne vabe za lov rib srednji višji pas, da se ne zatika na dnu
- umetno vabo za lignje +
- dodatni lakse in trnke od 2-12
- mogoče še škatla in stojalo čeprav mislim da vse ne pride v postavljeno ceno,...

Prosim za odgovor čimprej. Vsaj kakšno trgovino kjer bi vse dobil in mogoče potem tam vprašal za nasvet.
Ali lahko kdo svetuje kam, da bi dobil vse na enem mestu z možnostjo parkiranja?

Vnaprej hvala in lep dan.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Trgovina v Kosezah, Pravi ribič. Jo vidiš s ceste in tam ti znajo tudi dobro svetovat. 100-200eur bo kar OK za darilo, brez škatle in stojala.

LP

Nazadnje urejeno:

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Super hvala! Sem ravnokar skočil, zapravil nekaj več kot 200 EUR in mi je mojster že sestavil komplet (palica, mlinček, laks, 5x trnek in svinc ter nekaj dodatkov). Imajo posezonsko akcijo. Sicer brez kovčka in stojala ampak zadeva zgleda super glede na moje starine. Bo super darilo.

EDIT: danes me je kolega, ki se bolj ukvarja z ribolovom malce "razžalostil" saj mi je zagotavljal da je za to kar sem kupil 200 EUR preveč; opremo sem preplačal v primerjavi s spletnimi štacunami.. sem šel gledat in je res da sem na spletni strani zmetal v košaro podobne stvari (obe ključni torej palica in mlinček sta bile isti) in je bilo 28% ceneje... no ja, tako je če rabiš od danes do jutri... od sedaj naprej tudi za ribičijo preko spletnih štacun pa več nasvetov glede sestave na forumu
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
Če hočeš fajn ribe... bomba, harpuna, na meter jo ne boš falu... je pa prepovedano. Se pa da... V Lošinju mam kotičke, kjer te navjo nikoli dobil.

Seveda morš met čoln, drgač no go......

Jebeš ribolov, razen če imaš za zabijanje cajta.
smile-1.gif

šalabajzer...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
S kolegi lovimo s palico, ki je dolga cca. 1 meter, mečemo pa z obale. 1m je čisto zadosti. Tisti z daljšimi palicami ne vržejo nič dlje kot mi. Ujamemo pa v glavnem ošate in bukve.
Leto smo jih nalovili toliko, da smo jih imeli vsak dan za kosilo, tako da smo po 14 dneh naredili malo predaha, ker smo se jih prenažrli.

Ne uporabljamo pa nobenih plovčkov, svincev ali česa podobnega. Laks, trnki in kruh. Pa seveda, zadostna mera rezervnih trnkov. Kakšne velike ošate ti brez problema odplavajo s trnki.

Aja, pa nadležni galebi vsake nekaj časa pikirajo na kruh na trnku, da bi ga požrli. Itak, da preplašijo vse ribe.

Hehe, enkrat pa je en galeb bil prehiter zame in je pojedel kruh s trnkom vred. Kaj smo se režali, ko sem ga vlekel k obali z laksom on pa trnk u želodcu pa mahal s krili.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
S kolegi lovimo s palico, ki je dolga cca. 1 meter, mečemo pa z obale. 1m je čisto zadosti. Tisti z daljšimi palicami ne vržejo nič dlje kot mi. Ujamemo pa v glavnem ošate in bukve.
Leto smo jih nalovili toliko, da smo jih imeli vsak dan za kosilo, tako da smo po 14 dneh naredili malo predaha, ker smo se jih prenažrli.

Ne uporabljamo pa nobenih plovčkov, svincev ali česa podobnega. Laks, trnki in kruh. Pa seveda, zadostna mera rezervnih trnkov. Kakšne velike ošate ti brez problema odplavajo s trnki.

Aja, pa nadležni galebi vsake nekaj časa pikirajo na kruh na trnku, da bi ga požrli. Itak, da preplašijo vse ribe.

Hehe, enkrat pa je en galeb bil prehiter zame in je pojedel kruh s trnkom vred. Kaj smo se režali, ko sem ga vlekel k obali z laksom on pa trnk u želodcu pa mahal s krili.

Meni to zadnje napisano ni prav nič smešno... namesto da bi odrezali laks in pustili da galebova kislina v želodcu napravi svoje ste delali norca... me zanima kako bi se ti počutil če bi ti kdo delal podobno...verjetno se ne bi smejal... za moje pojme bolano.
... tudi glede metanja brez svinca le z kruhom in metanje enako daleč kot z obteženim
13.gif
logika?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Meni pa je. Kdo mu je rekel, da naj žre mojo vabo? Itak smo pa po 10 sekundah odrezal laks pe je odletel s trnkom v želodcu.

In pikirajo znova in znova. Kar ne pustijo kruha na miru. In ko pikira, moram kruh ven potegnt, ponovit še 1x, itak pa preplaši vse ribe.

Ja, samo leti enako daleč. Kdo bi si mislil. Samo vreči moraš znati.