ribolov na morju

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
Kmalu odrinem na morje (Krk). V eni lovski/ribiški trgovini sem si kupil en začetniški komplet (vse za ribolov na morju- palca, utež, plovec...).

Zanima me kaj naj uštimam za vabo?
A se na Krku da kaj pametnega uloviti?
A so kakšne trnki (ala blinkerji) za lovit?

Je pa namen, da bom hodil lovit zjutraj, ko moja draga še lepo spi, sam pa vseeno bi rad vsaj kaj vlovil.

LP Kajn

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Odvisno je od tega kaj boš lovil in kje boš lovil. Dovoljenje za ribolov je kar drago sploh za ljubitlejsko. Sam sem junija lovil s palico z obale in je bilo zelo bogo saj je večina rib v globji vodi (toplo morje + veliko prometa). Bilo nekaj šparov, oradice, riboni; vse pod 20 cm. Sem se pa tolažil da je v njih manj težkih kovin in so zato bolj zdrave.
Za vabo priporočam lignje/ kozice / rake samotarje / igle / črve.
Na Krku se da z obale uloviti marsikaj, iz čolna pa še več.
Za obalo čimdaljše palce in mogoče kombinacija plovec da se ti ravno skoz ne zatika, za čoln pa vseeno.
Pa veselo vstajanje ob 4.30
cheer.gif

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
U Mejduš, a je treba karto kupit za mal u izi lovit. itak imam vlovit 2 male ribice
frown-1.gif
kuk pa kostajo?

Drgac bi pa lovil iz plaze, pa ce bi kaksna orada prijela
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Športni ribiči lahko dovolilnico dobijo z izkazovanjem članstva v hrvaški zvezi za športni ribolov na morju, medtem ko morajo tuji državljani izkazovati članstvo v svoji nacionalni zvezi. Za rekreativne ribiče pa takšni pogoji ne veljajo. Za obe kategoriji so ribolovne dovolilnice lahko dnevne, večdnevne ali letne. Dnevne in večdnevne dovolilnice, za obe vrsti ribolova, lahko dobijo hrvaški kot tuji državljani, medtem ko lahko letne dovolilnice dobijo hrvaški državljani in tujci s stalnim prebivališč em na Hrvaškem. Cene dnevnih in večdnevnih dovolilnic so enake za obe vrsti ribolova in znašajo 60 kun za dan, 150 kun za tri dni, 300 kun za sedem dni in 700 kun za trideset dni.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Zdravo Na Krku kupim karto v Malinski (tur.biro na tržnici).Po mojih iskušnjah hrvati sploh ne komplicirajo za lov z obale.Otok Krk ni poznan kot dober lovni teritorij.Z obale lovim največkrat v Njivicah na manjšem pomolu ali v trajektni luki Valbiska.Lov z čolna pa je najboljši po mojem na teritoriju med Malinsko in Valbisko.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Na obali pregledujejo bolj malo; vsaj v Istri. Še nisem videl/slišal, da bi koga kaznovali, ki lovi z obale. V glavnem pregledujejo čolne in potapljače. Karto je treba imet že kar nekaj let.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Jst v kvarnerju še nisem slišal za kakršnekoli ribolovne dovolilnice... Itak pa, kaj ti bodo zaračunal, za tiste 3 špare, ki jih potegneš tm iz kanalizacije, k sploh užitni niso... Pr ns lovi staro in mlado, od 18 do 3 zjutri, pa grem dostkrat mal poklepetat dol, ampak mi še noben ni omenu kakšne dovolilnice....

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Peberite pravilnik o športnem in rekreacijskem ribolovu na morju u narodnih novinah.

Zantje in dekleta, dragi ribiči, ne serte ga saj dragi bratje Hrvatje bogato polnijo proračunsko luknjo z plenitelji brez dovolilnic..
DrugČE P lov in ribolov v pristaniščih, lukah in plovnih poteh ni dovoljen.

Oktobra lani sem prživel prijetno popoldne in del večera na policijski postaji na / v Krku. Štrafat so me hotl, ker sem panulal pred rtom pri valbiski. Ogrožan in oviran ni bil nihče.

Cene kart so kot je softi napisal. Če lovi iz obale otrok in ni dopolnil 14 let ter lovi z enostavnim priborom ne bo problemov, če ne krši kakšnega od zgoraj navedenih postulatov.

Drugače pa, če lovite imejte karto lahko se vam poklopi pa boste prišparali 5000 kun, tako kot jaz lani, ker me pač ni mogel pohaklat.

Karto lahko kupiš preko interneta na strani ministrstva za ketijstvo lov ......

Obilo zabave

PS ujeli boste toliko kolikor ste v ribolov pripravljeni vložiti, tako časa kot denarja - izjeme potrjujejo pravilo.

PSS lov na krku iz obale je zanimiv, še bolj pa iz čolna, ujeti se da veliko ali pa še več.

lp D

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Če hočeš fajn ribe... bomba, harpuna, na meter jo ne boš falu... je pa prepovedano. Se pa da... V Lošinju mam kotičke, kjer te navjo nikoli dobil.

Seveda morš met čoln, drgač no go......

Jebeš ribolov, razen če imaš za zabijanje cajta.
smile-1.gif

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Še eno vprašanje da izkoristm temo o ribolovu.
Doma sem pri pospravljanju našel cca 10 let staro (originalno zapakirano neuporabljeno) Mares Sten mini puško na zrak.
Na spletu sem našel informacije, da je puška za bolj na blizu in čakanje pred luknjami (kratka dolžina). Pogledal sem si tudi nekaj zanimivih videov ( priporočam ogled serije https://www.youtube.com/watch?v=KWr26gZvoQE ).
Če je slučajno kdo tukaj, ki ima izkušnje z omenjeno puško bi prosil za nasvete. Sam sem jo letos le malce "namočil" a brez večjega uspeha. Zanima me koliko naj jo "napumpam" pred potopom za optimalno delovanje, kako se jo vzdržuje (ali naj jo po ribolovu spraznim, s čim namažem ali samo sperem s sladko vodo,...), na kaj moram paziti...
Navodil za uporabo dotične puške na spletu ne najdem
redface-1.gif
.
Z uporabo ne bom pretiraval (cene dovoljenj visoke + obvezna tehtanja po ribolovu). Uporabljal bi jo bolj "ljubiteljsko".
Vnaprej hvala za kakšno informacijo. LP

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Sam poznam in tudi popravljam svojo sam, povej točen model 42 ali več ........... V glavnem puška sme biti nabita samo v vodi, torej nikoili je ne nabiješ na obali in nosiš nabite noter ali obratno, da bi nabito prinesel ven, to je predvsem zaradi nesreč, tudi nikoli z nabito puško ne usmerjaš na kakega človeka ali v svojo nogo. Napumpaš navadno toliko, kolikor še lahko z določenim prijemom brez, da se prekolješ napneš, zavisi tudi kako loviš. Puščice navadno začetniki kupujejo na 5 špic obvezno take ulite v plastiko, ki je prožna ne cele kovinske recimo, kot ta: http://www.skupinanoriksub.si/trgovina/ pri vhodu v kopališče Tivoli v LJ, kjer imajo tudi špice , vrvice in po naročilu tudi druge dele. Nič se posebej ne maže špico si čimprej kupi, iz rostfreia ker original je železo slabo obdelana pa še krivi se zelo, kar se rostfrei ne. V cilindrih pa sam uporabljam motorno olje za avto, pa tako ali tako gre samo par zamaškov noter in tako ali tako odsvetujem, da kaj sami razdirate, ker poznam soseda, ki je sam čaral, pa je narobe nastavil petelina in je enkrat po nesreči z tresljaji sprožil narobe nastavljenega med napenjanjem puške in je šlo za kak cm mimo njegove noge............ Skratka zadeva je resno orožje in nikakor ni igrača in temu primerno tudi postopajte s tem !

Nazadnje urejeno:

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
glede dovolilnic in pregledovanja le teh je predvsem, če govorimo o ribolovu iz obale pomembna lokacija
skratka, če boš lovil nekje kjer ni normalnega pristopa oz. bogu iza ledjima in da nisi na neki priljubljeni ribiški lokaciji
te ne bo noben pršu "motit"

@softi

dej drugič ko "pišeš" kej navedi še vir, da ne bo kdo mislu, da si tolk pameten

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vse kar gor piše sem vedel preden sem bral. no, sploh niem bral, ampak pravilno slovnično prenesel an alter.

če bi spisal, ni se vtikal v an, adlje, itd.

sej nikol ni prav. pa nemogoče je, da bi bil pameten, a ne?

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Hvala za izčrpen odgovor. Bom upošteval in šel drugo leto kaj pokazat ker je le stala 10 let original konzervirana.

Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Sam poznam in tudi popravljam svojo sam, povej točen model 42 ali več ...........
Model je viden na tej strani http://amphibian.al.ru/EAccGuns.htm (Mares Sten Mini - 58 cm pneumatic speargun; without power reducing system - 8 mm shaft). Priložena je špica in harpuna - ker oboje zaenkrat še ni bilo uporabljeno razen malce potestirano bom z nakupom novih počakal, da vidim kako mi sploh gre oz. veseli.
Glede na izkušnjo in gledanje mojstrov pri delu je kot dan in noč.
Koliko je realna možost da kaj zadanem s to puško razen da jo srečam v luknji? Učinkovit domet?
Če slučajno naletim na kaj večjega
grims-1.gif
; a streljam ali pustim, da mi ne odnese puške (ima original navadno vrv)?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Pusti ti tele filme, to je samo na filmu, lovijo po 5 min brez kisika......, realnost je pa taka, da navadno uloviš največ ob obali na globinah do 3 m, sam lovim največ jatne ribe pred vsem Ciplje, občasno, če je sreča kako Orado, pa če je res sreča hudo plašne Salpe, no kak Brancin tudi ampak zelo redko, glavnina so Ciplji, res pa je, da ne lovim lokalno živečih rib, ker bi s tem osiromašil lokalno morje in tudi ostali ne lovijo teh rib, in tako le te sploh ne bežijo, no kaka vsaj 18 cm sipa bi še šla, manjše se pustijo, jih pa ni, če že so so male, ki jih pustiš...... to je to, drži pozimi fige, da se našim ribičem sfiži lov na Ciplje, ker potem jih je precej v Istri .......... sicer pa bolj malo.......... probaj pa boš kmalu na realnem ....in ne misli, da bodo Tune ravno tebe čakale..........

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
Ksz

Evo javljanje iz krka

Do danes jutraj pihalo ko pr norcih. Zjutraj ulovil malo ribico, 10 cm.
cheer.gif

Sem pa uzival dokler ni sov trnk.

Lp kajn

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Hvala za izčrpen odgovor. Bom upošteval in šel drugo leto kaj pokazat ker je le stala 10 let original konzervirana.

Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Sam poznam in tudi popravljam svojo sam, povej točen model 42 ali več ...........
Model je viden na tej strani http://amphibian.al.ru/EAccGuns.htm (Mares Sten Mini - 58 cm pneumatic speargun; without power reducing system - 8 mm shaft). Priložena je špica in harpuna - ker oboje zaenkrat še ni bilo uporabljeno razen malce potestirano bom z nakupom novih počakal, da vidim kako mi sploh gre oz. veseli.
Glede na izkušnjo in gledanje mojstrov pri delu je kot dan in noč.
Koliko je realna možost da kaj zadanem s to puško razen da jo srečam v luknji? Učinkovit domet?
Če slučajno naletim na kaj večjega
grims-1.gif
; a streljam ali pustim, da mi ne odnese puške (ima original navadno vrv)?

Kratke luftarce so namenjene lovu po luknjah, za karkoli drugega so praktično neuporabne oz. je veliko preveč odvisno od sreče. Za resen podvodni lov so puške od 75 dalje, s tem, da so tudi 75ke praktično samo za lov ob obali ali pa po luknjah. Za večje ribice pa seveda rabiš večji top, tam od 90 cm dalje, ponavadi tja do 110cm.

Jaz imam eno 75ko in eno 100ko. Obe na gume, s tem da imam na 100ki tudi mulinel in 50m špage. Prav tako pa si ne morem predstavljati resnega lova brez neoprenske obleke.