Rezervna guma vs. komplet za popravilo

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
2.018
51
48
A kdo ve, kako je zdaj s temi zadevami... novi avti imajo opcijo, da dobiš zraven rezervno gumo ali pa komplet za popravilo predrte pnevmatike. Je to potem "fiksno" zabeleženo kje (v homologaciji in prometnem nisem našel) ali pa lahko menjaš brez posledic (kazni)? Mislim v smislu, če si ga npr. kupil z rezervno gumo pa bi kasneje zaradi prostora raje šaltal na popravilni komplet.

Aeon_Pax

Pripravnik
19. okt 2012
59
47
18
Ljubljana
Če kupiš z rezervno gumo, jo moraš imeti not na tehničnem. Res pa da ni še noben zares pogledal. Jaz sem jo vedno fliknil ven, ko je zmanjkalo placa, nato pa dal nazaj. Pa nisem vzel flik kita s sabo. Vedno le 1 euro doplačila za asistenco gumidefekta. Ampak ker ima hudič mlade, sem enkrat prerezal gumo na kolovozu v hribih, kjer odvoz ni bil mogoč in na lastno odgovornost. Avto pa original le fixkit. Komedija ker bilo med prazniki... smo rešil do noči, ampak bolj zaradi srečnih naključij.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.329
233
63
Sem dobil z avtom samo kit, potem pa pri pooblaščencu kupil zasilno rezervno kolo z vsemi pritiklinami. So zamenjali in basta.
Na tehničnem tega še nihče ni nikoli gledal.

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.587
2.543
113
Vedno pri novem naročim rezervno kolo manjših dimenzih.
v 40 letih rabil samo 2x. Oboje zlata vredno!

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.347
848
113
tam ko se terc po tori rola
Marsikdo se vozi okoli z rezervno gumo, ki je nikoli niti pogledal ni... na pol prazno. Če že, potem tudi mini kompresorček vozite s sabo... Ni pa mi najbolj jasno, zakaj bi kdo metal rezervo ven, ''ko rabi več prostora''... Jaz jo imam vedno kontra obrnjeno in v njej vozim še boga in pol. Itak je še ''v kleti'' pred sedeži, pa pod sedeži dovolj prostora v predalih...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.329
233
63
Se strinjam. Imam poleg rezerve tudi komplet za krpanje, ki vsebuje kompresor. Kot si rekel, je v gumi in okrog nje dovolj prostora za vse to in še kaj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.791
1.339
113
Celje
Ker imam kar smolo kar se predrtih gum tiče, sem po nakupu navega avta naročil še rezervno kolo manjših dimenzij.

V zadnjih 4 letih sem enkrat samo polnil s kompresorjem na jugu Italije in prišel do vulkanizerja, da mi je zaflikal.
Letos pa sem uspel presekati gumo na udarni jami. Brez rezervnega kolesa bi kar trajalo. Tako pa sem prej kot v pol ure se peljal naprej.

Tako da ja, kar se mene tiče je rezervna guma zlata vredna, če se voziš na bolj odročnih lokacijah.

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.727
548
113
Ker imam kar smolo kar se predrtih gum tiče, sem po nakupu navega avta naročil še rezervno kolo manjših dimenzij.

V zadnjih 4 letih sem enkrat samo polnil s kompresorjem na jugu Italije in prišel do vulkanizerja, da mi je zaflikal.
Letos pa sem uspel presekati gumo na udarni jami. Brez rezervnega kolesa bi kar trajalo. Tako pa sem prej kot v pol ure se peljal naprej.

Tako da ja, kar se mene tiče je rezervna guma zlata vredna, če se voziš na bolj odročnih lokacijah.
se strinjam
lani via Kielce, Poljska, sposodil iz enakega tipa avta rezervo, pravo - vrgel ven stiropor iz prtljažnega dna in namestil rezervo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.646
7.751
113
Če smo že pri tem. Kje danes najugodneje dobit ustrezno zasilno rezervno kolo z dvigalko? Bartog?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.849
4.576
113
Ebay, dobiš komplet za avto med 100-150eur skupaj s poštnino (gume so sicer razne linglong, kenda ipd.). V kompletu so feltna z gumo, nosilec/vijak za pričvrstitev v poden, dvigalka na račno in pa "neuporaben" ključ z univerzalnim nastavkom oz. dvema ki sta za vse tipe vijakov/matic.

Preden deponiraš gumo v prtljažnik naredi še "suho vajo" pa preveri če vse orodje funkcionira (ključ oz. nastavek je dovolj globok da prime celo glavo - večinoma ni - menjaj nastavek za klasičen, dvigalka dovolj dvigne, feltna pravilno sede in jo lahko zategneš ter z njo voziš).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.554
81
48
Kranj
Ja sem se lani pri Hyundaiu zmenil da mi dajo namesto kompresorja za flikanje komplet z rezervno gumo..80€