Rezanje laminata

I

Izbrisan uporabnik 474

Moj glas za vbodno žago in list za laminat. Imam tusi zajeralno, pa mi je preokorna za tisti košček. Imel sem tudi tisto giljotino, pa je za poj v kuhac, bolj kot ne lomila in trgala laminat, rezi niso bili ostri..

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Jaz bi z zajeralno in čimbolj finim listom. Z vbodno ne boš imel lepega ravnega reza, s tretjo opcijo pa bodo po moje roke naslednji dan neuporabne.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in ncnifrej
I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz bi z zajeralno in čimbolj finim listom. Z vbodno ne boš imel lepega ravnega reza, s tretjo opcijo pa bodo po moje roke naslednji dan neuporabne.

Za ravni rez z vbodno - nastaviš kotnik (obezno kot pot oz. "L" proti tebi), prisloniš žago in z vodilom lepo drsiš po kotniku. Rez kot z ravnilom.

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Pa pred tem še z abdek trakom zalepiš kjer boš rezal. Rezultat je vedno lep :)

mirator

Zelenc'
14. jun 2020
27
5
3
Jaz sem laminat rezal z ubodno žago brez problema. Tudi vzdolžno. Moraš pa za raven rez imeti najširši list.

• Všeč mi je

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.060
113
Obujam temo..
Obeta se mi polaganje cca 70 kv laminata (8mm) v treh sobah - prvo nadstropje.
opcije za rezat so:
- vbodna zaga (glede na čas porabljen za rez - se mi zdi najslabš varianta)
- zajeralna zaga (hitrejš - pac reskiram eno klino)
- tole https://www.bauhaus.si/catalog/prod...00-sirina-reza-465-mm-aluminij/category/1128/ - kar sem youtibe gledal je hitro in z malo svinjarije

Vprasanje:
- se tretja opcija splaca? Je kdo dejansko delal s tem? Prednost vidim v tem, da imam to v sobi, medtem ko pri prvi in drugi opcija zaradi prahu zagam zunaj (posledično en kup skakanja)
- mal sem spraseval po stacunah - pa kukr da ne bi hotel prodat “ah tole je samo za linolej dobr”… “tole pa za 70 kvadratov res ne rabte..” .. “a se boste profi ukvarjal s tem”?

polagal sem parkat klik parket pa laminat (z vbodno).. prcej casa sem porabil pri “sprehajanju”
Imamo vse tri opcije, odkar smo kupili nekaj podobnega tvoji tretji opciji se uporablja skoraj samo se to. Sicer 90% vinil, ampak tudi za laminat to vzamejo iz skladisca

• Všeč mi je

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Imel priloznost delat s tole “giljotino”
+ jo imas v sobi
+ ni treba nikamor hodit
+ hitrejse prerezano kot vbodna zaga
+ rez je bolj raven kot vbodna zaga (“po crti” - brez vodila)
+ natancnost je dost dobra

- laminat zdrobi, rob je “tko tko” (ni take panike - je pod letvico)
- se je treba kar konkretno naslonit (rezal 8mm laminat), ročica bi bila zaradi navora lahko tud daljša
- obcasno se kaj premakne (manjka neka “zapora”, ki bi laminat pred rezanjem stisnila ob vodilo), sploh ce rezes kaj bolj “na drobno/ob robu”
- v tem primeru je fajn, da je nekdo zraven in mal prime

sumasumarum:
- niti ni tko slabo
- definitivno boljs k korakanje po stopnicah
- prahu v primerjavi z zaganjem ni (vsaj ne tistega finega)

• Všeč mi je
Reactions: vincent

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.192
495
83
jaz ne bi in nisem kompliciral. če že imaš vbodno doma, jo ponucaš. malo več je sesanja. samo saj ne boš zaradi tega 3h sesal. vedno delaš na istem mestu, lahko si daš kako folijo na tla, pa potem večino samo ven odneseš...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
sem položil 25 kv.. še mal pa bom fertik fertik..

"poročilo" sem napisal - če mogoče komu kdaj prav pride.

za dobre komentarje / nasvete hvala.. za vse ostale pa "ah alter" :p

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Sicer najbolj enostavne in čiste opcije ni noben omenil. Vzameš dober olfa nož, zarežeš ob ravnilu po zgornji strani laminata (2-3x ponoviš rez odvisno koliko pritiskaš, kako kvaliteten je laminat in kako dober nož imaš), obrneš laminat in ga nasloniš na privzdignjeno podlago (recimo reml na tleh ali rob delovne mize) in ga samo prelomiš v smeri reza. Dobiš čisto raven lom, se pa malo scefrajo vlakna lesa ampak se itak ne vidi z zgornje strani. Vsaj za po dolžini rezat je to najbolj enostavna opcija, ker ti ni potrebno nikamor it in se prestavljat ampak narediš to na mestu kjer rabiš ploščo. Vinil gre še stopnjo lažje na ta način ker nima vlaken in ne dobiš scefranega konca tako da o drugačni ideji nima smisla razmišljat.

Z vbodno žago pa tudi ne vem kako žagate da imate svinjarijo, ker meče žagovno več ali manj samo navzdol. Vzameš hobuk, postaviš laminat gor, vzameš žago in prerežeš v obliko kot želiš. 99% žagovne pade v hobuk.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.060
113
Sicer najbolj enostavne in čiste opcije ni noben omenil. Vzameš dober olfa nož, zarežeš ob ravnilu po zgornji strani laminata (2-3x ponoviš rez odvisno koliko pritiskaš, kako kvaliteten je laminat in kako dober nož imaš), obrneš laminat in ga nasloniš na privzdignjeno podlago (recimo reml na tleh ali rob delovne mize) in ga samo prelomiš v smeri reza. Dobiš čisto raven lom, se pa malo scefrajo vlakna lesa ampak se itak ne vidi z zgornje strani. Vsaj za po dolžini rezat je to najbolj enostavna opcija, ker ti ni potrebno nikamor it in se prestavljat ampak narediš to na mestu kjer rabiš ploščo. Vinil gre še stopnjo lažje na ta način ker nima vlaken in ne dobiš scefranega konca tako da o drugačni ideji nima smisla razmišljat.

Z vbodno žago pa tudi ne vem kako žagate da imate svinjarijo, ker meče žagovno več ali manj samo navzdol. Vzameš hobuk, postaviš laminat gor, vzameš žago in prerežeš v obliko kot želiš. 99% žagovne pade v hobuk.
To je opcija ce to pocnes 1x na 15 let. Porabis kar nekaj rezil za olfo (ker hitro ni vec dovolj ostro za gladek rez) in pa pocasneje gre kot z namenskim rezalnikom.