Reverzna osmoza

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Kaj pravite na to stvar za čiščenje-filtriranje vode iz pipe.

Je potem ta voda zdrava za dnevno pitje ali ne?

Na netu najdeš polno + in - na to temo.

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Glede na to, kako čisto vodo pijemo v Sloveniji, se mi zdi nesmiselno tako pitje ustekleničene vode kot takšno ali drugačno filtriranje.

Kar se "zdravja" tiče... če je zadeva dovolj dobra za dializnim bolnikom v žile šibat, bo tudi za pit ok. Precejšen minus pa je, da je takšna voda povsem demineralizirana (pri nas je voda iz pipe npr. kar dober vir kalcija).

Dodatno pa stvar porabi ogromno vode... okoli 10% vode, ki priteče, se filtrira, ostalo gre v odtok. Poleg tega z nekimi domačimi enotami ne moreš računati na več kot 100 litrov na dan.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Imamo doma tako zadevo, takšna tanka pipica zraven na koritu in sistem spodaj v elementu. Voda ima nek čuden priokus, sicer zelo težko zaznaven, a se občuti. Tako da zadeva stoji za brezveze, vsako leto pa je treba menjat RO filtre, kar te pride nekje dobrih 100 EUR.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Najprej moram it to vodo poizkusit. Če bo dobrega okusa bomo šli v nabavo.

Stroški so mi znani, po elektrolizi pa mi je jasno, da je ta voda mrtva, saj dejansko ni nič "zavrelo v njej".
Voda iz pipe in Oda pa sta bili pravi greznici po vretju.

Količina v rezervarju je 5 litrov. Čist dovolj za sproti.
Izguba vode pa je menda cca 30%.

Seveda še bomo vgradili napravo za mehčanje.

Lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.560
5.876
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Imamo doma tako zadevo, takšna tanka pipica zraven na koritu in sistem spodaj v elementu. Voda ima nek čuden priokus, sicer zelo težko zaznaven, a se občuti. Tako da zadeva stoji za brezveze, vsako leto pa je treba menjat RO filtre, kar te pride nekje dobrih 100 EUR.
ro voda nima nobenega čudnega priokusa. ima 100% okus po H2O. navadna voda ma pa priokus po raznih mineralih itd.

RO voda je brezveze razen za uporabo v akvariju kjer je potrebna določena trdota vode ki je drugače nemoreš dosečt.

nevem kaj komplicirate ljudje. namesto da bi bli srečni da lahko pijete vodo direkt iz pipe. marsikdo je nemore.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
nevem kaj komplicirate ljudje. namesto da bi bli srečni da lahko pijete vodo direkt iz pipe. marsikdo je nemore.

Čuj, mi imamo "kanalizacijo" iz pipe. Nitratov je vsaj pol leta čez 50. Ne šenkavajo zastonj vode za nosečice in družine z malimi otroki.
Pa klora, da se ti zdi, da vodo iz bazena piješ.

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
pri vas v pomurju imate itak najbolj onesnaženo vodo v slo.pri nas na gorenjskem vem da druge vode kot itste iz pipe ne probam

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Jaz, če je le možno, pijem filtrirano vodo. Res, da je pitna s pipe, vendar ne vidim razloga, zakaj je ne bi dodatno očistil, če jo lahko (in to relativno poceni). Drugačnega okusa se tudi hitro navadiš ...

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Zadnjič sem nabiral gobe v Medvodjah nad Jelendolom (občina Tržič). Ni bilo pira na lagerju, ne gostilne v bližini, tako, da sem se napojil v enem kraku Tržiške Bistrice. Do takrat sem mislil, da voda še za v čevelj ni dobra, od takrat naprej je mnenje drugačno.
Kakor je tudi okus drugačen kot iz pipe ali flaše.
cheer.gif

P.S.: Gob sem nabral 0,9 kile
tongue-1.gif