Retuširanje slabe fotografije

heckler

Pripravnik
3. feb 2011
106
0
16
Novo mesto
Imam fotografijo, ki je bila posneta s telefonom nato pa poslana preko MMS-a. S tem se je kvaliteta fotografije zelo zmanjšala. Cel file je velik cca 600kb. Fotografija je zaradi slabe osvetlitve zrnata in meglena. To fotografijo bi rad spravil na ustrezno kvaliteto, da bi lahko bila natisnjena vsaj na A4.
Nekaj fotografov je to poskušalo urediti, nekaj jim je celo uspelo, vandar so vsi uporabili le software za popravljanje slike (tudi sam sem probal z Gimp-om).
Zanima me, ali je kdo pripravljen vložiti svoje delo in "fotošopati" fotografijo (barve, ostrina, šum, ...) da bo fotka OK.

Jasno pa mi je, da ti ni malo dela, ampak če ma kdo interes ...., saj mi slika mi veliko pomeni.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
391
83
Do originalne fotke ne moreš priti? Original ne sme biti zmanjšan

heckler

Pripravnik
3. feb 2011
106
0
16
Novo mesto
Na mojo žalost nikakor ne. Prav zato iščem nekoga za popravek v "photoshopu" ali podobnem, ne pa samo s programi, ki odpravljajo nekatere pomanjkljivosti. Imam kolegico, ki predva na medijski, in bo morda dala sliko v razred da se poigrajo, ampak ....

heckler

Pripravnik
3. feb 2011
106
0
16
Novo mesto
Se opravičujem, ampak za piksle ne vem lahko pa kasneje preverim, je pa mobilni zmanjšal velikost fotografije na cca 600 kb pred pošiljanjem. Je pa že v osnovi slika malo slabša zaradi fotografiranja s mobilcem, ki pa tudi, kot izgleda ni bil nekakšne "high" kvalitete, žal.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Misija nemogoče. Če je fotka že v osnovi posneta slabo, bo s popravki zgledala kolikor tolikor dobro samo v velikosti slike, ki gre na osebno izkaznico, nikakor pa ne na A4 format.
Ni ga mojstra niti programa, ki bi to znal... razen v kakšnih tv serijah ali filmih.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Izboljsanje slike zal ne gre tako kot v filmih. Ce ni dovolj informacij (zato manj kb), se jih ne mores izmislit.

Ce bo slika vecja (a4), to pac pomeni, da jo bo treba gledat od dlje.

Da se izboljsat kontraste, barve, mehkobo, ostrino, ni da ni... Ampak na koncu jo bo treba se vedno gledst z iste razdalje.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik heckler pravi:
Se opravičujem, ampak za piksle ne vem lahko pa kasneje preverim, je pa mobilni zmanjšal velikost fotografije na cca 600 kb pred pošiljanjem. Je pa že v osnovi slika malo slabša zaradi fotografiranja s mobilcem, ki pa tudi, kot izgleda ni bil nekakšne "high" kvalitete, žal.

Če je samo zmanjšal velikost v kb,"pustil" pa original pixle,se mogoče še da kaj narediti...vseeno pa ne pričakuj čudežev.(Tako zmanjšanje recimo naredi Facebook,ko naložiš sliko gor...pusti ti original pixle,ampak ti zmanjša kvaliteto slike,da zasede manj kb na strežniku)
Če pa je telefon zmanjšal pixle (recimo iz.1600x1200 na 400x300),potem je pa tole bolj štala
tongue-1.gif

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Iz dreka zlato, torej? Veliko srece..

Se močno strinjam.

Mobilc je bil, je in ostaja - drek.

Ko pa bo imel HDR (nekateri ga mogoče imajo), ko bo imel možnost brezhibnega panoramskega posnetka, in predvsem, ko bo imel 20 ali 30-kratni OPTIČNI zoom (ter OPTIČNI stabilizator slike), pa bom začel razmišljati o konkurenčnosti mobilca v fotografiji.

Se vidimo čez kakšnih 10 let.
evil.gif

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Kar ti opisujes nimajo niti DSLR fotoaparati
smile-1.gif
Se pa da tud interpolirat fotko da dobis vec megapixlov...sam to je umetno ustvarjanje pixlov in je bol tko tko. Se funkcija v PS obstaja.

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če želiš in si resen, mi lahko mi pošlješ omenjeno fotografijo in obvezno tudi najboljši poskus poprave na ZS, morda bom lahko kaj pomagal/izboljšal

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Vsak puskus bo slabsi. Sliko naj nese v studio razviti, bo najboljse. SW bo ze sam poskrbel za interpolacijo. Ponavadi se izkaze, da je to najboljsa resitev.

heckler

Pripravnik
3. feb 2011
106
0
16
Novo mesto
Spoštovani kolegi na Alterju
Seveda se strinjam z vami, da fotke z mobilniki niso "bog ve kaj" in da so mobilniki namnjeni v osnovi pogovoru ne pa ..... Tudi sam po novem uporabljam fotoaparat Nikon P600 (veliko nudi glede na vse), preje pa sem bil pristaš Canonov (tudi starega A1 in AE1 imam).
Kakorkoli, tisto fotko sem dobil od nekoga, sama fotografija pa mi veliko pomeni, zato se trudim že nekaj časa, da dobim koga, da jo uredi. Imam že nekaj izdelkov iz foto studijev, ampak kot sem rekel to še vedno ni to kar bi želel.
Morda je želja utoopična, ampak kot sem rekel, pomeni mi veliko in potrudil se bom, da jo spravim/mi jo spravijo v ustrezno stanje.
Hvala za vašo pomoč in nasvete.