Remote flash

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Na D90 visi SB-600. Na remote je dana se ena 600-tka, ki pa se ne sprozi. Sprozi se edino, ce iz fotkica snamem flash in uporabim vgrajenega. Na hitro preletel navodila in nisem nasel resitve.
tongue-1.gif

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
SB-600 lahko deluje samo v "slave" načinu, se pravi ne more kontrolirati ostalih flešev. Zna pa to delati D90. Se pravi fotoaparat postaviš v "commander mode" in oba fleša v "slave mode". Fleš na D90 se lahko opcijsko tudi sproži ali pa ne.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Aham. Dej mi povej, je varijanta, da se potem sprozita samo slave flasha? Verjetno ne, ce govoris o tisti opciji prozenja vgrajenega flasha.

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
D90 moraš naštimat v "bulit-in flash -> commander mode" (navodila). Tam lahko določiš kako se obnašajo slave flashi. Lahko so po TTL sistemu, lahko jim moč naštimaš ročno. V istem meniju tudi nastaviš ali se sproži vgrajeni flesh ali ne.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
To vse stekam, ampak predvidevam, da ce se vgrajeni ne sprozi se tudi slave zadeve ne bodo?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ne ni, ampak v čem je problem, če se ti sproži vgrajeni fleš, lahko ga daš toliko na minimum, da ne bo vplival na posnetek...drugač pa maš tud remote commanderja...al bi ti pač rad da natični fleš na bodyu naredi svoje in pa en remote? v tem primeru pač kupiš sb-800 oz 900, mislim pa, da se da prožit remote sb-600 tudi samo na blisk (sem len, pa se mi ne da iti pogledat, imam namreč 800 in 600 fleša), rabiš pa dokupit eno fotocelico oz mogoče še kabel, ampak potem pač moraš fleš nastavljati ročno...

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
še vedno točno ne vem če smo se razumeli: Vgrajen flesh na D90 je lahko "commader" ki krmili npr. 2x SB600. V nastavitvenem meniju na D90 moraš seveda prej vklopit to funkcijo (menu -> custom settings -> bracketing/flash - >Flash control for built-in flash). Tam izbereš "commander mode" in lahko nastavljaš 3 postavke: bult-in flash, group A, group B. Za vsako lahko nastaviš način (TTL, manual, off) ter moč. Eventuelno lahko nastaviš tudi kanal. Se pravi lahko za vgrajen flash naštimaš ali je vključen v bliskanje ali pač ne.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Moj namen je imet 600-tko na fotkicu kot master in eno nekje drugje kot slave. Ker sem zdej ugotovil, da 600-tka ne podpira master nacina je ocitno edini nacin prozenja prek vgrajenega flasha. Zdajle se malo poigravam, dam vgrajenega na off, obe 600-tki pa na slave in se kljub temu sprozijo vsi trije, torej tudi vgrajen. In ja, vgrajenega bi nekako rad eliminiral, ker dvomim, da mi bo koristil, prej zgago delal, no lahko pa da pretiravam.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Vgrajen se bo v vsakem primeru sprožil, ampak se sproži malenkost prej, tako da na fotografiji njegov blisk ni viden. Sprožit pa se more ker prejo bliska pošlje signal s podatki, ki si jih nastavil.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Mislim, da smo se razumel...drugač pa je tud group C, vsaj na d300, za d90 pa ne bi vedel. sicer je pa huggy povedal, da lahko naštimaš vgrajen fleš tako, da na ekspozicijo nima čisto nič vpliva. Problem pa je, če hočeš, da se ti proži fleš ki ga natakneš na body in še en remote fleš, saj to z 2 sb-600 ni mogoče.