Remote dostop do klime

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
282
83
Ker nekako kar močno dvomim, da bi obstajal original Samsungov add-on za klimo AQ12FAN, ali je kdo od vas kdaj sprobal (ali gledal) AirPatrol wifi vmesnik KLIK ? Deluje po principu IR oddajanja signala klimi, kontrolira pa se ga preko appa in wifija (torej remote)?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Wi-fi kontrola klime v osnovi omogoča krmiljenje klime preko brezžičnega omrežja. Ne moreš pa klime krmiliti npr. iz službe, če nimaš urejenega dostopa do domačega wi-fi omrežja (npr. preko VPN). Če slednjega nimaš je (vsaj po moje) stvar povsem nepotrebna.

PS- ležiš na kavču in ti postane prevroče. Se stegneš na mizo in vzameš: a)daljinca za klimo- vklopiš klimo ali b)telefon- najdeš ikono aplikacije- zaženeš aplikacijo- počakaš, da se aplikacija poveže- vklopiš klimo

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
282
83
kolikor razumem tale sistem delovanja, za upravljanje na povezavi mobilna aplikacija - vmesnik ni potrebna wifi povezava (kot zgleda deluje tudi preko mobilnega omrežja preko namenske aplikacije). wifi povezavo potrebuje le vmesnik, ki potem kominicira z klimo preko IR (wifi pa potrebuje za komuniciranje z spletom oz komunikacijo z mobilno aplikacijo)
Niti ni bil namen upravljanja z klimo "iz kavča", pač pa da se prižge oz uravnava klimo, ko smo od doma oz se vračamo domov.

Takole naj bi zgledalo delovanje - vmes v videu pri 3 minutah izklopi wifi na telefonu (torej pošlje ukaz klimi preko mobilnih podatkov)

Nazadnje urejeno:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
282
83
Ampak, kolikor vidim mora biti pri temle Orvibu tudi telefon v wifi omrežju...

našel sem še eno napravco SeeMelissa ampak tudi ne vem, ali se lahko upravlja preko mobilnih podatkov.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz sem si sam naredil podobno reč...

Arduino + ethernet shield + ir dioda + tokovni senzor + senzor temperature in vlage

S tem programom https://www.analysir.com/blog/analysir-free-download/ sem dekodiral signal, ki ga pošlje daljinec ob vklopu in izklopu.
(Panasonic daljinec vsakič pošlje vse podatke od nastavljeni temperaturi, jakosti ventilatorja...)

Arduino potem pošilja podatke senzorjev online na https://thingspeak.com/ da imam lepe grafe.
wink-1.gif

No potem sem naredil še eno mini web aplikacijo, ki prikazuje status klime in gumba vklop/izklop.

Ko pritisneš na vklop se pošlje request na thingspeak in se tam shrani ta status.

Arduino pa vsakih 10 sekund vpraša ta isti servis ali mora kaj narediti.
In če dobi nazaj komando vklopi klimo, potem pošlje pravi signal na IR diodo, enako ob izklopu.
Lahko bi naredil tudi nastavljanje temperature ampak se mi ni dalo.

Sem pa na tak način rešil vprašanje varnosti, ker se mi ni treba nikoli povezati od zunaj v moje domače omrežje.
Ampak gre request iz domačega omrežja ven na net...

Je res fajn ker lahko od kjerkoli vklopim klimo preden pridem domov.
zmaga.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
kolikor razumem tale sistem delovanja, za upravljanje na povezavi mobilna aplikacija - vmesnik ni potrebna wifi povezava (kot zgleda deluje tudi preko mobilnega omrežja preko namenske aplikacije). wifi povezavo potrebuje le vmesnik, ki potem kominicira z klimo preko IR (wifi pa potrebuje za komuniciranje z spletom oz komunikacijo z mobilno aplikacijo)
Niti ni bil namen upravljanja z klimo "iz kavča", pač pa da se prižge oz uravnava klimo, ko smo od doma oz se vračamo domov.

Takole naj bi zgledalo delovanje - vmes v videu pri 3 minutah izklopi wifi na telefonu (torej pošlje ukaz klimi preko mobilnih podatkov)
Iz videa je zares videti, kot da lahko z napravo komunicira brez WiFi. Da pa bi bilo to mogoče od zunaj bi pa napravo moral na napravo speljati neki kanal (odpreti požarni zid), vedeti moraš svoj IP (pri dinamičnem se občasno spremeni)... Kako/če se to nastavi, pa žal ni prikazano.
Sam sem pred kratkim montoral Elektroluxovo klimo s katero sem dobil WiFi modul. Tega le vtaknem v električno vtičnico in se poveže na omrežje. Ne moreš nastaviti nič kar bi bilo potrebno za povezovanje na splet. Sem pa stvar rešil z OpenVPN na telefonu.

PS- če stvar naročiš preko spleta in ne bo delala kot si želiš jo lahko v originalni embalaži vrneš v roku 15 dni brez, da bi navajal vzrok zakaj vračaš. Izgubil boš le morebiten stroške pošiljanja.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Jaz imam točno tega ki ga imaš ti.

Na kratko. TOP zadeva.

Imas dve verziji in sicer tako na Wifi in tako na sim kartico, odvisno ali imaš to doma ali na vikendu....

Skratka, zadevo zmontiraš nekam da "vidi" klimo, oziroma lahko tudi na klima enoto prilepiš, pa tam kabel potegneš, z aplikacijo ga spravis na wifi , izberes klimo in je to to.

Na aplikaciji imaš potem tudi Favorites, npr Heat, 25°C ali pa Cool 22°C , tako da samo klikneš pa je.
Vneses lahko tudi dnevne timerje kdaj se vklopi, vidiš sobno temperaturo in pa vlago.

V poletnih dneh vklopim klimo kaksne dve urce pred prihodom , ali pa vsaj pol urce, pa je velika razlika kot pa se stopis v razgret prostor.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
282
83
Odlicno, cem cakal da se kdo javi ki zadevo ima ali pa jo vsaj pozna. Lost, katerega imas - Airpatrol wifi ali na sim kartico? Torej ni nobene tezave v wifi dostopanjek kot zgoraj opisuje Telex? Iz kje si ga narocil, saj so mi iz Mimovrste sporocimi da ga ne morejo vec dobiti...

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Tudi jaz sem si naredil podobno zadevo z arduino in ir modulom za mojo klimo. Vse skupaj je preko wifi povezano na domaci router in odprto navzven. Arduino prejme paket v json formatu in poslje komando na klimo (kot daljinec). Hkrati sem naredil se android aplikacijo in lahko vse skupaj upravljam preko telefona. Za pozimi (gretje) imam pa se tako narejeno, da mi kar router (laufa na linuxu in nastavim cronjob) posilja komande na klimo kot tedenska programska ura. Moja klima preko daljinca namrec ne omogoca tedenskega casovnika.

Tole vse skupaj se da zelo poceni narediti.

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Super tale ideja s thingspeak servisom. Ja sem si na enem free hosting strezniku naredil web kontrolo za klimo, pa so mi zbrisali account. Bom se to poskusil.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
Odlicno, cem cakal da se kdo javi ki zadevo ima ali pa jo vsaj pozna. Lost, katerega imas - Airpatrol wifi ali na sim kartico? Torej ni nobene tezave v wifi dostopanjek kot zgoraj opisuje Telex? Iz kje si ga narocil, saj so mi iz Mimovrste sporocimi da ga ne morejo vec dobiti...
Sem danes situacijo še enkrat preveril. Če je telefon v službi povezan na WiFi potem ne morem dostopati do klime doma, drugače kot preko VPN tunela. Če pa izključim WiFi (kot je prikazano v video posnetku) pa lahko direktno preko mobilne povezave dostopam do klime.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Meni dela BP neglede na to kje sem oziroma nisem še opazil da kje nebi delal.
Vzel sem ga poleg ene klime k sm jo zadnjič vzel,ne me spraševat o ceni itd ker nevem, lahko ti edino kontakt zrihtam.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Možno, da pri meni WiFi povezavo blokira službeni požarni zid. So naši informatiki tako obsedeni z varnostjo, da mi občasno blokirajo tudi interni IP naslovi in ne le malo morje zunanjih
jezen.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem 99%, da to deluje preko njihovih strežnikov, ravno zato, da dela povsod in vsakomur in to brez nekih odpiranj portov in požarnih zidov. plug&play
Naprava skos komunicira s strežnikom. S telefonom oz appom pa se poveže na strežnik in ne direkt na napravo.

sej @futuristic vidim, da je isto naredil. tako telefon kot arduino se povezujeta na zunanji strežnik...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik vogel pravi:
Ampak, kolikor vidim mora biti pri temle Orvibu tudi telefon v wifi omrežju...

našel sem še eno napravco SeeMelissa ampak tudi ne vem, ali se lahko upravlja preko mobilnih podatkov.

Zakaj? Sam vklapljam preko GSM ko se vračam domov BP...