Rekonstrukcija sprednje križne vezi ACL

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Torej, očitno bo treba pod nož...

Ortoped, ki je izvedel pregled je podal mnenje, da se opravi rekonstrukcija prednje križne vezi. Sicer ne vem, kako da sam več tega ne počne, saj mi je predlagal, naj se obrnem na dr. Boruta Pometa. Ker ga ne poznam, sprašujem tudi vas, če ima kdo o njem kakšne informacije (če je po domače povedano topšit
grin1.gif
)

Nagibam se, da bi šel na "drugo mnenje" v Artros h dr. Mohsen Husseinu, ki naj bi bil vrhunski strokovnjak na tem področju. Če je to res, bi potem tudi želel, da operacijo opravi on...

Bolj pa me še zanima, iz prve roke seveda, kako poteka okrevanje. Predvsem v smislu, koliko časa po operaciji si sposoben normalno hoditi oz. da bi lahko ponovno šel v službo. Vem, da popolno okrevanje traja 6+ mesecev, da se pač vsadek vraste.

hvala za vse informacije tistih, ki ste se za to vrsto rekonstrukcije v preteklosti že odločili.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Hussein je fajn, meni je sicer samo pregledal koleno, ampak se vidi, da zadeve obvlada. Za njega še nisem slišal kake slabe besede. Na napotnico ga ne boš dobil lep čas.

Glede konkretnega okrevanja ne bi vedel, ampak moje skakalno koleno bo počasi doživelo prvo leto, odkar ga saniram, in to intenzivno, pa sem še vedno daleč stran od tistega, kar bi hotel (čeprav tako slabo tudi ni). Tako da sem skoraj siguren, da bo šest mesecev MOGOČE dovolj samo ob intenzivni fizioterapiji z dobrim fizioterapevtom (stalnim)

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
No, saj ni problema, da bi trajalo potem dlje. Bolj se gre, da bi bil "sposoben" normalno it na šiht... Vse ostalo kar se tiče fizioterapije lahko potem delam tudi vzporedno... Bolj je problem tista skupna dolžina bolniške...

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Za na šiht boš normalno sposoben (če imaš sedeče delo in brez hoje po stopmnicah gor in dol) po cca. 2 ali 3 mesecih. Toliko tudi predpišejo bolniško po operaciji. Problem je atrofija mišičja, ki ga je težko hitro ojačat, če prej nisi bil športnik oz. nisi kaj pretirano športal. Če se boš prenagnil si lahko nardiš samo še večjo štalo, ker neboš imel dosti ojačane mišice, da bi ti držalo koleno in če boš naredil nenavaden gib ti bo koleno "klecnlo" saj se vez vrašča cca. 6 mesecev in ti v prvih mesecih ne pomaga kaj dosti...

Seveda za hitrejše okrevanje pomaga tudi fizioterapija pred operacijo. Seveda skupaj z fizioterapevtom! Da si sam neboš še kaj naredil...

Drugače, mene je operirala dr. Katja Štrus iz poliklinike. Operacija hrustanca (natrgan na stegenski kosti) ter rekunstrukcija sprednje križne vezi. Zelo zadovoljen! po 12m igram nogomet skoraj normalno. (ne morem še "zašprintat")

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #15304

Mene je operiral dr. Ambrožič v Valdoltri. Rekonstrukcija ACL, meniskus je bil bp.
Po treh dneh sem se sama z avtom vozila na fizioterapijo, v službo sem šla po 14 dneh (pretežno sedeče delo). Je pa res, da sem tri mesece pred operacijo hodila intenzivno na fitness, 6x na teden po dve uri, pa da sem takoj po operaciji začela s fizioterapijo. In da je operacija odlično uspela. Tisti, ki so največ kompliciral in najmanj migali, so bili v toplicah najbolj švoh in šepavi. Mi kamikaze smo bili ok. Veliko je odvisno od nas samih, pred in po operaciji. In od tega kdo te operira in kakšno tehniko ima. Ambrožič in Hussein sta med najboljšimi. Sem bila blizu 40 in ne, nisem športnica.

I

Izbrisan uporabnik #15304

Aja, stanujem v tretjem štuku brez lifta in po štengah me niso nosili. Pacienti iz Valdoltre smo itak morali že v bolnici skakljati po štengah
smile-1.gif
Pa bergel tudi nismo uporabljali.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Evo še mojo izkušnjo.

Začela sej je takole https://www.alter.si/tabla/show...ue#Post1145960.
Takrat so rekli, da ne bi hiteli z operacijo, če se mi pa še kdaj ponovi (rekl so, da se mi bo
smile-1.gif
), da me bodo dal pa naprej na preizkave.
No, čez pol leta se mi je ponovilo. Takoj naslednji dan sem poklical dr. Ponikvarja in se zmenil za pregled (samoplačniško). Po pregledu pri njemu sem dobil napotnico za magnetno resonanco in za nadaljni pregled pri dr. Pompetu.
Na slikanje sem šel v Valdoltro, ker je bila najkrajša čakalna doba.
Po slikanju je bil na vrsti obisk pri dr. Pompetu. Zmenila sva se za operacijo (čakalna doba 6 mesecev). Čakal sem kar 9 mesecev, ker je šel vmes tudi sam na operacijo.
Tako so me letos februarja operirali. Zamenjali križno vez in malo postrgali meniskus.
Operacija je uspela odlično
smile-1.gif
na ortopedski kliniki sem bil še tri dni. S fizioterapijo smo začeli takoj naslednji dan. Tudi na noge so me postavili takoj naslednji dan.
Kolegica, ki je bila operirana en teden prej pri dr. Husseinu...
Razlika med njenim in mojim okrevanjem:
- Jaz sem ostal v bolnici, njo so naslednji dan poslali domov.
- Jaz sem imel tam oskrbo in fizioterapijo, ona je bila doma sama, na fizioterapijo so jo morali vozit.
- Meni so, preden sem šel, punktirali koleno, njej ga niso in je imela otekline plus modrice po celi nogi (ni blo nič narobe, samo glih fajn pa ni zgledalo)
- Bolečine so bile znosne in niso trajale dolgo, ona je imela še dolgo bolečine
- Moja operacija je bila zastonj, ona se je kar precej skeširala.
- je pa res, da je bila to njena druga operacija (pred tem jo je operiral nekdo drug) na istem kolenu, moja pa prva.
- končni rezultat je isti... oba sva zadovoljna
smile-1.gif
jaz sploh :D
- aja še to... ona je šla v Šmarješke na fizioterapijo, jaz v Dolenjske. Ona ni bila tok zadovoljna, meni je bilo super vse! Zdravnica, terapije, terapevti, hrana (edino sobe so bile slabe, sploh glede na to da sem 100€ doplačal, ampak si v sobi glih tok, da prespiš tako, da ni blo hudga). Sem si pa našel družbo za tarok
smile-1.gif

Sem pa tudi sam prej eno leto na fitnes hodil pa kolesaril sem. Kaj drugega nisem mogel/smel početi.

V glavnem, res priporočam Dr. Pompeta in ortopedsko kliniko.
wink-1.gif

Verjetno sem še kaj pozabil napisat. Če te še kaj zanima pa kar vprašaj.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Hvala vsem!

Sam tudi če bo ostalo pri dr. Husseinu grem preko napotnice, tako da sklepam, da doplačilo ne bo potrebno. Bom pa tudi to seveda povprašal hehe.

Za dr. Pompeta sem dobil pri svojem ortopedu, vendar mi ga do sedaj ni nihče priporočal, tako da sem se zmenil za samoplačniško pri Husseinu. Sej če me bo kaj odbijalo, je še vedno šansa zamenjat :D