Regres po 6 mesecih zaposlitve

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Če je več kot 6 mesecev naj bi dobil 100% regres... Samo ne me držat za besedo...

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Kaj pa če si zaposlen 5.5 meseca + 1 mesec pred tem pri drugi firmi....pa do sedaj nisi prejel 0 regresa. Ti zadnja firma izplača celoletni regres ali samo sorazmerni delež za čas zaposlitve pri njih??

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Če si zaposlen celo koledarsko leto, ti pripada poln regres, sicer pa sorazmerni delež. Če recimo delaš 6 mesecev, ti pripada 6/12 regresa, torej polovica. Če ti delodajalec izplača celega, je to njegova dobra volja.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Kako mate kej izkušnje v primeru da se zaposliš po 1. julijem (do takrat nej bi se izplačal regres).

Moj primer: prva zaposlitev od 15.9 letos, dopust mam, regresa pa kao ne dobim (pa vem da bi ga moral, zdele do konc leta). Kao da se samo do julija izplačuje, ker se pač direktor obeša na to, da v zakonu ni navedeno druge opcije.

V zakonu sicer lepo piše, da si opravičen do sorazmernega dela regresa (ko imaš pravico le do sorazmernega deleža dopusta), piše pa tudi samo da se regers izplačuje do 1.7
bonk.gif
nič pa ni omenjeno do kdaj se ti sorazmerni delež izplača.

Na strani ministrstva pa lepo piše:

Glede na to da delavec v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, ima v skladu s 162. členom ZDR pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu. Glede na to da ima v tem primeru delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima v skladu z določbo 131. člena pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec ima v tem primeru pravico do izplačila sorazmernega dela regresa za letni dopust najkasneje do konca koledarskega leta, za katerega mu gre pravica do letnega dopusta in regresa.

Ampak tega zadnjega dela ni v zakonu, torej si lahko spet vsak po svoje to razlaga, sploh en pravnik bo forsiral da ni določeno
bonk.gif

BTW: gre se mi za princip, ker ne mislm hlapca špilat...

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
mora ti ga izplačat, tuki ni dileme. Tisto obešanje, da se mora izplačati do prvega julija al kako že, so buče. Mene so tut zaposlil šele novembra, pa sem dobila regres pri decembrski plači. Seveda sorazmerni del
smirk-1.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Meni tud neki komplicirajo zdaj s tem sorazmernim deležem (zaposlen od 15.jul). Bo treba do direktorja stopit
evil.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Kako mate kej izkušnje v primeru da se zaposliš po 1. julijem (do takrat nej bi se izplačal regres).

Moj primer: prva zaposlitev od 15.9 letos, dopust mam, regresa pa kao ne dobim (pa vem da bi ga moral, zdele do konc leta). Kao da se samo do julija izplačuje, ker se pač direktor obeša na to, da v zakonu ni navedeno druge opcije.

V zakonu sicer lepo piše, da si opravičen do sorazmernega dela regresa (ko imaš pravico le do sorazmernega deleža dopusta), piše pa tudi samo da se regers izplačuje do 1.7
bonk.gif
nič pa ni omenjeno do kdaj se ti sorazmerni delež izplača.

Na strani ministrstva pa lepo piše:

Glede na to da delavec v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, ima v skladu s 162. členom ZDR pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu. Glede na to da ima v tem primeru delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima v skladu z določbo 131. člena pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec ima v tem primeru pravico do izplačila sorazmernega dela regresa za letni dopust najkasneje do konca koledarskega leta, za katerega mu gre pravica do letnega dopusta in regresa.

Ampak tega zadnjega dela ni v zakonu, torej si lahko spet vsak po svoje to razlaga, sploh en pravnik bo forsiral da ni določeno
bonk.gif

BTW: gre se mi za princip, ker ne mislm hlapca špilat...

do konca koledarskega leta ti mora izplačati sorazmerni del. edino če si pri prejšnji firmi dobil izplačanega v celoti

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
no pol bi mogu za tri mesce dobiti sorazmerni del. jaz sem tudi enkrat začel delat novembra pa se dobil za dva mesca regres.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ni sm bil nikjer prej zaposlen (je tole prva moja zaposlitev). Sm si ga pa zboril (na lep način)
zmaga.gif
in posledično še marsikateremu v firmi ki ga ni dobil.

Tako da čim maš soramezmeren del dopusta ma da pade regres. Bi pa v k. zakonu res lahko napisal da se izplača do konca leta, ne da samo un k. julij navajajo
bonk.gif
pol pa vsak hvata krivine.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
moral bi dobit sorazmerni delež... jaz sem npr. dobil za 3 mesece... je pa res da je "izplačilo do konca leta" včasih vprašljivo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
itak pripada, regres pripada sorazmerno glede na mesece v letu

če delaš za določen čas 6 mesecev pač dobiš 1/2 regresa (in pol dopusta)