reed rele

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
na koliksno razdaljo bi zadeva se delovala? jaz bi ga uporabil kot koncno stikalo na drsnih dvoriscnih vratih ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najbrz imas v mislih reed stikalo ? Rele ne deluje "na razdaljo", oziroma je zelo zazeleno, da ne deluje na razdaljo (nekatere izvedbe imajo zato dodan se magnetni oklop). Elektromagnet znotraj ohisja je edino, na kar mora rele delovati.

Glede stikala je tako: sila, ki jo povzroci magnet, pada eksponentno z vecanjem razdalje. Iz tega sledi, da deluje stikalno na poljubno daljavo, ce le privleces v blizino dovolj mocan magnet
smile-1.gif
V praksi sem jaz vedno magnet pribliznal prakticno cisto do stikala (en mm ali kvecjemu par mm), pri cemer ne vidim nobenega problema v tvoji aplikaciji - postavi ga tako, da se vrata (z magnetom) pripeljejo tik ob stikalu (torej ne ga dati s konca vrat, ampak nad ali ob njih).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Najbrz imas v mislih reed stikalo ? Rele ne deluje "na razdaljo", oziroma je zelo zazeleno, da ne deluje na razdaljo (nekatere izvedbe imajo zato dodan se magnetni oklop). Elektromagnet znotraj ohisja je edino, na kar mora rele delovati.

Glede stikala je tako: sila, ki jo povzroci magnet, pada eksponentno z vecanjem razdalje. Iz tega sledi, da deluje stikalno na poljubno daljavo, ce le privleces v blizino dovolj mocan magnet
smile-1.gif
V praksi sem jaz vedno magnet pribliznal prakticno cisto do stikala (en mm ali kvecjemu par mm), pri cemer ne vidim nobenega problema v tvoji aplikaciji - postavi ga tako, da se vrata (z magnetom) pripeljejo tik ob stikalu (torej ne ga dati s konca vrat, ampak nad ali ob njih).

na celi dolzini vrata zaplesejo cca 6 milimetrov, tako da moram najti nekaj, kar deluje na 1 cm ....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni na 1 cm z noname 14 mm stikalom iz Conrada brez tezav deluje z magnetom dimenzij 10x5x1 mm, NdFeB, klase N50. Dela do razdalje priblizno 2 cm. To je res majhen magnet, jaz sem jih navabil za izdelavo brezkrtacnika, pa se ni prisla na vrsto, ti lahko brez problema kupis precej vecjega ali pa ga preprosto kanibaliziras iz kaksnega starega HDja (najboljse iz kaksnega half-height ali celo 5.25", tam so najvecji), ker zate oblika ni vazna.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Lahko daš induktivni senzor (iniciator). Nekateri delajo na par cm, pa še občutljivos se pri nekaterih da nastavljati. Izhod je pa čisti on-of, tako da po mojem najboljša varianta.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Lahko daš induktivni senzor (iniciator). Nekateri delajo na par cm, pa še občutljivos se pri nekaterih da nastavljati. Izhod je pa čisti on-of, tako da po mojem najboljša varianta.

cena take zadeve? kaj moram dat na vrata za tarco?