Saj felix ima jajca ni kaj, samo kakšna jajca so imeli tisti pred njim ki so skakali, sploh v 60ih brez tehnologije, take zaščitne opreme in vsega tega.
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
A kdo ve, kje bi lahko prebral uradno, s kakšnimi lečami se je snemalo "zgoraj", ker hočem sodelavcem razložit, da zemlja ni bila tako okrogla, kot se je videlo na posnetku in da so za to okroglino poskrbele le "fisheye" leče in da je bila zemlja v bistvu bolj ravna.
Nekaj sem bral na uradni strani, vendar nisem zasledil tega podatka....lahko, da sem spregledal
Morda bo v dokumentarcu kaj na to temo. V prenosu je komentator omenil, da uporabljajo posebne leče, Kaj več pa se ne spomnim.Citat:
Uporabnik Cash pravi:
A kdo ve, kje bi lahko prebral uradno, s kakšnimi lečami se je snemalo "zgoraj", ker hočem sodelavcem razložit, da zemlja ni bila tako okrogla, kot se je videlo na posnetku in da so za to okroglino poskrbele le "fisheye" leče in da je bila zemlja v bistvu bolj ravna.
Nekaj sem bral na uradni strani, vendar nisem zasledil tega podatka....lahko, da sem spregledal
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
No ja, to da je ostal živ je dosežek tehnike. Edini njegov dosežek so "jajca", če lahko temu tako rečemo.
Verjetno se atmosfera giblje z isto hitrostjo, kot je rotacija Zemlje (če ni vetra - ki ga ni bilo ob startu). Torej se je pomikal navzgor vertikalno glede na startno pozicijo, torej relativno, ne absolutno. Nekje na 11km višine je jetstream proti vzhodu in torerj odnaša balon glede na izhodišče s hitrostjo cca 100 km/h stran od vzletišča. Ta predel je preletel v recimo 15 minutah, torej ga je odneslo stran 25 km. Po jetstreamu se atmosfera razredči in umiri, odnašanja ni več, balon gre spet navpično. Vrtenje Zemlje je relativno počasno, tako da ne vpliva bistveno na položaj balona (v tistih dveh urah vzpona). Pri padanju je bilo pa itak vse tako hitro, da je padal praktično navpično glede na Zemljo. Dol ni prišel na isto točko, kot je startal, ampak relativno blizu (relativno zato, ker npr 30 km razdalje start/cilj je daleč, če greš peš, a blizu, če greš s helikopterjem.Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
meni samo ni jasno, to da se zemlja vrti a on je padu na isto točko nazaj vzpenjal se je pa vertikalno... hmm
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
Morda bo v dokumentarcu kaj na to temo. V prenosu je komentator omenil, da uporabljajo posebne leče, Kaj več pa se ne spomnim.Citat:
Uporabnik Cash pravi: