RedBull Stratos

mistique

Guru
16. jun 2009
14.112
1.890
113
Emona / Carnium
Ja, 28. stran je idealna, da v temo prikličeš darjana
evil.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
A kdo ve, kje bi lahko prebral uradno, s kakšnimi lečami se je snemalo "zgoraj", ker hočem sodelavcem razložit, da zemlja ni bila tako okrogla, kot se je videlo na posnetku in da so za to okroglino poskrbele le "fisheye" leče in da je bila zemlja v bistvu bolj ravna.
Nekaj sem bral na uradni strani, vendar nisem zasledil tega podatka....lahko, da sem spregledal

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Te čist razumem.
grin1.gif

Pokaži jim posnetke z vesoljske postaje in jim razloži, da je šel Felix ravno 10x nižje. Oz. 4x višje od letala. Pa naj si predstavljajo.
Sem jim tudi pokazal oddaljenost in pogled na zemljo s pomočjo googlearth-a, samo nisem zihr, kolk natančno ta program kaže.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Softi, ne nabijaj si številke, ker itak vemo, da je jalova. Raje piši kvalitetne odgovore, če jih pa ne znaš, pa raje beri in se nauči kaj pametnega!
Pediater, ne bom jim kazal posnetke vesoljske postaje, ker ne bodo doumeli, kaj je to.

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Zato, ker je imel začetno hitrost enako zemljini. Padel pa pomoje ni glih na isto mesto....nekaj časa je imel tudi skoraj 200km/h napram zemlji

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
A kdo ve, kje bi lahko prebral uradno, s kakšnimi lečami se je snemalo "zgoraj", ker hočem sodelavcem razložit, da zemlja ni bila tako okrogla, kot se je videlo na posnetku in da so za to okroglino poskrbele le "fisheye" leče in da je bila zemlja v bistvu bolj ravna.
Nekaj sem bral na uradni strani, vendar nisem zasledil tega podatka....lahko, da sem spregledal

Predvidevam, da so gor uporabljali tele zadeve - tisti širokokotni posnetki so bili po moje narejeni s Canonom 5D in 15 mm fisheyom ali pa neko kamero (poznavalci snemanja jo bodo po moje prepoznali) z 10-22 mm objektivom.

untitled-1.jpg

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.566
477
83
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Morda bo v dokumentarcu kaj na to temo. V prenosu je komentator omenil, da uporabljajo posebne leče, Kaj več pa se ne spomnim.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

No ja, to da je ostal živ je dosežek tehnike. Edini njegov dosežek so "jajca", če lahko temu tako rečemo.

Nisi glih pošten. Zarotiralo ga je in se je uspel izmazat sam - brez tehnike.
Menda jih je zaradi rotacije že kar nekaj hinrihtalo.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
In zdej, da bo un iz Virgina skoču iz 120km....sej ga bo sfaširalo, preden bo prišel do zraka

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
meni samo ni jasno, to da se zemlja vrti a on je padu na isto točko nazaj vzpenjal se je pa vertikalno... hmm
Verjetno se atmosfera giblje z isto hitrostjo, kot je rotacija Zemlje (če ni vetra - ki ga ni bilo ob startu). Torej se je pomikal navzgor vertikalno glede na startno pozicijo, torej relativno, ne absolutno. Nekje na 11km višine je jetstream proti vzhodu in torerj odnaša balon glede na izhodišče s hitrostjo cca 100 km/h stran od vzletišča. Ta predel je preletel v recimo 15 minutah, torej ga je odneslo stran 25 km. Po jetstreamu se atmosfera razredči in umiri, odnašanja ni več, balon gre spet navpično. Vrtenje Zemlje je relativno počasno, tako da ne vpliva bistveno na položaj balona (v tistih dveh urah vzpona). Pri padanju je bilo pa itak vse tako hitro, da je padal praktično navpično glede na Zemljo. Dol ni prišel na isto točko, kot je startal, ampak relativno blizu (relativno zato, ker npr 30 km razdalje start/cilj je daleč, če greš peš, a blizu, če greš s helikopterjem.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
ksz...zemlja se kr lepo vrti z nadzvočno hitrostjo...več kot 1300 km/h..ampak se atmosfera vrti z njo...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.149
113
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Morda bo v dokumentarcu kaj na to temo. V prenosu je komentator omenil, da uporabljajo posebne leče, Kaj več pa se ne spomnim.

Leče so bile širokokotne in ukrivljenost zemlje je tudi posledica tega in samo tega.

Sicer na taki višini se že opazi krivina zemlje, ampak to lahko vidi samo človeško oko. Če bi uporabil 1:1 lečo (nulti objektiv) se krivina zemlje ne bi videla oz. videla bi se če bi naredil panoramo (pa še tu vprašanje kako bi jo določil ker panorama mora zajet prostor in se ti krivina izgubi zaradi projekcije).

Termin posebna leča se v tem projektu nanaša verjetno na specialne leče z ogrevanjem, brez ogrevanja bi po par km videl 0, enako so verjetno dodani močnejši UV filtri (pa verjetno tudi splošni svetlobni filtri [sivinski]) ker je svetlobe tam gor malce več kot tu na tleh.