Rdeč piksel oz "mrtva" pika

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Kot piše v naslovu ... opazil sem (v bistvu že takoj ko sem ga testiral), da ima senzor mrtev piksel in na vsako sliko "prilima" rdečo piko. Če bi bila črna, bi še nekako šlo ampak una rdeča pa prav ven tolče, sploh če delam kakšne izreze in je motiv temnejši. Ali je to že dovolj, da se upošteva garancija, ali je potrebno več takih pik, tako kot je praksa pri LCD zaslonih?

Sicer se da zadevo relativno hitro odpravit s "stamp tool" ampak postane zadeva nadležna, če moraš tako obdelat več slik. Ali mogoče obstaja kakšen software, ki bi podobno kot za korekcijo prahu na senzorju, lahko na istem delu uporabil "stamp tool" in obdelal več slik naenkrat?

Prilagam še 100% izrez, da vidite o čem govorim.

p.s.: v bistvu to ni 100% izrez ampak že malo pomanjšan jpeg (M velikost, srednje kakovosti).
625371-IMG_2695.JPG

Priponke

• 625371-IMG_2695.JPG
    625371-IMG_2695.JPG
    100,5 KB · Ogledi: 301
Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
dela to na vseh ISO nastavitvah?

pri meni se je dogajalo, da sem imel bel piksel, ki je štrlel ven na fotkah, narejenih na 1600 ISO, drugače pa ne.
grin1.gif
samo mislim, da je potem kar naenkrat izginil, ko so mi na servisu naložili nov software.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo off topic, ampak a obstaja kak software za sanacijo tega?

Pač na PC-ju določiš XY prizadetega pixla, ki ga program potem izračuna iz sosednjih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz sem slikal neke koncerte na RAW in ISO1600 pa je tudi povsod bil rdeči pixel, ampak ga je že fotošop sam odstranil (noise reduction).

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
@ dizzy
Dela na vseh ISO. Po podrobnem ogledu piksla v raw formatu je videt, kot bi bil v bistvu bel piksel na sredini in da bi se okoli "kompenziralo" z rdečo barvo.

@ Jernej
Ni nič offtopic.
smile-1.gif
Tudi jst iščem tak program, ki bi več slikam naenkrat odstranil take malenkosti. Drugače pa se tako stvar da rešit s skoraj vsakim malo bolj resnim programom za obdelavo slik (Photoshop, priložen software od Canona, itd...). Uporabi "stamp" orodje. Določiš iz kje bi rad kopiral oziroma "zabrisal" in ti z brushem zakrije pike glede na vzorec, ki je v okolici.

@philips
Noise reduction v tem primeru ne odpravi napake, čeprav drug šum uspešno odpravi. Predvidevam da zato, ker je v osnovi bel piksel in ne rdeč (beri zgoraj).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Jah, saj to ni problema v Photoshopu naredit...

Jaz bi mel en simple program, ki mu daš input folder (memory card) in output folder (disk) ter okno, kamor napišeš koordinate dead pixlov (pa recimo, da imaš več profilov za različne fotoaparate).

Potem pa gumb "clean up" in med snemanjem vse dead pixle nadomesti z interpolacijo sosednjih. Sicer nisem programer, se mi pa zadeva ne zdi ravno zapletena.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Za rešitev problema obstaja postopek pixel mapping, kar pomeni da kamero sprogramirajo na ta način, da pri zapisu v spomin preskoči ta mrtev pixel in ga kompenzira, verjetno s katerim od sosednjih pixlov oz. interpolacijo večih pixlov.

Pri Canon Slovenija preveri, če ti lahko naredijo pixel mapping in če se da to šteti pod garancijo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Najlepša ti hvala za tole informacijo
smile-1.gif

Bom jutr poklical na servis, pa se pozanimal. Sem bil kar malo v strahu, da se drugače kot hardwersko ne bo dalo tega rešit na servisu:)

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mogoče veš, če je šansa dobit kak output iz te funkcije? Čisto iz firbca, ker sem že nekajkrat pognal to, pa nikoli ni vrnilo nobenega obvestila, da bi se karkoli zgodilo
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz sem pri E-400 naredil par testnih slik na začetku z zaprtim pokrovom. Pognal en program za detekcijo mrtvih pixlov in je našel dva. Po uporabi mappinga sta izginila. Super zadeva.