Razvijanje (izdelava) fotografij

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Morda je že na forumu, a jaz ne najdem:

Iamte kakšna priporočila kam in kako poslati fotografije v izdelavo.

Imam Canon-a EOS 550 (18MP), slike so obdelane v Lightroomu in izvožene v jpg-je (polna ločljivost, največja kvaliteta). Folder z cca 90 takimi slikami je velik cca 700mb, ko pa sem zadnjič za probo poslal izdelat slike mi je program iz tega naredil 45MB velik paket.

Zdaj pa vprašanja:

-delajo vsi programi tako? (gre se za progremi ki jih imajo izdelovalci slik)
-kako se to pozna pri kakovosti slik?
-je priporočljivo da že kar sam zmanjšam slike? Na kakšno velikost (recimo za 10x15 slike)
-je bolje odnesti kartico oziroma usb kluč v fotostudio?
-katerega "razvijalca" slik priporočate (pa da bo cena še normalna).

Pa še nekaj glede obdelave slik: delam na dokaj kakovostnem HP monitorju, ki pa je samo amatersko kalibriran (pač preko teh programov za kalibracijo). Koliko ima smisel delati kakšno finejšo obdelavo slik, če na monitorju recimo ne vidiš zadeve prav. Če prav razumem to delno popravijo še v fotostudiu?

Na slikah sicer v grobe delam naslednje (se še učim, a sem zaenkrat kar zadovoljen):

-poprava WB (slikano je v RAW)
-crop
-exposure, gain, fill light, blacks
-kontrast in osvetlitev
-odprava šuma in/ali ostrenje
-poprava geometrije

Hvala za vsak nasvet!

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
V fotostudiju se zmeni, da ti pošljejo profil in na podlagi tega obdelaj fotke. Njim pa posebi omeni, da razvijejo brez korekcij.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:

Zdaj pa vprašanja:

-delajo vsi programi tako? (gre se za progremi ki jih imajo izdelovalci slik)
-kako se to pozna pri kakovosti slik?
-je priporočljivo da že kar sam zmanjšam slike? Na kakšno velikost (recimo za 10x15 slike)
-je bolje odnesti kartico oziroma usb kluč v fotostudio?
-katerega "razvijalca" slik priporočate (pa da bo cena še normalna).

Pa še nekaj glede obdelave slik: delam na dokaj kakovostnem HP monitorju, ki pa je samo amatersko kalibriran (pač preko teh programov za kalibracijo). Koliko ima smisel delati kakšno finejšo obdelavo slik, če na monitorju recimo ne vidiš zadeve prav. Če prav razumem to delno popravijo še v fotostudiu?

1. Ja, ker drugace bi bilo prenesena enormna kolicina podatkov
2. Nic, ker resiza na recimo 10x15 300 dpi. Ce posiljas npr 30x45 pa pac ne dela upscala, ampak pusti original file...
3. Ni potrebe za to
4. Ne, ker bos po vecini placal vec
wink-1.gif

5. To pa lahko na pm
smile-1.gif

V studiu, kjer bos razvijal, reci naj ti posljejo profil stroja oz. papirja (po "vecini" je to Fuji Crystal Archive) in potem na podlagi profila obdelas fotke. Vseeno pa lahko pride do dolocenih odstopanj.. Zdej (govorim za nas studio) vse fotke pred tiskom, poleg korekcije stroja, obdelamo v programu za tisk. GM jih ne, ampak spuscajo z avtomatsko korekcijo vse.. Ce jih pa fiksno obdelas, pa napises v sporocilo, da tiskajo brez vseh korekcij. In potem pade ven tako kot si ti obdelal. Za ostalo pa kar prasaj
wink-1.gif