Razpoložljiv in zaseden prostor na disku?!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Torej gledam enga prenosnika. Ima 2 particiji. C particija je velika 25GB. Od tega PIŠE da je 13GB zasedeno in 12GB free. Problem je v tem da ko na C označim vse faile (tudi skrite) mi na disku zasede za 9,2GB, kje je potem tistih 3,8GB? V čem je problem? Hvala

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Stein
zmaga.gif
Pagefile.sys zasede skor 2,1GB! Kaj naj s tem? Sem malo pogooglal in se da fail odklenit, brisat ter novega kreirat ampak v čem je sploh finta tega faila? Na tem prenosniku se dost dela s tehničnimi programi ala AutoCad, SolidWorks? Tnx

Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Evo sem to še sedaj na moj PC instaliral in imam ta fail prav tako velik 2.047,5MB.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Ja v googla napiši pagefile.sys, pa poglej, kaj je to.
Drugače pa je to izmenjevalna datoteka od navideznega pomnilnika.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Pusti to datoteko pri miru
pagefile.sys je swap file (virtual memory), njegovo velikost pa lahko nastavljaš v control panel->system->advanced->performance.

hiberfil.sys je file kamor se zapiše ram, če mašino hiberniraš. Če te funkcije ne uporabljaš lahko file zbrišeš tako da ugasneš Enable Hibernation v Power Options->Hibernate, prav tako v Control Panelu.

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
Tudi mene zanima kako se lahko se dodatno poleg teh dveh *.sys datotek se spuca racunalnik odvecnega balasta.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Pusti to datoteko pri miru
pagefile.sys je swap file (virtual memory), njegovo velikost pa lahko nastavljaš v control panel->system->advanced->performance.

hiberfil.sys je file kamor se zapiše ram, če mašino hiberniraš. Če te funkcije ne uporabljaš lahko file zbrišeš tako da ugasneš Enable Hibernation v Power Options->Hibernate, prav tako v Control Panelu.

Ne uporabljam te funkcije! Sicer pa v čem je sploh fora te hibernacije?

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Hibernacija pomeni, da ko ugasneš računalnik, se trenutna vsebina delovnega spomina - RAM-a zapiše v neko datoteko na disk (tj. ta hiberfil.sys) in ko nato zopet prižgeš računalnik, delaš lahko naprej, kot si pustil ob izklopu, isti programi odprti, iste datoteke v uporabi, isto vse.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik vellno pravi:
Tudi mene zanima kako se lahko se dodatno poleg teh dveh *.sys datotek se spuca racunalnik odvecnega balasta.

Poleg teh dveh? Pa ravno teh dveh ne tikaj. Izjemoma mogoče hiberfil.sys, samo moraš najprej izključit opciojo hibernacije, drugače je ne boš upal izbrisati.

Glede na vprašanje, kako si ga postavil, sklepam, da nimaš dosti pojma, zato raje nič ne tikaj, dokler še dela...
smirk-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Hmmm torej še windowse ugasnem, računalnik potegnem iz elektrike in ko ga ponovno vklopim se mi vse odpre kod pred tem? Pametna zadeva! Kako dolgo pa se ta zadeva vzpostavlja ko prižgeš računalnik?

Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Kaj pa ta scena, pridem zdaj domov grem gledat še za svoj računalnik in imam na sveže naložene 64 bitne Windows 7 in imam pagefile.sys velik 7.910.7MB ter hiberfil.sys celih 5.933,0MB, torej ta dva faila imam velika skoraj 14GB? Wtf?

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Pagefile.sys je velik 1,5x do 2x količine RAM-a v računalniku, Hiberfil.sys pa glede na to, da je v njej vsa vsebina RAM-a pa ravno toliko, kot imaš RAM-a.. Sklepam, da imaš v PCju 4GB rama, tko da bi znalo biti kar OK...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hmmm torej še windowse ugasnem, računalnik potegnem iz elektrike in ko ga ponovno vklopim se mi vse odpre kod pred tem? Pametna zadeva! Kako dolgo pa se ta zadeva vzpostavlja ko prižgeš računalnik?
To naredi, če v Shutdown izbereš "Hibernate". V Windows7 so ta meni sicer preimenovali v "Sleep"...

Zagon pa traja približno toliko kot navaden (s to razliko, da ti tule že laufajo vsi programi, ki si jih imel prej).
Lahko tudi prej. Odvisno kaki PC imaš, kak dolgo se ti normalno zaganja, koliko programov je lauflao v trenutku hibernacije itd...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Ah ne rabim jaz tega, torej kako izklopim tega hudiča v W7? Torej s tem nemenom da mi zradira tistih 5GB ki jih očitno ne potrebujem?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Saj so ti napisali: V Control Panel / Power .... (kje natančno, pa ne vem, ker nimam na tem PC Windows 7)

Desty

Pripravnik
2. jul 2009
613
0
16
desty.biz
stein, ne morem se strinjati s tabo. V W7 je še vedno možnost "hibernate" in "sleep". V čem je razlika? Običajno se ti bo računalnik zbujal enako dolgo kot pri navadnem shutdownu (odvisno od performans diska). Pri hibernaciji se vsebina trenutnih programov in vsega zapiše na disk v tisti file.
Pri "sleep" pa se vsebina vsega zapiše v RAM in ta računalnik se ne ugasne čisto. Napaja se le RAM, ostalo komponente so ugasnjene (poleg matične in napajalnika seveda). Prednost pa je tudi, da se sistem iz sleepa prebudi v pičlih parih sekundah in že si pripravljen za delo.