Razpletanje videa oz kako iz interlace v progresiv

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
Ne vem če sem zadel pravi podforum, a je edino fotografija blizu videa.

Malce ljubiteljsko se ukvarjam z video-obdelavo družinskih videoposnetkov, naletel pa sem na eno zanimivo težavo kateri nisem dal veliko pozornosti. Pravzaprav sem smatral, da je razpletanje z VirtualDub-om(blend Fields together) dovolj dobro da ni potrebno o tem izgubljati besed. A ko sem pričel z obdelavo posnetkov posnetih s fotoaparatom, sem naletel na očitno razliko.
Kot marsikdo ve Videokamere snemajo v prepletenem načinu 25slik/s oz. 50polslik/s fotoaparati pa uporabljajo progresiven način 30slik/s Če oba izvora obdelujemo in nato shranimo v MPEG4 dobimo rezultat tak, da je vsebina iz videokamere bolj zamegljena v primerjavi s tisto iz fotoaparata. Ker me je to mučilo sem se lotil raziskovanja in ugotovil, da razpletanje ki sem ga prej omenil ni ravno najboljše in obstajajo razni drugi načini ki dajejo boljše rezultate, a obenem imajo določene pomanjkljivosti.
Naj omenim, da je video vsebina iz videokamere na TV sprejemniku veliko boljša če pustim v prepletenem načinu in v MPEG2 formatu.
Sedaj me zanima, kako se vi lotevate, in če sploh, tega problema?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Televizija kolko vem sama razreši prepletanje, saj je analogni signal prepleten (pa tudi nekateri digitalni so). Tako da je za gledanje na TV mogoče celo boljše če ne narediš nič.
Drugače pa imaš tukaj opisane nekatere metode za odpravo prepletanja.

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
To sem že sam ugotovil in tudi omenil. Vendar pa se to obnese le pri kodiranju v MPEG2. Če pa posnetek kodiram v MPEG4 oz. DivX, pa ni tako. Oziroma je slika pri predvajanju na TV zelo žagasta. Kot da sprejemnik iz MPEG4 ne bi zaznal prepletenosti. Preiskal sem tudi nastavitve MPEG4 enkoderja, da bi izbral prepleteno kodiranje, pa nisem našel.
Sicer pa me zanima bolj to kako se v praksi s tem spopadate?

magnum

Pripravnik
31. avg 2007
230
3
18
Nekaj predlogov je na tej strani:
http://100fps.com/

V praksi sem se z de-interlacing spopadel samo z Matlabom, in sicer z interpolacijo z zlepki. Rezultat ni bil zadovoljujoč.