Razpis na delovno mesto ... vzpodbuditi konkurenco

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Glede na to, da država več ne ve, kako bi varčevala imam eno idejo, ki bo hkrati vzpodbudila konkurenčnost javnega sektorja, nič več prijateljskega dodeljevanja plač in nagrad.

Ko javno podjetje, uprava, zavod objavi prosto delovno mesto, bi moral vsak kandidat v prijavi na delovno mesto navesti tudi znesek za katerega je pripravljen opravljati to delo. Podobno kot se na razpisih za investicije išče najcenejše ponudbe.
Tako bi službo dobil najcenejši ponudnik, ki izpolnjuje razpisne pogoje. Delal bi za plačo, ki si jo je sam določil. Nič več družinskih in prijateljskih zaposlovanj, določanja odpravnin, nagrad in podobno.

Sploh v kombinaciji odprave minimalne plače, bi to lahko postal zanimiv trg delovne sile.
grims-1.gif

Podpiram.

Minimalna plača je itak cinizem, ob dejstvu, d amnogi mladi delajo ZASTONJ, volontersko.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

In da clovek se mora izobrazevat, predvsem pa delat.

Kako pametna misel. So vas to učili v Tacnu?

Samo kaj, ko takšna demagogija ne rešuje dejstva, da imamo 116 tisoč brezposelnih in 800 razpisov, od tega mnogo fiktivnih.

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ja, jeba, res.

Ker, recimo, monster.com je pa popolnoma neuporaben, kajne?

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
In se vedno nisi dojel, da je vecina teh po katerih pljuvas sposobna preziveti tudi ce se ti odklopis s kabla. V najslabsem primeru, te bo nek srednjeslojas zamenjal na lopati, ker bo tudi to opravljal bolje od tebe.

Sori, ni varjante.

Capl ponavadi kiksa mimo, tokrat pa ima prav.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Ja, jeba, res.

Ker, recimo, monster.com je pa popolnoma neuporaben, kajne?

Kdor je imel interes in sposobnost iti v tujino, je že šel. To, kar je zdaj na borzi, je neuporaben folk, ki nič ne zna, je prestar, ali ima pač neuporabno izobrazbo.

Ta folk čaka na:

- če so stari, penzijo
- če so mladi, da jim "država da službo"

Tako da, lahko nehamo z mitom, d abo tujina rešila našo brezposelnost, ker je ne bo.

Sproti se bo dogajalo to, da bodo redki z borze dobili job v Sloveniiji, pri tem bo ta odliv majhen, še manjši bo sproten odliv novih generacij v tujino. Borza se bo pa filala z neuporabnim folkom.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
Capl ima kar prav ja... in veliko srednjeslojašev ne zna delat. na žalost.

itak mora vsak vlagat vase.. ampak nekdo ki pač nima kapacitete ne more. ne gre. a zato ni nič manj vreden.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
In da clovek se mora izobrazevat, predvsem pa delat. In ce delas pol nekaj ustvaris. In ce dnar porabis za pametne stvari bos cez nekaj let precej lazje zivel.

V glavnem priden bodi, da ti ne bo kak srednjeslojas prevzel sihta kot svoj dodaten job.
Aha, se pravi je delodajalec dobrodelna ustanova - ker če imaš na razpolago izobraženega delavca, ki za svoje delo pričakuje X plačo, in študenta/imigranta, ki bo enako delo opravil za 70%*X, delodajalec ne bo izbral cenejše opcije?

Jap, na svetu je nekaj nišnih poklicev, kjer ni konkurence: recimo arhitekt, specializiran za gradnjo hidroelektrarn, ali pa kapetan na A380, ali pa podvodni varilec, ali pa inženir, specializiran za dvigovanje ladij - če imaš eno od omenjenih služb, si lahko precej gotov, da imaš za naslednjih 10 let zagotovljeno dobro plačano delo. Pri večini ostalih poklicev pa lahko zgolj čakaš, kdaj bo tvoje delovno mesto romalo na vzhod oz. izgubilo veljavo.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Recimo za štihanje z lopato je sigurno Mujo, ki dela to celo življenje, bolj primeren od FDV-jevca ali ekonomskega tehnika. Ni debate.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik blackberry pravi:
Ljudje, ki se ne cenijo, so povrh vsega funkcionalno nepismini in ne vejo, kaj na dolgi rok pomeni če si ponižen, zabit, neinformiran, oni so krivi za slabe plače in stanje v državi.

Maš prav, čeprav ljudem je treba pomagat (izobraževanje), ker sami si težko. In kdo nas institucionalno uči ponižnosti ter pridnosti (za vsako ceno!)?
sprasujem se.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Jap - in za inženirja pri Akrapoviču je sigurno bolj primeren Indijec, ki ima enako izobrazbo, prihaja iz države, ki bo kmalu postala največji trg na svetu in delal bo za pol manj. Da se ne bomo spravljali samo na fdv-jevce.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
BS, za delo pri akrapoviču se moraš samo izkazat in imet reference da ti je to kar delaš tudi hobi. Pa si noter. ne rabiš biti Indijec.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Nisem rekel, da rabiš biti Indijec - pravim, da v kolikor bi podjetnik izbiral med domačinom, ki je vajen določenega standarda (in plače) ter Indijcem, ki ima enako izobrazbo (in pogosto precej več izkušenj), pripravljen pa je delati za manj denarja - no, izbira je povsem logična.

Se strinjam, v Sloveniji se nam trenutno tega ni potrebno bati, je pa tendenca povsem logična.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Vcasih bi se strinjal, AMPAK...

Mi smo recimo veliko outsourcali v Indijo in vzhodno evropo. Dokler so bili "back office" je bilo se kul - Finance, IT, low-level podpora - ko smo pa zaceli (predvsem v Indijo) outsourcat "front-end" - inzenirje, IT arhitekte, itd. je pa nastal problem.

Stranke so popizdevale. Ker jih nikoli niso videle (na to je folk precej obcutljiv, tudi ce lahko delo popolnoma ekvivalentno odpravi nekdo 5000km stran se vedno hocejo videti za koga placujejo par 100$ na dan), ker so morale imeti klice ob za njih "nenormalnih" urah, ker so bili vcasih problemi v komunikaciji - ko dobis indijca in spanca na telefon lahko samo posnames, in das na TV kot skec Monty Phyton - itd., itd... Tako da - vsaj v nasi branzi - bo vecina firm pustila back-office v "Low Cost geographies", ostalo se pa po vecini seli vsaj na isti kontinent (case in point, mi jih selimo iz Indije na Madzarsko in v Bolgarijo).

Tako da, podjetniku bo morda ze ceneje, ampak stranke bodo pa drugacnega mnenja...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Se strinjam, da je precej odvisno od sektorja - recimo v arhitekturi je precej zaželjeno, da govoriš arabsko/manadarinsko/japonsko, posledično je v evropskih birojih vse več Kitajcev, Arabcev itd.

Je pa potrebno vzeti v zakup, da 90 odstokov Indije živi z manj kot 4 dolarji na dan - ko bo njihov srednji sloj postal močnejši, niti ne bo več takšne potrebe po poslovanju v Evropi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, počasi pa bo tudi TEBE zamenjala z Bolgarom ali Romunom, ker bo delal za pol tvoje cene, prav tako je državljan EU, izobražen, izkušen ima dovolj, ni 5000km stran poleg tega je trg Balkana in Adriatika bolj proseprujoč kot zahodni trg...
Tako da se kaj kmalu lahko isto dogodi tebi.
V 4. največjem proizvajalcu programske opreme na svetu so outsourcali distributerju kompletno Balkan regijo vključno z Madžarsko, ciljajo še na Češko, Slovaško in Poljsko. Vključno z inženirji. Prvo leto so pogodbe 1:1, sem prepričan da naslednje leto ne bodo več.
Optimizirali (v dev:0 ) pa so predvsem managerje. Tako da se ne hvali preveč, da te ne doleti podoben scenarij...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Jap - in za inženirja pri Akrapoviču je sigurno bolj primeren Indijec, ki ima enako izobrazbo, prihaja iz države, ki bo kmalu postala največji trg na svetu in delal bo za pol manj. Da se ne bomo spravljali samo na fdv-jevce.

Res je. Dolgoročno nas večina, hočeš, nočeš, tekmuje z Indijci, Azerbajdžanci..

In ker so pokopane sanje o tem, da bo Slovenija razvojni tiger na podorčju ne vem kakšne inustrije, vidim edino šanso v tem, da kot država postanemo cenejši.

Nam več ne sme biti vzor Švica, avstrija..ampak Madžarska, Slovaška, baltske države.

To je realnost.

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Hm...

Mene so prestavili IZ EEja v "centralo" za Evropo (po tem, ko sem v EE pomagal prestavit en znaten del ex-Indije in dela zahodne evrope)... Kdo ve zakaj?
evil.gif

Sicer se pa ne sekiram - ko me bodo imeli dovolj, naj mi dajo mojo odpravnino, pa lepo se imejte, hvala za roze. Malo spremljam, in ni variante da bom vec kot 2 meseca brez ekvivalentne sluzbe (+/- 10%), tako da se ne sekiram prevec - zalaufam www.cwjobs.co.uk in zacnem klikat.

Ce imajo pa drugi (hint, hint) frustracije se pa jaz ne sekiram prevec.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
No, æe si 10 let pri firmi ti že pripada bonus v 5 mestni številki, če si paq 15 pa že 6 mestni in zlati Rolex original...
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Sam se dve leti me morajo obdrzat, pol si pa lahko par let pavze vzamem ko ce me ven vrzejo. Ampak ze za 8 ni slaba cifra
wink-1.gif

Pri zadnjem "restructuringu" je folk dobil v povprecju 9 plac odpravnine... Pa tudi en (od tistih s katerimi sem v kontaktu) ni iskal vec kot 3 mesece
smile-1.gif
V skrajnem primeru gres za short-term contractorja... Voila:

http://www.cwjobs.co.uk/JobSeeking/Mobile-Architect-Developer_job57462609 - 450 GBP/dan
http://www.cwjobs.co.uk/JobSea...amp;precision=3 - 600 GBP/dan

Ce hoces delat bos nasel sluzbo. Pika.
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.342
7.413
113
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

In da clovek se mora izobrazevat, predvsem pa delat.

Kako pametna misel. So vas to učili v Tacnu?

Samo kaj, ko takšna demagogija ne rešuje dejstva, da imamo 116 tisoč brezposelnih in 800 razpisov, od tega mnogo fiktivnih.
Ohjoj...poskus cinizma s strani psihopata ki zalezuje zenske, ki so ga zavrnile (da bova pisala z osebno noto).

Ne de.bil tega me niso ucili v tacnu. To sem se naucil sam. In s tem ko sem se izobrazeval sem dobival tudi nove sluzbe oz pogodbe. In verjemi da brez sluzbe pac ne bom. Pa magari bom ceste pometal. Ampak problem ljudi kot je capl je to da stalno nergajo in jokcajo. In jih moti da ima nekdo vec kot on. Ampak ljudje ki so ta "vec" sami ustvarili so ocitno dovolj sposobni da bodo tudi preziveli. Zdej ce tega nisi sposoben dojet pa to pripisi svojemu intelektu.

Tistih 116k brezposelnih pa dvomim da je prej bilo v srednjem sloju (hint: o teh sva namrec s caplom razpravljala)