Hja, to sem včasih učil mladino v šoli.
Sicer vidim, da si že dobil nekaj odgovorov. Za bolj točen in strokoven nasvet bi lahko zapisal, kakšno žago misliš razperjati, na splošno pa takole:
Če boš iskal po domočih izrazih, je to 'šrajanje', klešče pa seveda obstajajo, verjetno bi jih celo našel v kakšni trgovini, ker pa najbrž nimaš prav veliko tega je nakup morda res brez smisla.
Za razperjanje uporabljamo tudi razperilnik, pri manjših žagah (zobje manjši od 2mm) pa gre tudi z izvijačem)
Bistvo dobre razperitve pa je v pravilnosti odklona posameznega zoba. Ta odklon ne sme biti večji od ENE DEBELINE lista žage, oziroma drugače povedano - ko pogledaš proti ozobljenju, se morajo levo-desno razperjeni zobje videti, vmes pa ne sme biti praznega prostora. Druga pomembna stvar je enakomernost levo-desno, če te ni bo vsaka žaga 'zahajala' iz smeri.
Razperilnik si lahko narediš sam iz nekoliko debelejše pločevine, ki jo zažagaš in ji oblikuješ ročaj.
Takole je pa videti moja 'zaloga' razperilnih orodij, klešče z nastavitvijo kota in razperilnik za različne debeline: