Razlika med Klasično/Zlato MasterCard/Viso?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Torej, poraja se mi vprašanje kakšna DEJANSKA razlika med klasično ter zlato MasterCard oz. Viso. Izgleda da na banki še sami ne vedo ker samo nekaj mutijo, ko pa mi je rekla da je edina razlika med VISO in MasterCard ta, da lahko z Viso plačuješ preko PayPala z MC pa ne... no koliko sem gledal v PayPalu lahko tudi MasterCard not registriraš tako da podatek ni točen in ne drži.

Koliko jaz vem so razlike med klasično in zlato kartico naslednje:

-pri zlati se lahko dogovoriš za višje limite
-zlata ima dost višjo letno članarino
-imaš neko dodatno turistično zavarovanje
-pri NLB mi je rekla da imaš 1 uro brezplačnega odvetniškega svetovanja (čeprav sem vse prečesal in podatka o tem pri NLB nisem našel)

Torej še kakšna druga razlika? TnX

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To svetovanje je pri NLB del zlatega računa (TRR), neodvisno od mastercard. Torej si lahko brez MC, z navadno MC, ali zlato MC. Vseeno je.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Mislim da razen limita neke razlike ni, pri zavarovanjih ne vem kako je, jaz se itak zavarujem nezgodno ko grem v tujino, tudi če bi imel zlato kartico ne bi naredil nič drugače. Za moje potrebe imam z navadno kartico dovolj visok limit, za kakšen dopust se ga da brez težav začasno zvišat, nimam potrebe po zlati, pa ne vem če sem sploh dovolj "težka" stranka, da bi mi jo dali
smile-1.gif

P.S. Sem šel pogledat na stran moje banke in nimajo zlate niti omenjene, samo na sliki, včasih so imeli več podatkov.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ma ne, jaz itak imam Viso Electron in mi odlično služi, ne rabim krede... delam neko raziskavo in primerjavo/razlike med temi debetnimi/kreditnimi/posojilnimi karticami ter med bankami pa bi mi čim več podatkov prav prišlo... Lp

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
NLB ima na svoji strani poleg turističnega zavarovanja v tujini edino razliko v tem, da za zlato piše, da ob izgubi lahko dobiš nadomestno kartico v tujini brezplačno, za navadno pa nič ne piše, da bi to bilo brezplačno.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
... -pri zlati se lahko dogovoriš za višje limite ...

To se po moje lahko dogovarjaš tudi pri navadni. Vsaj jaz sem se ene dve leti nazaj (začasni, permanentni, večkratnik prihodkov; anything goes). Sicer nekaj jamrajo ampak se da.
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.469
113
Odkar lahko zlato dobi praktično kdorkoli (ki je pripravljen plačevati višjo članarino) so izgubile na veljavi.

Včasih je bilo odvisno od prihodkov, pa če si poznal koga na banki se je tudi dalo dobiti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
NLB ima na svoji strani poleg turističnega zavarovanja v tujini edino razliko v tem, da za zlato piše, da ob izgubi lahko dobiš nadomestno kartico v tujini brezplačno, za navadno pa nič ne piše, da bi to bilo brezplačno.

To razliko že tudi imam, hvala
zmaga.gif

oby

Fizikalc
20. jul 2008
387
130
43
zavarovanje zlorabe je pri zlati vključeno v članarino, pri navadni jo je treba doplačat...

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
A ni za zlorabo po novem v celoti odgovorna banka? Nekje v meglici spomina se mi nahaja ta informacija....

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.469
113
Pri NLB ni videti, da bi bilo vključeno v ceno (66,77 EUR/leto), temveč moraš doplačati:

- možnost dodatnega zavarovanja za primer izgube ali kraje kartice

Je pa stran NLB tako nepregledna, da ne najdem zneska tega dodatnega zavarovanja.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Meni je zlata kartica pripomogla k močno nižji obrestni meri pri stanovanjskem kreditu recimo.

Poleg tega pa imaš na zlati kartici pri NLB osebnega svetovalca in ti, če že greš na banko, ni treba čakat v vrsti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Zlato precejkrat dobiš tudi zastonj (ob ustreznem mesečnem prometu seveda
smile-1.gif
). Seveda pa verjetno ne na NLB. Tudi nekaj gledajo pri kreditu, če si dober komitent, potem se da kaj dogovorit pri obrestih. Itd. Sam sicer ne zaznam neke druge razlike. Glede limita ti pa po moje itak gledajo mesečne prilive.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
So.

Takrat k majo hokejisti praznik Marija geld
evil.gif

Drugače sem pa zelo redek gost na banki, v bistvu sem bil letos dvakrat. Enkrat ko sem opravljal eno večjo transakcijo in drugič sedaj, ko sem rihtal trajnike.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej, poraja se mi vprašanje kakšna DEJANSKA razlika med klasično ter zlato MasterCard oz. Viso. Izgleda da na banki še sami ne vedo ker samo nekaj mutijo, ko pa mi je rekla da je edina razlika med VISO in MasterCard ta, da lahko z Viso plačuješ preko PayPala z MC pa ne... no koliko sem gledal v PayPalu lahko tudi MasterCard not registriraš tako da podatek ni točen in ne drži.

Koliko jaz vem so razlike med klasično in zlato kartico naslednje:

-pri zlati se lahko dogovoriš za višje limite
-zlata ima dost višjo letno članarino
-imaš neko dodatno turistično zavarovanje
-pri NLB mi je rekla da imaš 1 uro brezplačnega odvetniškega svetovanja (čeprav sem vse prečesal in podatka o tem pri NLB nisem našel)

Torej še kakšna druga razlika? TnX

Limiti so odvisni od prihodka, če pa imaš dobro plačilno sposobnost in svoje obveznosti redno plačuješ, se da dogovriti za veliko višji znesek, običajno se limit na kreditni kartici definira mesečni priliv x 3, seveda za višje plače in ne za minimalne kot pričakujejo nekateri ljudje.

Zlata ima višjo članarino, ki pa jo poskušajo upravičiti z raznolikimi ugodnostmi. Pri moji bank mi nudijo nezgodno zavarovanje, zavarovanje v primeru kraje nakupljnega preko spleta, kraja denarince, kraja ključev, zavarovajnje v primeru neavtoriziranega dviga na bankomatih itd.

Velikokrat se zgodi, da imajo lastniki zlate MC kakšne ugodnosti, 10% v Emporiumu, popust pri nakupu kart za nogometne tekme itd.

Nekateri pomeni tudi image, ki ga zlata kartica prinaša.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:Nekateri pomeni tudi image, ki ga zlata kartica prinaša.
grin1.gif

S tem se nehaš slepit, ko jo klošar pred tabo ven potegne. Razen, v kakšni vukojebini je to morda še imidž.
grin1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Sicer ne poznam politiko vseh bank, večina pa, zlate kartice se ne talajo tako na široko. Marsikatera banka zahteva najmanj 4 mestno neto plačo. Pa tudi Petrol zlata kartica, ni v pravem pomenu zlata.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Sicer ne poznam politiko vseh bank, večina pa, zlate kartice se ne talajo tako na široko. Marsikatera banka zahteva najmanj 4 mestno neto plačo. Pa tudi Petrol zlata kartica, ni v pravem pomenu zlata.
Za NLB vem, da ti jo proba uturit ob stanovanjskem kreditu
grin1.gif
, ne rabiš štirimestne plače.