Razlaga izvida MR hrbtenice?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Je kdo tukaj iz prave stroke, da bi mi po domače razložil izvid MR hrbtenice/križa. Izvid je v hrvaščini, ker je bil MR narejen v ZG.

Hvala!
2163966-izvid.JPG

Priponke

• 2163966-izvid.JPG
    2163966-izvid.JPG
    64,2 KB · Ogledi: 2.729

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Na kratko.. na dveh nivojih lumbosakralne hrbtenice imaš protruzijo medvretenčnega diska (disk je izbočen v hrbtenjačni kanal), klinično relevantna bi lahko bila protruzija na nivoju L5-S1, ker pritiska na hrbtenjačo, če imaš ob tem simptome, ki so značilni za ta nivo.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Protruzija je vrsta diskus hernije, ločimo protruzijo in ekstruzijo. Pri protruziji je širina baze herniirane vsebine večja od dolžine herniacije, pri ekstruziji je ravno obratno.
disc.jpg

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
In kaj je bolj nevarno oz. bolj zaj.....? In kaj bi rekel na sledeči izvid(sicer sem del tega že enkrat opisal tukaj):
-Iz leta 2013: degenerativne spremembe z zmernima protruzijama iv.diskov TH6 TH7 in TH8 TH9
- iz leta 2014:deg.spremembe L/S hrbt., levostranska intraforaminalna protruzija iv.diska L3 L4 in večja centrolevostranska herniacija iv.diska L4 L5.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Hvala. Simptomi so taki, da me recimo 2x letno kriz zvije in sem nekaj dni bogi.
L5 sklepam, da je 5. vretence, kaj pa je S1? Ali se da kaj od tega pozdravit ali je to to?

Sicer pa ja, samopl., cena 155eur, cakas 4 dni..

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
S1 je 1. sakralno vretence. Pri hrbtenici je tako, da je zelo važna klinična slika, če stvar korelira z najdbami na slikovnih preiskavah potem bi mogoče bilo kaj za operirat. Najbolje se je z MR izvidom oglasit pri nevrokirurgu, da presodi, če je stvar za op, ampak načeloma, če ni hujših motoričnih izpadov je stvar najprej za konzervativno zdravljenje.

@Car glede na izvid, bi rekel, da bi večje težave lahko delala patologija na nivoju L/S hrbtenice (izvid 2014), ker je opisana večja herniacija, ampak kot sem že zgoraj napisal... važna je klinična slika.

B81

22. jul 2007
36.894
10.463
113
Ja in kdaj boš šel k Rugoletu, da ti spravi vretenca nazaj v vrsto?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Evo,bil pri nevrokirurgu.Glede na izvide in simptomatiko je ugotovil, da nevrokirurško zdravljenje ni potrebno. Tega sem sicer vesel, ampak glede na hude bolečine in šepanju na levo nogo nisem čisto siguren, da bo dovolj izvajanje fizioterapevtskih vaj, kot do sedaj in goltanje analgetikov, kot mi predlaga v izvidu. Sploh v kombinaciji s prenehanjem bolniške.....
crazy1.gif
Da ne bo pomote, komaj čakam da začnem delati, pol penis imam brezdelja, ampak se bojim, da ne bo šlo.....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Idi do kakega fizioterapevta, verjetno je počivanje oslabilo tkivo in mišice okoli obolelega mesta, kar pomeni da te lahko že manjši gib pahne nazaj v bolniško. Če operacija ni potreba, potem se komot začneš malo gibat in ojačaš tam kjer je potrebno. Samo vedeti je treba kako, s kakšnimi vajami...

Žal pa ne vem, če v slo sploh premoremo dobre fizioterapevte, tako da ne vem kam iti. Mogoče pa kam v AT...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.012
113
Jaz bi ti priporočal mo-gy.
Lahko pa najprej preko foruma vprašaš za svoj izvid, kako se jim zdi in če ima smisel priti k njim. Imaš polno takih tem.

Jaz sem imel kako leto konstanto bolečino pri sedenju in vožnji avta. Problem, če pri delu rabiš ravno ta dva položaja in nisi ženska, da bi lahko menjal posel in si kruh služil leže. Par obiskov je težavo uredilo. Sedaj malo bolj pazljivo živim, telovadim in grem nekje enkrat na leto, ko naredim par neumnosti, na dve do tri terapije. Ampak preden lahko karkoli narediš (npr telovadba, krepitev mišic), te mora nekdo rešiti bolečine. Drugo je po mojih izkušnjah kontraproduktivno. Bolj trpiš, efekta pa od nikoder, ker so mišice čedalje bolj zategnjene...

Edit: popravil link za mo-gy.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Obrni se na jaka6. On ti bo ziher sestavil vadbo, da te bo postavil na noge.
Pravzaprav imamo kar precej odličnih fizioterapevtov pri nam, je pa potem potrebno resno pljuniti v roke. Moraš pa iti v športne oz. privat sfere. Fiziotetapevti v zdravstvenih ustanovah ter zdraviliščih so bolj zato, da te samo postavijo na noge, za pravo sanacijo se pa moraš sam potruditi in tudi plačat.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.012
113
Fizioterapevtski prijemi, ki postavijo na noge športnika včasih tudi niso najbolj primerni za nekoga, ki je star 40, 50 let ali več. Sam tega sicer nisem poskusil, je pa kolega. Za križ je hodil k enemu v Celje in je postajal čedalje bolj zlomljen, čeprav je to super fizioterapevt, ki dela tudi s profesionalnimi rokometaši.
Pred fizioterapevtom mora biti tudi dobra diagnostika. Drug kolega je imel odkrhnjen nek drobec, ki so ga na koncu le videli (verjetno MR). Pred tem je imel toplice, fizioterapevta, vendar je bilo čedalje slabše. Operacija je naredila "čudež". Bolečina ni brezvezen signal telesa in ti bolečina pri miganju nekaj hoče dopovedati. Najprej mora bolečina nehati.