Pri vsem bogastvu in milionih, potomci navadni siromaki:
Jedini jugoslovenski maršal, Josip Broz Tito, da je živ, proslavio bi prošlog meseca 102. rođendan, ali bi bio veoma razočaran što je veæina od njegovih dvadesetak direktnih potomaka u lošim međusobnim odnosima ili su jednostavno prestali da komuniciraju. Razlog razlaza Brozovih naslednika ipak se ne može tražiti u ovdašnjim uobičajenim nerešenim imovinskim prilikama i sukobu oko nasledstva, jer im Tito nije ostavio ništa.
Tito je, ako odbacimo priče o tajnim brakovima i ljubavnicama, imao tri zvanična braka. Prvi je sklopio sa ruskinjom Pelagijom Belousovom, i sa njom 1924. godine dobio sina Žarka. Drugi brak, sklopljen sa Hertom Haas, doneo mu je još jednog sina, Mišu (63), dok iz braka sa Ličankom Jovankom Budisavljeviæ nije imao dece. Iza Tita su zvanično ostali dva sina, šestoro unuka, devetoro praunuka i dva čukununuka.
Josip Joška Broz, najstariji Titov unuk, sin Žarka Broza, izjavio je zagrebačkom "Globusu" da porodici od "dedeka" nije ništa ostalo.
- I za njegovog života nikakve privilegije mi nismo imali. Porodica je posle njegove smrti dobila samo autorske honorare od njegovih knjiga, koji su u to vreme iznosili oko sedam hiljada maraka i oko deset hiljada dinara. To se delilo na tri dela, na sinove Žarka i Mišu i na Jovanku. Sve ostalo što je imao, a što je iole vrednije, deda je ostavio državi. Dovoljno je da kažem da ja u kuæi od dede imam samo lovačku pušku i ručni sat. I jedno i drugo mi je poklonio pred samu smrt - priča Josip Broz junior.
Joška ima 58 godina, i živi u kuæi koju je nasledio od oca Žarka u Lackoviæevoj ulici na Dedinju. Kao i deda, školu nikad nije voleo, ali zato voli prirodu i lov. Bavi se privatnim biznisom, a svojevremeno je službovao u saveznom SUP-u, u službi obezbeđenja najviših državnih funkcionera i kao šef nekoliko vojnih lovnih gazdinstava. Kao i promiskuitetni deda i otac, ženio se tri puta. Ima dva sina, Nebojšu (32) i Viktora (27), i dva unuka, Titova praunuka - Luku (8) i Filipa (11).