Mislim da bi morali mi tebe vprašati, kaj delaš s sistemom da ga v treh mesecih "uničiš".
Drugače pa bo sistem delal normalno kar lep čas (več let) brez kakšnega resnega vzdrževanja (razen recimo defrag 1x na teden). Seveda pa je predpogoj da: (1) nimaš programov z vgrajenim crapwareom, (2) ne inštaliraš programov sumljivega izvora (piratsko, no-name avtor ipd.), (3) ne brskaš po sumljivih straneh in (4) ne klikaš kot opica po vseh linkih/priponkah.
Z uporabo zdrave kmečke pameti lahko uspeš tudi brez firewalla in antivirusnega programa, čeprav to dvoje nikoli ne škodi.
EDIT: da še recimo konkretno za sebe povem. Na prejšnjem računalniku sem imel 6 let staro Windows XP inštalacijo, ki je delovala še vedno normalno (če seveda zanemariš da je bil že sam PC zastarel in posledično nekoliko počasnejši). Na trenutnem laptopu pa sem imel 3 leta star Windows 7, po nakupu SSDja pa sem naredil svežo inštalacijo Windows 8, ki trenutno teče že 2 leti (v bistvu imam zdaj Windows 8.1, vendar sem naredil upgrade brez formatiranja).