Citat:
Uporabnik philips pravi:
Hum, kaj pa sem potem jaz izračunal, razliko med površinama odprtin ?
Vsak dan kaj novega
Aja, pa vse skupaj sem dal v novo temo, da ne bomo tam več smetili
V bistvu nič od naštetega. Mislim, da tista izračunana količina fizikalno nima pomena.
Sicer pa še malo teorije na temo blend. Blenda (številka) je razmerje med goriščno razdaljo objektiva in odprtino objektiva (pri je seveda mišljena efektivna odprtina). Količina svetlobe, ki pride na senzor, je premo sorazmerna s površino odprtine objektiva (v prej opisanem smislu). Zato je količina svetlobe na senzorju premo sorazmerna s kvadratom polmera odprtine. Skratka, če polmer odprtine zmanjšamo 2-krat, se količina prejete svetlobe v danem času zmanjša 4-krat. Če nas torej zanima, kako spremeniti polmer odprtine, da bi zmanjšali količino svetlobe za 2-krat, je odgovor: odprtino delimo z sqrt(2) (kvadratni koren iz 2). Ker za naše potrebe lahko fiksiramo goriščno razdaljo, lahko potem v izračunu odprtino (v absolutnih enotah, mm) nadomestimo z razmerjem med odprtino in goriščno razdaljo.
Pri količini prejete svetlobe velja še, da je količina svetlobe premo sorazmerna s časom osvetlitve.
Praktični primer: fiksirajmo ISO, da ne bi imeli še s tem problemov. Recimo, da svetlomer pokaže kombinacijo 1/60s in zaslonko f/4. Če želimo čas skrajšati na polovico, torej na 1/120s, bomo morali odprtino ustrezno povečati, da ohranimo enako količino svetlobe. Odgovor je, da moramo razmerje f/4 deliti z sqrt(2), ta kvocient pa je približno f/2,8.
Skratka, številke pri blendah grejo takole (pisano za cele blende): 1, sqrt(2)~1,4, sqrt(2)^2=2, sqrt(2)^3~2,8, sqrt(4)=4, itd.
Pa še enačba, kako izračunati razliko v številu stopov pri dveh različnih zaslonkah: razlika=log(f1/f2) / log( sqrt(2) ).
Podobno se da izračunati razliko v številu stopov pri dveh različnih časih osvetlitve: razlika=log(t1/t2) / log(2).
p.s. Pa brez zamere za malo pametovanja.