Račun-varčevanje za otroke

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Pozdrav!

Namen imam odpreti račun oziroma varčevalni račun za hči.

Zanimajo me vaše izkušnje, priporočila s tem področjem? Kaj priporočate, katero banko itd...

Še najbolj ugodno varianto ima prav Sparkasse vendar samo do doseženih 1000e , ker potem se obrestna mera drastično zniža - varovalka da nebi starši na račun otroškega računa "služili".

Razmišljam tudi o odpiranju nekih skladov samo se mi zdi dejstvo da otrok ob pologu v banki dobi neko darilce oziroma sodeluje ob kakšni nagradni igri ok, ker otroka tudi tako nekako vzgojiš v smeri varčevanja in "dela" z denarjem.

Namen imam varčevati do 15 let, če bo seveda šlo ob recimo pologu 20e na mesec.

Hvala za vse komentarje in nasvete že v naprej!

lp

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
zdravo!

ker imam racun odprt pri sparkasse in ker sem se malo pozanima o pogojih drugje (le ti so slabši kot na Sparkasse) sem se odločil da odprem kar pri njih UMKO račun.

več podrobnsoti o obrestni meri pa tukaj:
http://www.sparkasse.si/1953

Hvala za odgovor!

lp

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
UMKO Obrestna mera nad 1000€ je pa žalostna 1,15%
Na volksbank je 2,50 %, brez časovne vezave - torej do denarja prideš kadarkoli hočeš.
Lithium

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Res je.

S tem so se baje zavarovali da nebi odrasli varčevali na račun otroškega varčevanja. Kao.
Tudi pri UMKO je varčevanje neomejeno in vedno razpoložljivo.

Malo poglej kakšne so obrestne mere drugje za otroške račune-varčevanje, trenutno:

raiffeisen : 0,52% letna
abanka: 1,30% letna
skb: 1,60% letna
Hypo: 1M euribor + 0,10%

lp

p.s. a ti imaš račun pri isti banki ali si za otroka odpru drugje, kot si omenil?

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Vse danasnje obresti so sramotne in v posmeh varcevalcem. Za procent ali dva obresti ga imam raje v stunfih kot da ga posojam tej bandi.

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Vse danasnje obresti so sramotne in v posmeh varcevalcem. Za procent ali dva obresti ga imam raje v stunfih kot da ga posojam tej bandi.

saj se ne gre zato da bi mastno zaslužil. če bi hotel slednje potem nebi spraševal po otroškem varčevalnem računu.

namen oziroma moj cilj tukaj je drugačen. no če nimaš otrok potem verjetno ne razumeš.

lp

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaksno povezavo pa ima to z imeti ali ne imeti otroke? Varcujes lahko tudi tako, da sebi odpres onlie en racun in tja dajes visek. Sicer pa ne vem zakaj ne bi nekaj zasluzil, ce nekoga kreditiras (v tem primeru banko). To se ne pomeni, da nameravas ti ali tvoj otrok obogateti.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Presneto, a zna kdo se kje drugje pogledati. Za otrosko varcevanje imas naprimer Lonijevo varcevanje, ki je super za otroke in ima super obrestne mere. Lahko pa odpres tudi rentno varcevanje pri delavski hranilnici, ki ima sploh dobro obrestno mero v primerjavi z bankami.

LP

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Presneto, a zna kdo se kje drugje pogledati. Za otrosko varcevanje imas naprimer Lonijevo varcevanje, ki je super za otroke in ima super obrestne mere. Lahko pa odpres tudi rentno varcevanje pri delavski hranilnici, ki ima sploh dobro obrestno mero v primerjavi z bankami.

LP

uuu fajn.

thx za tole!

lp

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Za otrosko varcevanje imas naprimer Lonijevo varcevanje, ki je super za otroke in ima super obrestne mere.

LP

sem se pozanimal in je stvar sledeča:

-če želiš imeti sredstva razpoložljiva je letna obrestna mera 2,00% kar je manj kot pri Volksbank in Sparkasse
- če vežeš sredstva za 11,22,33 mesecev potem so obresti od 4,3% naprej...

Tako da niti ni ne vem kaj ugodno kot sam praviš oziroma primerljivo z bankam.

lp

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Citat:
Uporabnik talean pravi:
p.s. a ti imaš račun pri isti banki ali si za otroka odpru drugje, kot si omenil?

Ja tudi jaz imam račun pri njih (ko sem iskal kredit, so bili najugodnejši).
Sedaj pa smo še za tamalo tu odprli in prenesli sredstva iz druge banke. Za 4.5€ pa lahko dobiš še ebančništvo za ta račun.

Lithium

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Najprej se boš moral odločiti ali varčuješ za otroka ali zase. Namreč, sam ne vidim niti najmanjšega razloga, da bi morala biti sredstva od otroka razpoložljiva. Poleg tega se s tem dolgoročno odrečeš velikemu delu potencialnega donosa.
Tako da, če rabiš razpoložljiva sredstva, potem ne govori o varčevanju za otroka.
rolleyes-1.gif

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
če se lahk navežem mal za nazaj... Kot je že nekdo omenil: pogledat malo širše pa je rešeno. Že pri Sparkasse lahko razširiš zadevo z odprtjem "klasičnega" Bonus računa pa si rešil zadevo z slabimi obrestmi nad 1000€

@Schumi:

Maš res, obresti so klavrne in če primerjaš samo z lanskim decembrom ti hitro slabo postane. Ampka je pač tako, da je tudi z denarjem tako kot z vsako ostalo stvarjo na trgu.
Trenutno ima tako ceno in je pač tako. EURIBOR je trenutno najnižje in obrestne mere se temu prilagajajo. Lahko se pa postavimo v vlogo osebe, ki jemlje kredit...ta bo vse prej rekel, kot pa da je zadeva draga oz. da je obrestna mera slaba.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Kdaj si pa nazadnje pogledal obresti za Bonus račun?

Osnova Bonus Skupaj
do 1.000 EUR 0,50% 0,55% 1,05%
nad 1.000 EUR 0,50% 0,65% 1,15%
nad 5.000 EUR 0,50% 0,75% 1,25%

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
kot kaže se nisma razumela; jz sm mu kvečjemu pokazal eno izmed alternativ (v primeru, če/ko preseže 1000€), so pa seveda še ostale pri ostalih ponudnikih

@Pbutec:

Kako je z davkom na koncu? Drugače je pa z garancijo tudi DWS pri ZM. Mogoče bi iz naložbenega vidika ter glede na situacijo in dejstvo, da se bodo skladi začeli dolgoročno pobirat bila bolša izbira navadna naložbena polica. Ta omogoča večje donosa kot pa te garantirane police. Seveda se pa naj vsak sam odloči kak riziko bo prevzel

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Prav zato.
Z varčevanjem na banki niti inflacije ne pokrivaš. Če pa ti bilokatera zavarovalnica garantira izplačilo glavnice (če so skladi slabi), mora bit boljša ideja, kot varč. na banki. Razen za tiste, ki imajo odpor do zavarovalnic.