Faraonke je treba najprej spoznat, da se jih lahko rešiš.
Problem pri njih je da se iz skoraj vsake navadne mravlje lahko razvije kraljica, ki proizvaja nove faraonke. Se pravi, bolj ko jih špricaš, bolj jih preplašiš, se razbežijo in ustvarjajo nova gnezda po stanovanju, težje jih zatreš. V tujini deratizacij s špricanjem sploh ne priporočajo. (stric Google: pharaoh ant)
Jaz sem se zadeve lotila na različne načine in poskusila več stvari, večinoma neuspešno. pri meni je samo pocukrana
voda z borovo kislino res dala vidne in trajne rezultate.
Začnite takole:
- čimbolj vse čistit, da se ne morejo hranit na hrani ampak gredo v strup
- zakitat špranje okrog odtočnih cevi, radiator cevi, pa še kje drugje, da ne delajo gnezd notri in da se ne sprehajajo po ceveh.
- povsod nastavit strup - predvsem na poti kjer se zadržujejo (strup se da npr. v jugurtov lonček, namočena vata, slamce nalepit na steno z npr. termopore trakom - noter pa vata namočena v strup, razne flaške, itd.) domišljija tukaj dela. ... Brez skrbi če sfalite pot, mravlje imajo svoje 'izvidnike' ki slej ko prej vse zvohajo.
- Mešanic obstaja več vrst, jaz sem sprobala eno, ki pa je bila čisto premočna in so vse mravlje takoj pocrkale, tale ki je potem pri meni delovala je bila 1 čajna žlička borove kisline v prahu, 1 lonček mlačne vode, cca 8-10 žlic cukra. To se fajn premeša. Če je več cukra mešanica hitreje kristalizira kar pomeni,da je treba kasneje noter dolit malo vode, da se spet utekočini, ker mravlje ne gredo na strjeno.
-ko mravlje navalijo na strup NIKAR jih pobijat, naj mešanico znosijo v gnezdo do kraljice, da se zatre celo leglo. Ja, ok, traja včasih tudi več tednov, treba je bit potrpežljiv ampak se splača.
Jaz sem jih kar malo opazovala: včasih se je kakšna delavka, ki je nosila strup, malo preveč najedla in jo je potem ful zanašalo, kot bi bila pijana. Si lahko predstavljate kako to zgleda, ko hodi po steni in se komaj zadržuje, da ne pade dol.
, to so večinoma samo posamični izvidniki.
Potrpežljivost in dober strup, pa se da marsikaj naredit. Ker pa so v bloku gnezda še pri drugih je potrebno bit vedno pripravljen in imet strup okrog nastavljen, da če že pridejo, gredo tja kamor jim je namenjeno.
link 1
link 2