R/C off road modelčki

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Je kak frik tuki gor, da mi lahko mal več pove
smile-1.gif

Zanima me off road varjanta, na baterije, cena max 100€ za komplet (avto, baterije, daljinc...)

Sam sem pri nas našel tega CARSON - Pick Up MAX 18XXL 1:18RTR
Po videu sodeč ni tko slab.
Fajn je še, če me kdaj še bolj potegne v te vode, se ga da še mal spimpat:) (vsaj na strani tko obljubljajo)

Lahko tudi kaj druzga predlagate;)

pozdrav.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Kako pa je z avtonomijo akumulatorjev?

Pri prijatelju sem imel priliko videt Subaru Imprezo na akumulatorje...za njo je dal cca 100€ ene dve leti nazaj, samo se je je hitro naveličal ... s polnimi baterijami ne vem, če je bilo dovolj za 15 minut vožnje ... potem pa čakanje da se spet polni ...

Sicer se je avto potem kmalu pokvaril in se ga je hitro naveličal ... me pa zanima koliko imajo povprečno avtonomije?

Jaz bi raje gledal za kakšnim bencinskim modelom :)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
baterije so res najšibkešji člen. Sej lahko si pa še en komplet nabaviš, pa si že na pol ure:) To z baterijam sem se pač sprijaznil.

Bencinca nočem, ker preveč ropota, preveč je dela z njimi. Treba servisirat, deli so dražji. Pa za 100€ niti nič pametnega ne dobiš. Še tej na baterije so zlo redki.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, tudi elektro se da pimpat... daš notri brushless motor, lipoly akumulatorje,... ampak tale je bolj mali, tako da vprašanje. Verjetno boš imel za začetek dovolj ja
smile-1.gif

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Zadnji...
Jaz sem se tudi hotel odlocit za carsona, pa so mi ga vsi odsvetovali, ker so baje najnizji rang modelarskih modelckov (se vedno pa boljsi kot avtki iz mercatorja, ipd.). Btw top modeltehnik jih nima vec.

Potem sem se odlocil za tega:
http://shop.lindinger.at/produ...0d8430e38cecf8e

Narocil sem ga v www.primusr.com, cena ista kot na linku.
Za tak denar sem full zadovoljen
smile-1.gif

Na tej strani imas precej opisanega, pa tudi link do review-a.
http://www.rcuniverse.com/forum/m_7969817/anchors_7969817/mpage_1/key_maverick/anchor/tm.htm#7969817

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem poklical zjutri pa so rekli, da jih vrjetno dobijo čez 2-3 tedne.

zdej sem zbrskal Himoto EMXT-1, ki je le malo dražji in že na prvi pogled veliko boljši (boljši motor, več alu delov, hlajen motor). Ga je pa full težko dobit v slo, po neki pametni ceni.

V slo sem našel Himoto stadium truck, kater po opisu sodeč je enak kot zgornji model. Se pa bojim, da le nista enaka.

Je pa merilo 1:10, sem šel danes mal v živo pogledat, pa so kar majčkeni uni 1:18:)

Hvala za opozorilo glede Carson-a.

Priporočaš morda kak dober forum v slo ali hr?

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Da ne bo pomote, Carson je bolj poceni roba v primerjavi z LRP, Associated, itd. Je pa se vedno boljsi od "nemodelarskih" avtkov ala Direndaj in Mercator...

V slo sta foruma:
forum.modelarji.com
http://forum.msm-rc.net/

Drugace pa tudi malo morje tujih forumov, www.rcuniverse.com , rc-racing.org.uk, racechat, ultimaterc,...

Najprej se moras odlocit kje ga bos vozil, od cesar je odvisna oblika ( buggy, truggy, cestni, monster) in velikost (1/8, 1/10, 1/16, 1/24,...), pa tudi 2WD ali 4WD. Vecji avti so sicer visji za po terenu, vendar tudi tezji, kar pomeni da rabis mocnejse motorje, baterije, itd.

Jaz sem svojega kupil tako, za zacetek. Moram rect, da sem za 100 eur dobil precej
smile-1.gif
Zelo mi je vsec, ker je hiter ze "out of the box", kar npr. 2x drazji Associated rc18b baje ni... Ima pa Associated zato profi podvozje in vse roke, polosovine, amortizerje, lezaje,... tako da tudi tukaj velja malo denarja malo muzike.

Ko bos kupoval je zelo pomembno, ce se dobi VSE rezervne dele zanj. Pri avtomobilckih je vzdrzevanje nujno: deli se iztrosijo, tudi ce nikamor ne priletis (npr. elektro letalo ne rabi vzdrzevanja, ce ga ne razbijes seveda). Cenejsi kot je avtek, prej se ti deli iztrosijo, tako da so rezervni deli, kompatibilnost z ostalimi znamkami in njihov rok dobave krepko pomembni...

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj hočem sem že pred leti si razčistil:) 4WD monster ali mešanica med monster in truggy -odvisno od modela.
Glede velikosti se mi najprej res ni sanjalo kaj bi imel. Sem gledal 1:18, pol sem pristal na 1:10, ker 1:18 se mi je zdel malo premajehen.

Nekaj glede delov sem že gledal in naj bi se kar dobili.

Naročil sem Himoto stadium truck. Upamk, da bo vredu.

Sedaj morem samo še v lov za baterijami. Nekaj okol 4500mah bom vzel. Priporočaš kaj?

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Jaz bi najprej pocakal, da ga dobim, preveril velikost prostora za baterije in narocil LiPo baterije ustrezne velikosti in zeljene kapacitete.
Bos pa rabil se LiPo polnilec, ce se odlocis za LiPo.

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kje pa priporočaš, da nabavim baterije?
bil sem v delkotu, pa imajo samo do 3700 (ni-mh). Pa trgovc tko prijazen, da dam rajš komu drugmu 10€ več zaslužt.
Po ebatt.si mal brskam, pa LiPo nad 4000mah so kr drage.
Kater polnilc bi še potem priporočal?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj pri bateriji pomeni št. zraven pa še črka C. Primer: 15C

kaj recimo to baterijo loči od ene dobre 3x dražje baterije.
Mal mi je čudno, ker tko hvaljo baterijo, fedback imajo tudi zelo dober, cena je pa tko smešno nizka...

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Jaz to razumem tako: 15C pomeni 15kratna obremenitev kot je kapaciteta na uro...
Npr.
Ce je kapaciteta 2200mAh, pomeni 15C maximalni dovoljeni tok, ki ga lahko iz bat. potegnes 15*2200mA = 33A. Koliko pa pri tem lahko pade napetost na bateriji ne vem, ker se v to nisem poglabljal... Najboljse da vprasas na forum.modelarji.com .

Drugace pa poceni in dobre baterije dobis na www.hobbycity.com

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Cena je nizka zato, ker je no-name firma. Načeloma je meni vseeno, kaj kupim za eno firmo, dokler je zadeva dovolj "močna".
grin1.gif

Tale "C" si dobil že pravilno razložen. To je podatek o maximalni obremenitvi, ki jo celica prenese. (zakaj ne pišejo kar direktno toka, nimam pojma, čeprav bi bilo bolj logično)
PAZI!!! da si prebereš komplet podatke. Načeloma imaš vedno dva podatka, continuous in burst. Prvi je tok, ki ga smeš konstantno ven vleči, burst je pa tok, ki ga smeš imeti v "špici", ponavadi ne dlje kot 15s. To drugo moraš predvsem pazit, saj pretiravanje vodi v hitro uničenje celice, v najslabšem scenariju, tudi celega modela!!! To je seveda praznilni tok. Načeloma velja, da je max polnilni tok 1C (torej točno eno uro s tokom enakim kapaciteti), bolj prijazno do akuja pa 0,5C. Sam sem polnil tudi že 1,5C - ni bilo hudega, ampak ni dobro prepogosto...
Pazit moraš tudi pri praznenju, če boš uporabljal regulator, ki je nastavljen (ja, da se jih nastavljat, če nisi vedel) na NiMH/NiCd akumulatorje. Tudi preizpraznenje uniči celice.

Za tvoj primer konkretno:
7,4V 8000mAh (8Ah)
burst 15c = 120A
continuous 10c = 80A
polnilni tok mi je pa sumljiv... če je best rate 1A pomeni, da bi polnil aku 8ur. Ok, če te ne moti, bi pomoje moral biti ok
smile-1.gif

@edit: PREDEN KUPIŠ AKUMULATOR KUPI MODEL!!!! Akumulator moraš nujno kupit tak, da bo pravi glede na napetost obstoječega in predvsem, da bo ustrezal po velikosti in vsaj približno po teži (še zlasti, če aku ni na sredini!)

Lp

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
u thnx za tko lepo razlago.

potem bi bilo veliko boljše kupit recimo to, 2komada
Ima večji "C", kar je dobro za baterijo in zame. Ker bi imel dve bi lahko v kakem primeru eno filal drugo pa že uporabljal.

Avtek dobim jutri
cheer.gif
Voltaža je pravilna, original je 7,2V, te lipoly pa so 7,4V. Motorček pa naj bi zdržal tudi še več, ampak to ne bom testiral;). Dimenzije in težo pa tudi jutri preverim ko dobim avtek.

Lahko predlagaš kak polnilec? Je balanser za amatersko uporabo tudi zaželjen?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Hja, važno je, da so dovolj zmogljivi in predvsem da pašejo notri. Potem pa se pa prilagodiš temu
smile-1.gif

Ni hec balanserja amaterska/profi uporaba, ampak uporaba LiPoly celic sploh
wink-1.gif
Torej, če jih imaš, je balanser skoraj nuja, oziroma se pripraviš da lahko hitro uničiš aku. (balanser rabiš, ker se posamezni členi ne polnijo/praznijo povsem enako. Zdaj, če imaš samo dve celici (torej 2 x 3,7= 7,4V) lahko občasno polniš in prazniš tudi vsako posebej, toliko da se napetosti izravnajo, ni pa nakbolj praktična rešitev - sem bil nekaj časa na tem... )

Kar se tiče polnilca, jaz imam takega, pa mislim da ga ne bom rabil menjat dokler ne bo crknil. Vprašaj se, ali ga boš rabil doma (230V) ali na terenu (avto akumulator 12V) ali hočeš univerzalnega... Pač izbereš tudi glede na zagnanost in finančne zmožnosti
smile-1.gif

p.s.: dobimo kake slikce, kako izgleda model?
tongue-1.gif

Lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sej nek podoben polnilc bi tut jst rad vzeu. Če že kupim, da kupim oreng pa imam za skos.
A lahko in če ja, kako na tvojem polnilcu polniš 8 AA baterij hkrati?

Evo slikce z današnje vožnje:)
img2656.jpg

img2658.jpg

img2659.jpg

img2661.jpg

img2663.jpg

img2651.jpg

img2653.jpg

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Ok... če pogledaš tega, ki sem ti ga dal na link, imaš tehnične podatke:

Versorgungsspannung 12/220 V
ladbare Akkutypen NiMH/NiCd/LiPo/LiIo/LiFe
ladbare Zellenzahl 1-15 NiXX/ 1-6 LiXX
Ladestrom 0,1-5.0 A
Entladestrom 0,1-1,0 A

-> vhodna napetost. Torej po domače, ali je za na avto ali za vtičnico
-> tipi baterij, ki jih podpira; ti nujno rabiš takega ki zna LiXX
-> koliko celic: 1-15 "navadnih" in 1-6 Litijevih (drugače povedano, do 6 x 3,7 = 22,2V)
-> polnilni tok; Sicer niti ni pomembno, ker dandanes imajo vsi polnilci že visokega, ampak itq ni dobro celic polnit z več kot 1C. Je pa pomembno, ko ima celica visoko kapaciteto. Takle polnilec torej napolni celico s 5000mAh v eni uri!
-> praznilni tok; za samo polnjenje ni pomemben, pozna pa se predvsem, ko "ciklaš" celice. Namreč, ko boš kupil LiPoly celice, je fino najprej na "izi" narest par ciklov, torej nikakor takoj na polno, ampak daš narest recimo tri cikle (izprazni-napolni-izprazni-napolni-izprazni-napolni), tako da se aku malo ulaufa. Tudi na začetku sezone (ok, pri meni, ker pozimi ne letim) najprej narediš kak cikel na polnilcu, da se dobro napolnijo.

Kako jaz polnem več celic? Gre, predvsem je super, ker lahko "oživljaš" stare NiMH ali NiCd akuje, jih daš lepo ciklat čez noč in ti jih sam polne/prazne... (večinoma znajo polnilci narest "samo" pet ciklov na enkrat, ampak je dovolj) Jaz imam v enem dalincu (pa ne vem če ni ravno od avta) ležišče za 10 navadnih celic, ki se ga da ven vzet in potem tja notri naložim celice pa s krokodilčki pripnem na skrajna dva kontakta
grin1.gif

p.s.: kul avtoček zgleda
wink-1.gif

Lp

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Sory spet za pozen odgovor... malo me čas daje zadnje čase. Zdaj, če še nisi kupil... jaz bi se odločil za drugega, ker ima priložene adapterje in kabel za računalnik. Ker jaz nisem dobil adapterjev za balanser in sem ga moral sam narest... kaj več ti pa žal ne morem povedat, ker konkretnega polnilca žal ne poznam. Ampak pomoje, glede na to da se prodaja že nekaj časa, ne more biti slab
smile-1.gif

Lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nisem še kupil, ravno čakam baterije:)
ma kolk sem spremljal modelarske forume kr hvaljo druzga. Tko, da ga bom vrjetno kr vzel.
sem našel tudi neke kitajske primerke z enakmi konfiguracijami in pol cenej, sam se malo bojim vzet:(

thnx za pomoč!