Sem preko druge firme. Tukaj se postavlja zgoraj omenjena tovarna ivernih in MDF plošč (največja na svetu). Sem del ekipe, ki načrtuje in programira linije. Počasi se bliža testni zagon...
Rusija je veliko svetov v eni državi. Kultura Rusije je zeloooo raznolika. Na eni strani imaš Moskvo in St. Petersburg, kjer se oligarhi rinejo in mastijo pri koritu in sta mesti, kjer je pregovorno "najlažje zaslužiti svoj prvi miljon." In imaš področja, kjer najdeš praktično nomade, ki so ostali kakšno stoletje zadaj.
Na vsakem koraku vidiš ostanke komunizma. Ograje okrog vrtcev imajo vkovano zvezdo, na tovarnah sta še vidna srp in kladivo itd. Ampak ljudi to ne moti in se ne obremenjujejo s preteklostjo, kot tudi ne z Ukrajinskim konfliktom.
Hierarhija v tovarnah je stroga - direktor je bog in batina, ponavadi politično nastavljen (tudi v privatnih firmah), nato pa 1001 pod-direktor, vsak še svojega namestnika itd. In na koncu ni čudno, da imajo praktično vsi službo
Če rečeš, da mora biti nekaj narejeno danes, bo verjetno čez 2-3 dni.
Ceste so izredno slabe, razen v strogih centrih. Preprosto pustijo, da jih čez zimo razžene in uniči ter spomladi preplastijo z svežo plastjo asfalta. Nobenega tampona, udarne jame niso označene, ceste nimajo odvodnjavanja. Vsakih 100m je kakšen avtoservis ali vulkanizer in ko nabiješ v prvo udarno jamo, ti je povsem jasno, zakaj je tak
Avtoservis/vulkanizer pa ni kot pri nas, temveč ima eno avtodvigalko (verjetno iz obvezne opreme) in pa eno kovisnku utico z eno žarnico ter nekaj orodja ter kit za popravilo pnevmatik. V teh lopah najdeš od stare razjahane Lade, do najnovojšega Toyotinega V8 SUV-a.
Vozni park je presenetljivo dober. Seveda se najde precej lad, tudi tistih prastarih, ampak je tudi precej novih avtomobilov. Prevladujejo Korejski in Japonski, največ vidim Hyundai Solaris. Iz obcestnih reklam sem videl, da dobiš novega VW Polo Classic æe za preračunano 8.000€, novo Škodo Superb pa za 13.000€.
Tehnika je povečini cenejša kot pri nas, tukajšnji Media Markt je izredno dobro založen.
Trgovine večinoma delajo vsak dan od 9 - 23 (tudi ob nedeljah)
Kar pa je najbolj opazno, pa je trenutni boom. Rusi vlagajo kot zmešani, pol Ufe se obnavlja, gradi, žerjavi so vsepovsod, postavlja se kar nekaj novih tovarn...