Psihološko testiranje za službo

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Za sprejem v neko podjetje me čaka psihološko testiranje. Je mogoče že kdo bil na čem takem in mi lahko malo namigne kaj lahko pričakujem tam? So taki testi na isti način, kot tisti pred naborom za vojsko?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz sem podobno stvar reševal parkrat na razgovorih za službo.
Pri naboru za vojsko rešuješ drugačne teste, ker pač iščejo drugačne informacije. Pri razgovorih in testiranjih za zaposlitev iščejo podatke, kakšen tip delavca si. Si bolj individualno usmerjen, ti leži delo v skupinah, kakšne so tvoje vodstvene ambicije in sposobnosti, katere so tvoje prioritete, kako ravnaš v stresnih situacijah,...
Ne vem če boš imel enake teste, ampak v teh testih ni pravilnih in napačnih odgovorov ker ni namen najti tvoja znanja, ampak bolj pokažeš kakšen si. Neko nabijanje ne pride v poštev, ker o tebi dobijo napačne informacije, poleg tega pa se določene sposobnosti med seboj izključujejo, tako da se vidi, da nisi bil iskren.
Ti testi so ponavadi kar dolgi in ti vzamejo vsaj eno uro časa (vsaj tisti, katere sem reševal jaz so bili kar dolgi), vzami si čas za odgovore, ker časovne omejitve ni.
Pa veliko sreče in sporoči, kakše vrste test si imel.
zmaga.gif

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Še tole, ne se obremenjevat s številom podanih odgovorov...raje reši pravilno manj, kot na pamet več. Bistvo je tudi to, da odgovarjaš pošteno in ne tako, kot ti misliš, da bo delodajalcu všeč. Testi so sestavljeni tako, da isto lastnost, ki jo imaš oz. nimaš preverijo z najmanj tremi vprašanji (ti tega ne opaziš) in, če odgovarjaš neresnično, se to pokaže...in avtomatsko odpadeš.
Pa veliko sreče!
wink-1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Odgovarjaj v prid službe. Bodi pozoren kakšen koliktiv rabijo. Da ne boš izpadel/la zaradi drugačnega temperamenta.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Telefunken pravi:
Odgovarjaj v prid službe. Bodi pozoren kakšen koliktiv rabijo. Da ne boš izpadel/la zaradi drugačnega temperamenta.

Tocno tako.
Ker če nebo on,bo pa nekdo za njim tako odgovarjal. Vse prevec firm ima te zahteve po testih,in tist k se znajde,bo ustrezal testu zelo dobro,pa tudi v sluzbi se bo znašel, a vseeno ce bi odgovarjal po resnici,dela nebi dobil.

elvir_vr6

22. avg 2007
3.297
0
36
Dvomim....sem bil na seminarjih, na katerih je bilo govora o tovrstnih testih. Poudarjeno je bilo, da mora kandidat odgovarjat pošteno in ne tako, kot meni, da je všeč firmi. Ponavljam, da so testi sestavljeni tako, da te ujamejo na laži....zato se ne splača. Sicer pa, če bi firme želel dobiti same "odlične odgovore", zakaj bi potem sploh sestavili psiho test, saj bi svak obkrožil opcije, "nikoli se ne zmotim, kar začnem vedno dokončam, sem izjemno zanesljiv, nikogar še nisem razočaral, vedno se 100% potrudim...." in potem bi dobili popolnoma iste rezultate od vseh kandidatov....

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Zakaj pa ne bi bil posameznik presenetil sam vprašalnik? Da so vprašalniki sestavljeni tako, da ne moreš "goljufati" je napisano ponavadi tudi tako na vprašalniku preden začneš reševati. In če preveč verjameš v tiste povedi, se lahko hitro zajebeš. Seveda ni pametno niti obkrožati samo "pozitivne opcije" a'la "nikoli se ne zmotim". Poglejte kdaj kak tak vprašalnik pa boste hitro vidli kaj hoče firma od vas in boste tiktak pod "accepted".

Imaš pa potem še razne fore pri razgovorih, kam ne smeš gledati, pa na gibe rok moraš paziti,...mislim, da se da tudi to naštudirati, samo ene hitro zamoti kako nepričakovano vprašanje. Preberi kakšno knjigo o gestiki, mimiki,..boš bolj pripravljena na take situacije, ki znajo bit danes odločujoče pri zaposlitvi...

P.S. Zdaj sem se spomnil kako je v srednji šoli pisalo na testih, vsako prepisavanje se po kaznovalo z odvzemom ali pa z zbijanjem ocene...Preden ti je vzela test, te je vedno najmanj 1x prej opozorila. Tisto prvo šanso pa si (sem) vedno izkoristil za kakšna vpršanja o katerih se ti ni sanjalo kaj bi obkrožil ali napisal....

Nazadnje urejeno:

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Moji testi so trajali nekje 2 polni uri brez prestanka. Prvi del je sestavljen iz "domin" - logika (npr. ti pokaže pet domin v krogu, ti pa ugotavljaš katera bi bila lahko naslednja domina), drugi pa je kot nek "psihotest", ki mislim, da ima nekje 300 vprašanj. Pri tem testu te slej ko prej ujamejo na laži, ker se vprašanja ponavljajo na različnih koncih, tvoja koncentracija pa pada in se moraš ful kontrolirati, ko odgovarjaš (jaz sem skor zaspala). So pa vprašanja tipa: Ali imaš rajši zaprta vrata od pisarne ko delaš itd., tako da lahko določijo ali si introvertiran / skstravert., ali delaš timsko ali solo ipd. Ne marajao neopredeljenih odgovorov tipa "ne vem".
Sicer pa je pri veliko podjetjih v navadi, da te ne sprejmejo na podlagi psihotesta ampak je to samo pogoj, ki ga moraš izpolnit, da vzamejo delavsko knjižico (sprejet si že prej).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
mah teli psihotesti so ena bedarija... isto kot razno razne podobni "intervijuji" s strani kadrovnikov... enostavno imajo prevec denarja in cajta...

ce se malo znajdes, znas razmisljat, lahko resis tako kot oni zelijo... se posebej ce si na parih testih ze bil...

"lovijo" te pa samo na "obracanju" besed:

danes je lep dan

drzi ne drzi

danes dan ni lep

drzi ne drzi

in ce nisi dovolj pozoren dvakrat "stisnes" drzi...

pa je... v glavnem meni so te zadeve NEUMNE!!!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
"lovijo" te pa samo na "obracanju" besed:

danes je lep dan

drzi ne drzi

danes dan ni lep

drzi ne drzi

in ce nisi dovolj pozoren dvakrat "stisnes" drzi...
Ampak takega nepozorneža, ki ponesreči narobe klika, si pa jaz ne bi želel met v službi. Ker bi potem čez čas enako kisknil tam, kjer to stane denar ...
Torej ti testi le niso tako slabi ...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Ja saj vprašanja so res taka, večkrat tekom testa enaka vprašanja okoli obrnjena in če težko sediš za mizo dve uri skupaj in rešuješ "neumen" test, se ti slej ko prej začne rolati.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
daj daj daj

ti testi so brezzveze... itak so vsi odgovori "pravilni" in ti kot delodajalec bos dobil "porocilo" v obliki:

francl je razdrazljiv, kolerik, nima logicnega misljenja...

jozko: priden, miren, kreativen...

a lahko da je prvi odgovarjal "posteno"
drugi pa malo "nauceno"...

in? kdo je boljsi? prvi bi ti znal v firmi prinesti ogromno drugi pa si ne zna niti cevljev zavezat je pa "skuzil" sistem (je bil le na parih teh testih...)

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Kaj "daj daj daj"? A to je neka oblika reply-a na predhodničin post?
Jah ne vem, jaz sem bila sprejeta že pred testom. Ne vem zakaj bi nekoga sprejeli zaradi testa; tisto pač rešiš, ker je del administracije. In kako sploh veš kdo bi firmi znal dati več? Ravno zaradi tega vzamejo človeka že preden reši test.
wink-1.gif

Če pa napiše pet različnih odgovorov na pet enakih vprašanj se bo pa kadrovnikom verjetno zdelo malo zabavno.
smile-1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Se strinjam, da neke vrste psihotesti morajo bit.
Bom dal nek resničen primer:
Varnostna služba (nima sedeža v Slo) je zaposlila večje število telesnih stražarjev tisti, ki so šli skozi varnostno sito (privatni preiskovalci, policija, obveščevalna) so šli še skozi psihotest sito in pri enem, ki je prišel skozi vsa sita nekaj pri psihotestu ni bilo čisto tako kot bi moglo bit ajd dobr ker ima odlične reference ex tujska legija bil že body guard ga dajmo še na poligraf gre in tipo spet ni čisto prišel skozi nekaj ni štimalo v glavnem no dobro ga pa pač ne bomo zaposlili.
Čez pol leta pa slišim, da je ta, ki ga nismo sprejeli bil sprejet v neko firmo kjer niso imeli teh psihotestov in se mu je en dan počil film in je hotel ubit lastnega šefa tako, da ga je tolkel z prenosnikom po glavi povod naj bi bil ker mu je šef rekel "danes pa nisi dobre volje"
Menda je sedaj v norišnici na zaprtem oddelku.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
leprotto: ni bil replay nate ampak na sjtv

tenforest:
daj ne nakladaj in ne izmisljuj si "zgodbic"... cisto mozno da se je decku "strgalo"... zmesa se lahko tudi tistemu, ki na vseh psihotestih pride cez odlicno... to ni ravno "merilo"... jih imas ogromno ki se jim v enem trenutku spipa pa ni noben psihotest, nic ni nakazalo na to...

psihotesti so popolna bedarija isto "iskanje" napak pri kandidatu v obliki mimike, kretenj...

znanje, izkusnje bi morali odlocati o sluzbi...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
kaj je alkoholik a si ti ruknil na vseh teh testih da tako udrihaš čez njih ??

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
Dvomim....sem bil na seminarjih, na katerih je bilo govora o tovrstnih testih. Poudarjeno je bilo, da mora kandidat odgovarjat pošteno in ne tako, kot meni, da je všeč firmi. Ponavljam, da so testi sestavljeni tako, da te ujamejo na laži....zato se ne splača. Sicer pa, če bi firme želel dobiti same "odlične odgovore", zakaj bi potem sploh sestavili psiho test, saj bi svak obkrožil opcije, "nikoli se ne zmotim, kar začnem vedno dokončam, sem izjemno zanesljiv, nikogar še nisem razočaral, vedno se 100% potrudim...." in potem bi dobili popolnoma iste rezultate od vseh kandidatov....

Ujamejo te na laži samo, če si amater. Če imaš določeno znanje s področja psihologije, te bodo pa s standardnim testom ujeli približno tedaj, ko boš ti začel slaviti jj. Je pa seveda drugo, če te v roke dobi kak res dober psiholog.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.938
113
v lokalni ostariji
povsod so rekl da sem pjancek ceprav sem striktno pisal da ne pijem (morda so me pa zavohal)

ne, sem vse teste vedno opravil z "odliko" sem bil tak kot ga rabijo:))) (ce je potreba po timskem delu sem bil timski, ce po individualnem individualno...) zdaj pa ce mi samo omenijo psihoteste jih nekam posljem... jim povem da nisem psiho in grem... ker takih ki luft mesajo ne maram...

brezzveze so tile testi... to je pogruntavscina "nadebudnih" studentov FDV in podobnih "umotvorov" ki morajo nekje najd delo...