Prva žrtev Stožic

kalimero

Zelenc'
7. jan 2008
5
0
1
14
nad obzidjem
http://www.delo.si/clanek/100631

In, župan so že kaj komentirali?
Pa saj oni so navajeni tovrstnih propadov. Dobavitelji, podizvajalci,.. Ni razlike, kajne?... Briga njega usoda malega človeka, če se mu le na denarnici ne pozna...

Vsakemu spomeniku se podajo žrtvo, zakaj bi bilo z županovim kaj drugače?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ti imaš pa čisto primeren nickname za tole temo.
evil.gif

A je župan po novem kriv za vsako smrt v mestni občini?
bonk.gif
Včeraj je nekdo umrl v UKC. Zdravniki so (recimo) naredili vse, torej je zagotovo kriv župan.

Pa kje ljudje pobirate tako bolane in nelogične zaključke?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Župan ni ravno odgovoren za te zadeve ampak si ti prepričan, da so zdravniki naredili vse?
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj sem napisal "recimo". Bi moral napisati "upam"?
smirk-1.gif

Samo na živce mi gredo takšni "kalimeroti", ki v vsakem dogodku iščejo neke povezave in zarote. Časi v gradbeništvu in gospodarstvu na sploh niso rožnati.

Ampak da prideš od samomora nekega gradbinca do ljubljanskega župana, moraš pa biti že pošteno pritegnjen.

Takšni "izpadi" lepo kažejo mentalno stanje prebivalstva v Sloveniji. Ob očitnem počasnem propadu in kruti privatizaciji zdravstvenega, pokojninskega in šolskega sistema, prezadolženosti države in sodnim zaostankom se ljudje posvečajo temam kot so spolne perverzije, že 50 let zakopana neznana trupla, 5 otrok letno, ki bi jih posvojili homoseksualci in še kakšnim drugim "drugorazrednim" temam.

Mr. Bean je zadel v polno, samo glupi mediji in državljani niso razumeli, kaj je hotel s to, sicer malce netaktno izjavo, povedati. Ljudje izgubljajo fokus, kaj je dejansko pomembno za njihovo življenje, predvsem pa za prihodnost. Hlastajo po senzacionalističnih teorijah zarot in nesmiselnih povezavah med realnostjo in fikcijo (vera, alternativna medicina), namesto da bi se posvečali aktualnim problemom in jih poizkušali konstruktivno reševati.

Idiocracy! Počasi me prav sram postaja. V prvi vrsti, da sem Slovenec in v drugi vrsti, da sem človek.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zakaj že?

Zaradi dveh staršev, ki sta ob spremljajoči bolezni in zaradi nekega baletnega nastopa izstradala svojega otroka do smrti in sedaj svojo osebno krivdo kompenzirata z javnim senzacionalističnim napadom na zdravnike?

Zaradi pomanjkanja denarja in posledičnih dolgih čakalnih dob, neosebnemu pristopu zaradi pritiska zavarovalnice in vedno slabših možnostih oskrbe?

Ne, ni me sram, da želim pomagati ljudem.

Ponovno, enako kot pri kalimerovem iskanju krivde, zakaj za vraga so zdravniki krivi za vse sranje v zdravstvu? To je tako kot da bi rekel, da so za visoke cene kruha krive blagajničarke v Mercatorju. Malo logike prosim no...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Če bo vlada sprejela to kar se zdaj napoveduje in bi se moralo zgoditi že 20 let nazaj da se bo direktno plačevalo podizvajalcem in ne več gradbeniku, ki bi ta denar zadržal zase potem OK

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se prav sprašujem, kaj bi podizvajalci profitirali v primeru Stožic, če bi dobili denar neposredno od investitorja.

Odgovor: nič. Stožice se trenutno plačujejo "v zvezek".

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To hočem reči, da pač bolj ali manj še nihče ni dobil plačila za delo, ne veliki ne mali. Stožice se trenutno gradijo na up in tisti zakon o plačevanju podizvajalcev ne bi nič pomagal v dotičnem primeru.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Stožice nimajo investitorja oziroma zadevo investira GREP z neplačevanjem podizvajalcem. Jankovič dela itak vse po sistemu "stisnimo do volitev, potem bo pa že". Dvomim pa da bo do jeseni našel investitorja, tako da je pričakovati podobne "rošade" kot so bile v načrtu za IVZ. Ker v stožice ne more direktno vseliti kaj od mestne uprave (ali pač - pustimo se presentiti) je za pričakovati da bo z trgovinami in drugimi najemniki iskal dogovor da gredo v stožice, v njihove prostore pa kaj od jankovičevega nabora.

Podizvajalci pa itak nimajo kaj dosti izbire: ali ne delajo nič, ali pa delajo pri Jankoviču in upajo da bo kdaj vseeno plačano. Ker si pri tem naredijo še dodatne stroške je v primeru zamude potem konec še bližje.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Podizvajalci pa itak nimajo kaj dosti izbire: ali ne delajo nič, ali pa delajo pri Jankoviču in upajo da bo kdaj vseeno plačano. Ker si pri tem naredijo še dodatne stroške je v primeru zamude potem konec še bližje.

Raje nič.

In plačilo DO prevzema robe. Se potem hitro najde denar tudi tam kjer ga prej ni. Mi imamo na firmi recimo še vedno robo, ki je bila narejena decembra, ko se je Vegradu strašno mudilo in "bodo plačali takoj naslednji dan". No, sedaj so(oz. Ministrstvo za kulturo prek cesijske pogodbe) plačali že skoraj vse. Če bi jim jo dali v decembru kot so hoteli, se gremo lahko s tisto podpisano dobavnico verjetno lahko samo še slikat...
smirk-1.gif

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Ampak morate pa nekaj specialnega delat da niso našli izvajalca ki bi pristal na pol letni rok plačila (pa še to s figo v žepu).

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ampak morate pa nekaj specialnega delat da niso našli izvajalca ki bi pristal na pol letni rok plačila (pa še to s figo v žepu).

Hja, kolikor vem nihče v Sloveniji ne dela tega, tujina je pa očitno predraga.
tongue-1.gif

Ampak point je drugje - so nas že nategnili na suho na tak način, zato je sedaj zgoraj omenjena politika (razen za preverjene partnerje, seveda). Bolje doma ležat kot delat za brezveze.
smile-1.gif

Verjamem, da je pri malo večjih (50+ zaposlenih recimo) podjetjih težje, ker moraš vseeno vsak mesec imeti 100 jurjev samo za plače, ampak pri vsem kar se dogaja okrog slovenskega gradbeništva zadnje leto, leto in pol, se meni zdi pametno biti skrajno previden. Tudi za ceno kakšnega izgubljenega posla mogoče....

P.s. Vsekakor bi po mojem mnenju tukaj večjo vlogo morala igrati obrtna zbornica, ki bi lahko bolje ščitila svoje člane. Dva piknika na leto in izlet v Gardaland niso ravno presežek za tistih 30 EUR/mesec, ki jih plačujejo obrtniki, ki jih potem vsak Gradis nateguje za dobro jutro.
tongue-1.gif

lp

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Imam pripombo glede naslova teme. Delavci z gradbišča so bili žrtve že pred prihodom v Stožice. Ti ljudje so bili pred tem izkoriščani že drugje. To številčenje se mi ne zdi na mestu.
Tekma za "posel" pa se je žalostno končala za družino pokojnega. Kakšna kruta (kapitalistična) realnost...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Imam pripombo glede naslova teme. Delavci z gradbišča so bili žrtve že pred prihodom v Stožice. Ti ljudje so bili pred tem izkoriščani že drugje. To številčenje se mi ne zdi na mestu.
Tekma za "posel" pa se je žalostno končala za družino pokojnega. Kakšna kruta (kapitalistična) realnost...
To je bolj slovenska, kot kapitalistična realnost: plačilna nedisciplina, odsotnost pravnega reda....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Po mojem se kaže še ena stvar: Slovenci nismo stanovsko pripravljeni stopiti skupaj. Če bi denimo obrtniki (ali kak klan podizvajalcev je to), stopili skupaj in se ne bi noben pojavil za podizvajalca pri poslu, za katerega se ve, da se ne plačuje, potem bi se tega dogajalo veliko manj.
Ko so v našem kraju delali mercatorjevo trgovino, sem hitel do enega gradbenika, da še meni nekaj prej naredi. In me je ded podučil, da se v tisti posel sploh ne bo silil. V naprej je vedel, da je 100% kompenzacija, edino DDV mora on plačati z denarjem. Podjetnik konec koncev mora vedeti, kaka je stranka in hočeš nočeš zato na koncu sam nosi posledice. Na žalost ni samo rešitev, da neko delo je. Mora biti tudi denar.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
men je pa žalostno to, da si take velike fine firme dovolijo tkole nategovat ljudi. Pa ravno oni bi mogl biti vzor vsem ostalim - manjšim. Sej konec konecev predstavljajo državo pri nas in v tujini.

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
V včerajšnji oddaji Svet je predstavnik podjetja Leka povedal kaj in kako jim grozi opankar, če bo kaj prišlo v javnost. Aja samo to so vse teorije zarote!