Prosim pomoč pri postavitvi mreže

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
1. bo takšna vezava kot je na sliki delala?*
2. Kater novi ruter se priporoča za cca 50€ (stabilen in boljši domet wlan-a kot siolov)

*PC-1 in TV-1 sta v spodnjem štuku in nista v moji lasti. Ko grmi, da lahko izštekam samo svoj štuk, spodnji me ne zanima. Pa radio me zeza in malo sumim na siolov modem oz. s tem bi se znebil enga switcha, ker imam sedaj 2.

vezavanet2.jpg

popravljena slikca

Nazadnje urejeno:

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Problemi bodo z IPTV-jem... ker glede na to, da sprašuješ, če bo to delovalo, dvomim, da boš znal preko trunk porta multicast spraviti iz modema preko drugega routerja na TV in HTPC.

Če pa resno razmišljaš, da bi na eno siol linijo priklopil dva modema direktno, pa kar pozabi....

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Modem ruter, ok sem šou pogledat razliko:) Ja ruter potrebujem:)!

Amm, če je samo iptv problem, ki je priklopljena na htpc, potem lahko tudi pustim v siolovem modemu. Sedaj tako dela. Bom pač na dveh mestih izklapljal.

A kar se pa tiče izboljšave wirelesa in povezave radia v lokalnem omrežju pa bi to nov ruter bil prava naložba?
Se da potem tudi na tem ruterju nastavit statične IP-je glede na mac naslove naprav in lahko do njih dostopam od zunaj, tako kot sedaj?

Sem sedaj popravil sliko;)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Se da potem tudi na tem ruterju nastavit statične IP-je glede na mac naslove naprav in lahko do njih dostopam od zunaj, tako kot sedaj?
To je odvisno tudi od tega, kako točno imaš sedaj.

Načeloma pa je to možno, ja.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ti v osnovi rabiš dve ločeni mreži za tv in za internet. Problem pri zgornji vezavi je, da v ruter pripelješ multicast(tv). To je problem, ker ti ta zabije wifi in nič ne dela.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sedaj mi na htpc-ju laufa dyndns program, da imam skos kao statični IP. Nato še odprt port do enga programa in zadeva dela. Bo z ruterjem vmes še tako delalo?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Ti v osnovi rabiš dve ločeni mreži za tv in za internet. Problem pri zgornji vezavi je, da v ruter pripelješ multicast(tv). To je problem, ker ti ta zabije wifi in nič ne dela.

Sedaj imam 2 mrežni v htpc-ju in delata net ter iptv. Tudi wlan mi dela. Imam pa za PC-2 in PC-3 switch in iz tega switcha gre še naprej na swicth za htpc net in radio.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Sedaj mi na htpc-ju laufa dyndns program, da imam skos kao statični IP. Nato še odprt port do enga programa in zadeva dela. Bo z ruterjem vmes še tako delalo?
Bo.

Zdaj odvisno je, ali SiOL-ov modem dela kot ruter ali modem. Od tega so odvisne nastavitve. Delalo pa bo v vsakem primeru.

Pomagalo bi, da daš tudi sliko starega stanja, za lažjo predstavo.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
siolov modem je bil nastavljen, mislim, da kot ruter, torej ni bilo potrebno vpisovat gesla.
če priklopim nov ruter, morem potem na siolovem to kaj spremenit? To pomeni kake spremembe za PC-1??

sliko starega stanja ti trenutno ne morem dat, lahko pa napišem.
Sedaj izklopim prva dva kabla in sem rešen, če grmi:)

Siol modem:
port 1: switch - PC2, PC3 + na še en switch za htcp in radio
port 2: iptv-2
port 3: iptv-1
port 4: PC-1

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Osnove:
Modem in direkt na njemu PCji in ostale naprave (mogoče switch). Modem je nastavljen kot router, vanj sta vpisana uporabniško ime in geslo, modem vzpostavlja PPoE povezavo in dodeljuje IPje napravam priključenim nanj. V napravah ne vpisujemo nič v nastavitve mrežnih kartic.

Modem - router - PCji in ostali stroji. Modem nastavljen kot modem, ne vpisujemo upr imena in gesla. V router vpišemo upr ime in geslo, omogočimo DHCP, nanj priklopimo PCje, iPade, hladilnike, straniščne školjke in v vseh napravah nastavimo, da pridobiva IP z routerja (DHCP), ne vpisujemo mobenih IPjev in ostalih številk.

Od tu dalje se pa potem igramo s finimi nastavitvami.

Sveznalci, ne me zdaj napasti z vsem, kar slučajno veste, to so osnove za nas navadne smrtnike.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:

Siol modem:
port 1: switch - PC2, PC3 + na še en switch za htcp in radio
port 2: iptv-2
port 3: iptv-1
port 4: PC-1

No vidiš, na portih 1 in 4 imaš internet, na 2 in 3 pa TV. Teh med samo ne smeš mešat, oz tv portov priklaplat na wifi ruter.

Najboljša varjanta je da enega od switchev zamenjaš z ruterjem, ki pa ga nastaviš kot access point. To pomeni, da bo delal kot switch in dostopna točka za wifi. Na ruterju moraš onemogočiti WAN in dhcp server. IP mu nastavi nekje v subnetu, ki ga dodeljuje siolov modem(ruter). Če imaš kak ruter, ki podpira dd-wrt ali podobno, lahko tudi nastaviš, da ti deluje wan port kot dodatni switch port. Tako imaš pet portni switch, če bi slučajno rabil.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Končno mi je včeraj uspelo postavit vse skupaj.
Nabavil sem router TP-LINK TL-WR1043ND
internet delal skoraj iz prve:) Ker pa me ima g.Murphy zelo rad, sedaj ne dela IPTV
confused-1.gif

iptv je ostal vklopljen v siolov modem
siolov modem izpiše ip 192.168.1.5 za ta nov router
na novem routerju sem si nastavil statične ip-je za vse naprave glede na mac naslov(to sem imel tudi že prej na siolovem modemu)

IPTV dela samo, če je na hptc-ju mrežna za internet onemogočena. Torej je nekje en mali trik, kako se to popravi
17758-icon_confused.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ne vem preko katerega programa gledaš TV. Verjetno je problem pri routanju paketov za multicast na pravo mrežno kartico. Programi imajo ponavadi nastavitev, v katero vpišeš IP kartice, ki je povezana na video port od modema. Druga rešitev je pa da popraviš playlisto :

udp://192.168.2.1@239.255.0.1:5002

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
vlc ima nastavitev za multicast interface, kjer vpišeš ip od mržne ki je povezana na video port od modema.

lahko pa da je še kaj drugega narobe. Ti problemi so ponavadi zaradi tega, ker je default gateway nastavljen na mrežno za internet. Potem pa zahtevki za multicast letijo na to, namesto na drugo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
to v vlc-ju imam naštimano. spremenijal pa sem že v vse možne ip-je
picture-1.png

kje pa se ta default gateway nastavi?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Default GW nastavi mrežna za internet, ko dobi IP preko DHCP. Na to mrzežno potem letijo vsi paketi, za katere ni eksplicitno nastavljen cilj v ruting tabeli. Ruting tabelo vidiš z ukazom route.

Kako imaš sedaj povezano vse skupaj?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sedaj imam pc2, pc3 in htpc preko novga ruterja
tv signal, ki gre ravno tako na htpc pa je direkt v siolov modem (video port)

sem ti na pm poslal link s slikami od routing tabele, če ti bo kaj prov prišlo