Prometni prekršek Avstrija

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je, da te zakon druge države v naši ne doseže, edino če pač imata državi kakšen dogovor.

ampak, kaj pa boš, ko boš spet v tisti državi in te ustavijo jodlarski policisti, jim boš rekel, da je pri nas pač zakon drugačen? oni pa "javol" in te odpeljejo na postajo...

Prekršek iz tujine oz. EU te v Sloveniji doseže... nobenih težav ni

Pač fašeš izvršbo preko slo odvetnika in ti še malo nabijejo poleg.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Tako, kot so pred časom plenili slovenske naivneže zaradi napačnega parkiranja nekje na hrvaški obali? Ko je ena slovenska odvetniška firma lepo zaslužila s tem početjem?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ker tudi ce ti tajska ocita preprodajo droge (zagrozena smrtna kazen) te pri nas ne bodo obglavili ker imamo pac drugacne predpise...

Na Tajskem se smrtna kazen izvaja s strelom v srce oz. v glavo (od zadaj pod usesi), ce je obsojenec darovalec organov.
grin1.gif
Niso to barbarski muslici.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ker tudi ce ti tajska ocita preprodajo droge (zagrozena smrtna kazen) te pri nas ne bodo obglavili ker imamo pac drugacne predpise...

Na Tajskem se smrtna kazen izvaja s strelom v srce oz. v glavo (od zadaj pod usesi), ce je obsojenec darovalec organov.
grin1.gif
Niso to barbarski muslici.

To je drugo, kar je napisal Apolo.

Imamo npr. priznavanje tujih sodnih odločb in zadeva ne gre skozi, če ni usklajena

Citat:
(1) Tuja sodna odločba se ne prizna, če bi bil učinek njenega priznanja v nasprotju z javnim redom Republike Slovenije.

O tem je Apolo pisal.

Prekršek iz Avstrije pa ni tuja sodna odločba, ampak "domača" EU odločba in tu ni kaj dodati.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je, da te zakon druge države v naši ne doseže, edino če pač imata državi kakšen dogovor.

ampak, kaj pa boš, ko boš spet v tisti državi in te ustavijo jodlarski policisti, jim boš rekel, da je pri nas pač zakon drugačen? oni pa "javol" in te odpeljejo na postajo...

Tu ni odvetnika. Izterjavo opravlja OS Celje + FURS. Iz prve roke povem, da so pričeli vlagat izterjave iz držav EU za državljanje SLO. Potemtakem boljše plačat kazen in nimaš skrbi.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

nic ni odvetnika tukaj...je kar nasa davcna oziroma furs, tak da ni nekih jakih stroškov, če dobiš domov opomin :D

jaz bi počakal na uradni poziv :D poslan z povratnico ali pa vsaj priporočeno

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Nocem pametovat in nisem povsem preprican v svojo trditev... ampak v slo zakon doloca da mora biti prekrsek, ugotovljen s samodejnimi radarji, procesuiran v roku 1 meseca... in lahko bi se zgovarjal na to da je pri nas zakon zate milejsi itd.... ker tudi ce ti tajska ocita preprodajo droge (zagrozena smrtna kazen) te pri nas ne bodo obglavili ker imamo pac drugacne predpise...

upam da ma rep in glavo ker je bilo prevec jegra in ostalega. hawk

To je res, ampak sodna praksa je pokazala, da je dovolj če znotraj teh 30 dni policija npr. opravi poizvedbo o lastništvu vozila... skratka neka aktivnost mora biti, ki pa ni nujno, da se kaže v vročitvi kakšnega naloga...

saj smo o tem že debatirali

pri prekršku v tujini se na "milejši" predpis ne moreš sklicevati
Torej te pri nas pomeri stacionarno radar, redarji v parih dneh pogledajo lastništvo (kar je aktivnost), potem pa kazen pa pošlejo po enem letu in pol, je to uredu in moraš plačat? ?

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.575
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Pa kako da jst nikoli nic ne dobim iz At? Pa sem sigurno v 10ih letih odkar se vozim po at in de nagazil na radar najmanj 20x cene se veckrat. Zadnjic pred 14 dnevi med tauern tuneli ( tm ko je 100kmh omejitev ), a je mozno da vedno tako malo prekoracim da me ne jebejo? Ponavadi se vozim 120kmh in se zgodi da pozabim tempomat ugasnit pa me kresne prasc
smile-1.gif

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Moj primer: v AT sem maja 2013 priletel na radar z 96 km/h na 70 omejitve, kazen v višini 45 EUR sem dobil na dom novembra 2013 in jo seveda tudi plačal, ker ne mislim trepetati vsakič ko v AT zagledam policijsko kontrolo.

Če ne bi plačal, verjetno sicer ne bi prišlo do izterjave s strani celjskega sodišča, ker sem bil pod mejo 70 EUR.

Meni se sicer zdi kazen tvojega kolega precej visoka, ob neki drugi priliki sem recimo v AT za +21 km/h znotraj naselja plačal 25 EUR (pred 5 leti).

To, da si za +21 plačal 25 EUR je čisto normalno za Avstrijo. V tunelih pa je zgodba malo drugačna; tam v veliki večini stvar deluje po principu povprečne hitrosti, torej tablico vozila poskenirajo na vhodu v tunel in na izhodu, potem pa po preprosti formuli HITROST=POT/ČAS. So pa kazni v tunelih bistveno višje kot drugje, še vedno pa bistveno nižje od naših. Iste kazni so tudi na odsekih z oznako IG-L (torej znižanje dovoljene hitrosti z namenom zmanjševanja izpušnih plinov ob določenih delih dneva).
Na firmo skoraj vsak mesec dobimo kak pozdrav od severnih sosedov, ti iz izkušenj povem, da bolje, da plačaš.

Zanimiv je tudi postopek na Madžarskem, samo za info. Sem na omejitev 130 naletel 170 in si s tem prislužil policijsko spremstvo do prve poštne poslovalnice, policaj je pošti predal mojo položnco, jaz pa bančno kartico, potrdilo o plačilu si je poslikal in mi nato vrnil vozniško in prometno, ki mi ju je predhodno odvzel. Vse lepo in prav, zamislil sem se samo, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo ponoči ali pa zvečer, ko so pošte zaprte? Moram pa priznat, da je bil ful prijazen in mi zaželel srečno vožnjo še naprej.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.159
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Torej te pri nas pomeri stacionarno radar, redarji v parih dneh pogledajo lastništvo (kar je aktivnost), potem pa kazen pa pošlejo po enem letu in pol, je to uredu in moraš plačat? ?
Zadeva ne sme mirovati dlje kot 1 mesec, saj mislim da je dovolj jasno napisal. Če preverijo lastništvo in motem 1 mesec nič, je zadeva padla.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
če ni dobil priporočeno, naj ignorira.
če je pa šel priporočeno pošto iz Avstrije dvignit na pošto, je pa butl pa naj plača. neumnost pač nekaj stane.

Torej je nekdo, ki ga dobijo pri prekšku in dvigne pošto ter plača butl? Se vidi, da smo res zafurani... sploh s takim mišljenjem... Upam, da drugi ne razmišljalo tako kot ti. Če si za nekaj kriv za to odgovarjaš. Kake druge razlage ni. Po tvojem je bolje da nič ne plača oz. vse ignorira, ko bo pa prišla izterjava v 2-3x znesku pa takoj jokat na forum kakšni prasci so in oh in sploh. in ja... v tem primeru pa neumnost res nekaj stane...
Si pozabil v kateri državi živiš? Malo poglej politike in veš, kakšne sodržavljane imaš
grin1.gif
. Ne se čudit. In ob tem taki popolnoma brez sramu objavljajo javno svoje ''milo rečeno čudno'' stališče.
Citat:
Uporabnik igorduska pravi:
To, da si za +21 plačal 25 EUR je čisto normalno za Avstrijo. V tunelih pa je zgodba malo drugačna; tam v veliki večini stvar deluje po principu povprečne hitrosti, torej tablico vozila poskenirajo na vhodu v tunel in na izhodu, potem pa po preprosti formuli HITROST=POT/ČAS. So pa kazni v tunelih bistveno višje kot drugje, še vedno pa bistveno nižje od naših. Iste kazni so tudi na odsekih z oznako IG-L (torej znižanje dovoljene hitrosti z namenom zmanjševanja izpušnih plinov ob določenih delih dneva).
Na firmo skoraj vsak mesec dobimo kak pozdrav od severnih sosedov, ti iz izkušenj povem, da bolje, da plačaš.
Točno tako. ''Cenik'' v Avstriji je precej poceni, dokler ne prideš v tiste EKO cone oz. zmanjševanje hrupa in tunele. Tam se pa večkratno ''podraži''. Sam tudi ne razumem, kako imajo nekateri probleme s kaznimi v Avstriji
grin1.gif
.

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
Upam, da si tole prav razlagam
V 30 dneh naredijo poizvedbo oz. preverijo lastništvo.
Od dneva poizvedbe potem začne teči zastaralni rok, ki je 2 leti?

Citat:
Zastaranje pregona
42. člen
(1) Postopek o prekršku ni dopusten, če pretečeta dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen. Če je prekršek storjen na področju varstva konkurence, postopek o prekršku ni dopusten, če preteče pet let od dneva, ko je bil prekršek storjen. Postopka o prekršku, ki je bil ugotovljen s tehničnimi sredstvi in kršitelj s kršitvijo ni bil seznanjen, ni dopustno začeti, če od dneva storitve prekrška preteče več kot 30 dni, ko je bil prekršek storjen.

(2) Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu postopek o prekršku ne sme začeti ali nadaljevati.

(3) Zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek, ki meri na pregon storilca prekrška. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa postopek o prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku.

(4) Zastaranje se pretrga tudi, če stori storilec v času, ko teče zastaralni rok, enako hud ali hujši istovrstni prekršek.

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
848
73
28
nič ni dražje (plača se prekoračitev hitrosti), sam omejitve so ponavad pred tuneli nižje kot pa sicer in je posledično kazen višja

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Zastaranje pregona
42. člen
(1) Postopek o prekršku ni dopusten, če pretečeta dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen. Če je prekršek storjen na področju varstva konkurence, postopek o prekršku ni dopusten, če preteče pet let od dneva, ko je bil prekršek storjen. Postopka o prekršku, ki je bil ugotovljen s tehničnimi sredstvi in kršitelj s kršitvijo ni bil seznanjen , ni dopustno začeti, če od dneva storitve prekrška preteče več kot 30 dni, ko je bil prekršek storjen.
Citat:

Kršitelj je bil seznanjen s kršitvijo po šestih mesecih. Če velja naš ZP, potem zastara

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Ampak.... verjetno za te stvari veljalo mednarodni sporazumi, ki pa so nad nacionalno zakonodajo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Ni mi sicer jasno, kaj je pri vsej tej avtomatizaciji za mučkat toliko časa in zakaj recimo kršitelj ne bi mogel dobiti kazni že po par dnevih, saj ne ugotavljajo okoliščin ali kaj podobnega, samo fotko in plačilni nalog dobiš, torej vse avtomatsko.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
ksz

ni mi jasno zakaj želite izbjegavat sistem?
če ste naredili prekršek, ga plačajte. Tako tudi pri nas naredite verjetno ne?

sicer so pa kazni v AT mizerne napram našim, tako, da če želiš delati prekrške, se jih splača gor delat.
smile-1.gif

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Citat:
Zastaranje pregona
42. člen
(1) ... Postopka o prekršku, ki je bil ugotovljen s tehničnimi sredstvi in kršitelj s kršitvijo ni bil seznanjen , ni dopustno začeti, če od dneva storitve prekrška preteče več kot 30 dni, ko je bil prekršek storjen.

Kršitelj je bil seznanjen s kršitvijo po šestih mesecih. Če velja naš ZP, potem zastara

Ni res. Lahko bi še povedal, kako se temu reče, a ne bo haska. Naj velja samo: "...in kršitelj s kršitvijo ni bil seznanjen" se nanaša na klasifikacijo prekrška. Gre torej za vrsto prekrška, ki izpolnjuje dva pogoja, in sicer (a) je ugotovljen s tehničnimi sredstvi in(b) kršitelj s kršitvijo ni seznanjen. Če te z radarjem izmeri policist in ustavi njegov kolega 200m naprej, to ni tak prekršek, ker velja (a), ne pa tudi (b).

Nazadnje urejeno: