Programski jezik za začetnike

2. okt 2007
3.869
2.388
113
Kateri programski jeziki so za začetnike (tudi otroke nad 10let). Včasih je na Spectrumu in podogbno obstajal Logo.

Sedaj je verjetno tega že več ali pa ne?

Lp,

2. okt 2007
3.869
2.388
113

Čiste osnove programiranja, pogojni stavki,.....
Toliko, da se dobi občutek, kaj sploh programiranje je.

Ko smo bili mladi, smo tudi začeli z Basic na zx48,c64 in dalje odkrivali......
Da pa nalagam Visual Basic in podobno, pa še je zaenkrat prekomlicirano....

Lp,

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj Visual Basic je samo IDE, še vedno lahko programiraš preprosto konzolno aplikacijo, ki je zelo podobna tisti z C64.

Sicer zanimiva varjanta zna biti tudi JavaScript,za katerega ne rabiš drugega kot notepad in web browser. Pa še čedalje bolj aktualen postaja, sploh sedaj, ko se vse aplikacije selijo v oblak.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, najmanj resoursov rabiš za splet, torej kot že omenjeno, javascript, mogoče php. Za to ti zadostuje PC in Notepad++

Samo kot ideja, če bi kaj v smeri mikrokrmilnikov, je najlažje štartat s čim takim, ker maš možnosti ogromno, pa tudi supporta je veliko (od knjižnic, že napisanih primerov,...) - če te zanima sporoči.

Lp

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ne pretiravaj.
Razumem, da ti vse obvladaš, ampak išče se preprosta zadeva.

Nek preprost jezik oz. okolje, ker bi se dalo nekaj sprogramirani in prikazati rezulate - brez oken, gumbov in podobne navleke. Neko okolje, kjer bi pač lahko sprogramiral recimo neko numerično metodo, ali kakšeno preprosto sortiranje.

Se pravi okolje, kjer bi bilo programiranje tako nezahtevno, kot je bil recimo TurboPascal, ali Turbo C . Ker s tistimi simulatorji C64 in/ali ZX48 si ni kaj dosti za pomagati (branje in pisanje v datoteke).

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
ena izmed preprostejših je zagotovo C, jaz bi mu osebno predlagal kar C# saj vsebuje lastnosti veliko programskih jezikov kot so C, C++, Java, ... če želiš me lahko dodaš na msn : romy@usekan.net pa ti pošljem nekaj literature, saj jo imam ogromno v ebookih (nekaj tudi v slovenščini).

LP

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
priporočam tole KLIK, nek samosvoj programski jezik, ki je namenjen otrokom in začetnikom. nam so na začetku prvega letnika ferija dali za nalogo eno igrico za sprogramirat v tem
smile-1.gif
če pa hočeš kaj bolj uporabnega pa najboljše da s c++ in kakšnim devc++ compilerjem osvoji osnove (for zanka, if stavek,.), potem pa c#. jave ne priporočam

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Se kar strinjam z doto-m, kakšen javascript, php... sicer pa je tako, da ko enkrat osvoji en jezik, ni hude sile za naprej. Sintakse so podobne, delovanje zank tudi. Če pozna sam princip programiranja, ne bi smel biti problem.
OBVEZNO pa naj piše "lepo" kodo. Tabulator is your friend. Če imaš zadeve lepo ločene in razčlenjene, po možnosti še dobro zakomentirane, si lahko prihraniš ogromno dela in razmišljanja, kaj kakšna reč naredi. Saj ni treba romana pisat v komentar, samo kratek opis funkcije ali zanke, kaj gre noter in kaj gre ven.

Žal pa ne poznam nobene dobre knjige, kjer bi bile opisane osnove... jaz sem začel z basicom v računalniškem krožku v šoli, v srednji smo dudlali pascal, kasneje smo delali tudi v delphiju. Ker sem se pascala naveličal, sem se začel ukvarjati s phpjem. Profesorji mi niso komplicirali, naloge sem pač delal v php-ju (ko so to sploh zahtevali, ker že v 3. letniku sem imel "mir", v 4. pa sploh).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Free pascal je zastonj, imas moznost prehoda na GUI v obliki Lazarus (zastonj) ali Delphi (komercialno orodje), literature za (Turbo) pascal obstaja malo morje, isto velja za online tutoriale. Jezik je bil razvit za poucevanje.

Mislim, da boljse opcije ni, povsod drugje manjka ali literatura, ali je zacetna stopnica precejsnja (se za nekoga, ki je ze programiral prej) ali pa naletis hitro na omejitve glede tega, kaj lahko stvar pocne.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik haloski_pepek pravi:
Kateri programski jeziki so za začetnike (tudi otroke nad 10let). Včasih je na Spectrumu in podogbno obstajal Logo.

Sedaj je verjetno tega že več ali pa ne?

Lp,

Zakaj pa ne poskusi začeti z Logo-tom. Se da zelo zanimive stvari naredit, pa še v slovenščini je. Zelo uporabno, ko se prvič srečaš z zankami in klici različnih podprogramov. Pa tudi dobro podporo ima za grafiko.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Kaj pa če bi se sam lotil poučevanja ali pa našel koga, ki bi to znal razložiti? Ker je res kot pravijo... v vseh knjigah se nekako predvideva, da imaš neko osnovo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Pa kaj ste hecni s tem Logotom in pascalom? To so mrtvi jeziki, ki jih uporabljajo samo še kakšni fosili, ki so preveč leni, da bi se naučili kaj novejšega. Z učenjem "preprostega" programskega jezika si narediš medvedjo uslugo. V začetku res ne delaš kaj koristnega, kasneje bi pa, pa se moraš prestaviti na drugi programski jezik, ker ti ta tvoj enostavni ne omogoča tega. To je pa na začetku skoraj nemogoče, ko ti porogramerski principi še niso tako znani.

Trenutno je aktualno programiranje za web in zgleda da bo tako vsaj še nekaj časa. Zato sem predlagal JavaScript. Priporočam tudi, da se čimprej začne razmišljati objektno. Zaradi tega zna pa biti PHP recmo malo problematičen, ker je veliko tutorialov zelo slabo napisanih. Posledično je zaradi tega PHP na slabem glasu, ker se ga ljudje učijo napačno uporabljat. Kar se tega tiče sta pa recimo java ali C# veliko primernejša, ker je tam več kontrole, da se ne ustreliš v nogo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Pa kaj ste hecni s tem Logotom in pascalom? To so mrtvi jeziki, ki jih uporabljajo samo še kakšni fosili, ki so preveč leni, da bi se naučili kaj novejšega. Z učenjem "preprostega" programskega jezika si narediš medvedjo uslugo. V začetku res ne delaš kaj koristnega, kasneje bi pa, pa se moraš prestaviti na drugi programski jezik, ker ti ta tvoj enostavni ne omogoča tega. To je pa na začetku skoraj nemogoče, ko ti porogramerski principi še niso tako znani.

Trenutno je aktualno programiranje za web in zgleda da bo tako vsaj še nekaj časa. Zato sem predlagal JavaScript. Priporočam tudi, da se čimprej začne razmišljati objektno. Zaradi tega zna pa biti PHP recmo malo problematičen, ker je veliko tutorialov zelo slabo napisanih. Posledično je zaradi tega PHP na slabem glasu, ker se ga ljudje učijo napačno uporabljat. Kar se tega tiče sta pa recimo java ali C# veliko primernejša, ker je tam več kontrole, da se ne ustreliš v nogo.

S prvim delom se strinjam.

Z drugim delom glede objektnega programiranja pa ne. Meni se zdi da je ravno obratno in povsod furajo "objektno" programiranje, ker je to fancy in se fancy sliši. PHP je tipičen programski jezik, ki je na silo uvedel objekte (ker je raja to hotela) in se nato malce popravil. Ampak resnici na ljubo, PHP kot web programski jezik ima zelo malo supnega z objekti dokler ne prideš do zahtevnih problemov in aplikacij. Nasprotno pa javascript zaradi svojega "objektnega" načina skuša bit fency (java like), kar je včasih tak pain in the ass da bi ga takoj zamenjal za kaj bolj uporabnega. Sej spet, ko prideš do naprednega HTMLja je objektno naslavljanje res idealno ampak za eno predstavitveno stran s petimi HTML tagi je JS pretežak (.. za učenje).

Sicer pa za začetnika je bolj kot pot pomemben cilj ... torej, če imaš mulota ki ima Iphone se bo najbolj naučil programmiranja če bo lahko naedil eno uporabno aplikacijo za iphone (četudi se sliši še tako bedasto in težko). ČE ima mulc rad igrice je bolje da začne z direct3Djem pa naredi eno igrico in bo potem nadaljeval s Cjem itd.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Enostavna zadeva za čiste začetnike za javo je JUDO:
http://judo.sourceforge.net/

ali pa mogoče drjava:
http://drjava.sourceforge.net/

Potem pa recimo tole:
http://andrej.com/java/lekcije.html

In potem še te razne naloge, ki jih je za Javo ogromno:
http://docs.google.com/viewer?...HSHBzLDvPmRTkNA
http://209.85.129.132/search?q...=clnk&gl=si
http://um.fnm.uni-mb.si/tiki-index.php?page=Prva+doma%C4%8Da+naloga
http://wiki.fmf.uni-lj.si/wiki/Kategorija:Naloge_in_re%C5%A1itve

google-> java vaje/naloge

In tako se boš dejansko naučil jezik, ki ti bo morda kdaj koristil...
zmaga.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:

Tole je neumnost. Pri meni se delo (razvoj HW in SW) z visjenivojskimi jeziki porazdeli cca. 75% pascal (vkljucuje Delphi) in 25% C, od tega je na MCUjih 50/50 pascal/C. Moderne pogruntavscine tipa C# so pa res za lenuhe, ki niso sposobni sami narediti nic in samo sestavljajo LEGO-kocke, potem je pa treba namesto njih resevati probleme, ceprav baje "znajo programirati" (zdaj to pomeni nekaj drugega, kot je vcasih).

Pred mnogimi leti, ko je izsel prvi Delphi, sam nisem imel nobenih tezav s prehodom iz proceduralnega programiranja na objektno, malo so mi razlozili drugi (se na VB), ostalo pa je prislo iz knjig oziroma druge literature.

Ravno obratno je; tako kakor je napisal uporabnik Utisevalec.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Pri prehodu na OOP ni problem v tem, da se naučiš sintakse, spremeniti je potrebno celotno razmišljanje. Če tega ne storiš in še vedno razmišljaš procuderalno, nisi naredil nič in bi bilo bolje, da sploh ne bi preklopil.

Embeded sistemi so vedno nekaj posebnega. Tu si odvisen od tega, kaj podpira proizvajalec. Ti pa ponavadi ne prehajajo radi na novejše tehnologije. Razvoj gre pa naprej. Sploh mi je pa smešno da Delphijaš smatra C# za lenuhe. C# nadaljuje v smeri, ki jo je začel Delphi. Oba je celo razvil isti človek Anders Hejlsberg.

V PHP me kar zmrazi ko vidim mešano PHP kodo in HTML. Takšna koda je smrt za vzdrževanje, pa naj bo to mala stran, ali velik portal. Čisto nič te ne stane, če že od začetka uporabljaš MVC patterne, delegate, singelton objekte, .... Isto glede povezave na bazo, je verjetno 90% tutorialov na internetu narejeno z mysql_* frunkcijami, ki kar kličejo po sql injection napadih. Isto velja za cross site scripting, ker vsi z echo izpišujejo, kar dobijo preko $_POST ali $_GET. Seveda brez validacije vhodnih kontrol. Če pa uporabiš kak framework, za bazo uporabiš kak abstraction layer (PDO, ADONet,...), za vizualizacijo pa template engine.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
predlagam Java script. Ne rabiš nič, nobenega orodja, vse je že na računalniku.
Vse kar rabiš je brskalnik in notepad.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Če pa uporabiš kak framework, za bazo uporabiš kak abstraction layer (PDO, ADONet,...), za vizualizacijo pa template engine.

In jasno tale framework generira vse od DOM drevesa do JS procedur namesto tebe .. kar seveda ni slabo (razvoj je hiter in poceni), ampak če nimaš vseh niti v svojih rokah potem slejkoprej prideš do omejitve, ki je trda kot zid in moraš potem iskati drugo pot naokoli, ki vzame ves prihranjen čas z uporabo frameworkov. Da ne govorimo o varnostnih problemih teh frameworkov; splet je del zlobnih webbotov, ki napadajo tisto kar poznajo - bug v frameworku ki ga uporablja 10000 ljudi je jasno poslastica (ownat 1000 mašin v enem dnevu)!
cheer.gif

Sicer pa, za programiranje se šteje poznavanje osnov sintakse jezika in programskega orodja; če to obvladaš 100% si dober programer in nič več. Za vse ostalo pa rabiš vse od norih idej, čudnih rešitev, uporabe napačnih stvari na pravih mestih itd. .. skratka iznajdljivost je tista ki te dela dobrega (ali pa slabega). Programer, ki uporablja razne frameworke je iznajdljiv samo v smislu, da se zna dobro prodat - in jasno 90% to tudi kupuje.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:

In jasno tale framework generira vse od DOM drevesa do JS procedur namesto tebe .. kar seveda ni slabo (razvoj je hiter in poceni), ampak če nimaš vseh niti v svojih rokah potem slejkoprej prideš do omejitve, ki je trda kot zid in moraš potem iskati drugo pot naokoli, ki vzame ves prihranjen čas z uporabo frameworkov.

Ne vem o čem govoriš. Jaz sem si spisal svoj framework.

Citat:
Da ne govorimo o varnostnih problemih teh frameworkov; splet je del zlobnih webbotov, ki napadajo tisto kar poznajo - bug v frameworku ki ga uporablja 10000 ljudi je jasno poslastica (ownat 1000 mašin v enem dnevu)!

Prosim ne enačit frameworka s CMS-jem. Framework je ogrodje aplikacije. Pomaga ti pri validaciji vhodnih podatkov. Skrbi da se podatki pravilno shranijo v bazo, da se html koda varno generira,... Ti se pa lahko posvetiš reševanju podanega problema. Da sploh ne omenjam kako se poveča code reusability, ko začneš enkrat razvijat prave MVC aplikacije. V Test driven developement in continuous integration se raje tu sploh ne bom spuščal.