Programi in načina dela

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Če lahko opišete katere programe uporabljate in kakšen je vaš način dela (predvsem za neprofesionalce)

torej... pridem domov prenesem fotografije na računalnik
ker mi je Picasa za popravljanje fotografij premalo jih uvozim v Lightroom
slabe zbrišem, ostale popravim in povozim original (ja popravljam enkrat za vedno)
v picasi jim dodam še tage in lokacijo

Zdi se mi še vseeno preveč komplicirano? kaj predlagate?

Zanima kako Lightroom 3 prisilim da povozi original? v prejšnji verziji ni bilo teh problemov

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Fotke shranjujem na način:

Folder: YYYY-MM-DD_kratek_opis
Subfolder: Originali
Subfolder: Obdelane

Na hitro jih pregledam in tiste, ki se mi zdijo vredne nadaljnje obdelave, skopiram v subfolder "Obdelane". Nato jih obdelam v PS-ju in shranim z istim imenom v ta folder.

Če delam še kakšen resize za web, dodam še subfolder "web". Tukaj pa se ne držim nobenih pravil, shranjujem s poljubnimi imeni.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
aha sem en čas delal podobno ampak je za amatera preveč podvojevanja (preveč GB in zbrka v pregledovalniku slik) in nakoncu ko pride sosed neveš katere bi mu pokazal

no če ostali nočete nič povedat me pa vseeno zanima če je kaksna moznost da lightroom 3 pri exportu prepiše originalne slike

hvala

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
se vsedem pred pc, skopiram raw v eno mapo, jpg v drugo, glavno mapo poimenujem po datumu, v mapo dam beležko katera v imenu vsebuje ime in opis dogodka.
odprem photoshop, zmečem raw noter, zbrišem,obdelam, shranim v mapo jpg obdelane
zbrišem original jpg in raw, če vem da ga več ne bom potreboval.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
s kartice dam fotke v eno mapo. tisto pač poimenujem samo toliko, da vem, kje so originali. uvozim v LR, obdelam in izvozim dva formata fotk v drugo mapo, imenovano tako - npr. 05_razlaga na alterju, kjer številka pomeni dan v mesecu. ta mapa se nahaja v mapi, poimenovani po mesecu, ta po mesecu pa v letnici. torej - 2011 > 01_januar > 05_razlaga na alterju.

skratka v to zadnjo mapo najprej izvozim fotografije v JPEG formatu, dolge 30 cm po stranici, 300 dpi, 91 je faktor ohranitve kvalitete. znotraj imam še eno mapo, v katere pa shranim obdelane RAW fotke - torej RAW fotka z XMP fajlom - na ta način ubijem dve muhi na en mah - imam tako surov material, kot fotko surovo ter obdelano.
smile-1.gif

upam, da ni to razumljivo samo meni ...
tongue-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Skopiram v mapo, obdelam na Fuji Frontier
cheer.gif

Sicer je pa moj nacin sledec. S kartice vse v mapo YYYY_MM_DD. Naredim mapo izbor, kamor najprej skopiram vsebino nadrejene mape in nato brisem "slabe" fotke. Potem pa je odvisno, zakaj jih potrebujem. Ce so samo za web, naredim podmapo web in tukaj gre cez akcija, ki jo v tistem trenutku potrebujem. Ce gredo v tisk, naredim podmapo tisk in fotografije obdelam minimalno oz. po potrebi. Ostalo kot ze receno obdelam direktno na masini. Imam sreco, da imam to na razpolago
smile-1.gif