Program

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Katere programe za obdelavo in shranjevanje slik uporabljate in zakaj?
Picasa mi je bila super ampak zdaj ko sem sprobal Lightroom nekatere stvari pogrešam
Lightroom pa spet nima možnosti da shrani vse spremenjene slike kar na sedanjo lokacijo? (ali pa nevem kako)

Ovstaja še kakšen primeren program?
kaj proporočate?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Precej močan za obdelavo je GIMP, odprto-kodni program: ( http://www.gimp.org/ )
Poskušaj še naložiti Irfanview ( http://www.irfanview.com/ ) prav tako brezplačen, ki celo lahko govori slovensko.

Seveda pa je tukaj še vsem znani in množično uporabljani PhotoShop, vendar si pri njem v dilemi - za nakup je pretirano drag, pri tatvini pa... kakšna BSA ni izključena.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
čaki, čaki, kako na sosednjo lokacijo? Lightroom mam kar v mezinčku, tako, da ta mi ni čisto jasna ...
tongue-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Napisal je "sedanjo" ne pa "sosednjo". Verjetno hoče shranit spremembe in povozit originalne slike (tako nekako si predstavljam).

Sicer pa se mi gimp ne zdi preveč uporaben za obdelavo fotografij, razen če obdeluješ samo jpege.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Lightroom deluje tako, da ti na vsak način poskuša ohranit original nedotaknjen, kar je meni zelo fajn. kar se tiče izvažanja v sedanjo mapo - recimo, moj fotič ima kar neko šifro fotke in seveda številko. sam sicer vse preimenujem, pač even po vrsti, kdaj pa samo dodam svojo pripono spredaj, številko fotke pa pusti originalno.

skratka, da se, ker sem ravno v nedeljo moral vse fotke kar v eno mapo dat - originale, obdelane max resolucija, press resolucija in web resolucija. vsak ima samo nek določen del drugačen, ne vem, web www priponko in je okej. sej je boljše tako ...
smile-1.gif

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
pravilno ste ugotovili, s spremembami hočem povoziti originale. Vem, če se resno ukvarjas s fotografijo je boljse da so originali nedotaknjeni, ampak meni bi to prislo zelo prav.

izvažanje v isto mapo, in potem brisanje starih se mi zdi preveč zamudno
gimp in irfanview mi nista vseč

obstaja še kaj drugega?
kaj bi bila alternativa lightroom?
vseeno mi je ce je zastonjski ali ga dobim na torrentu, vse je zastonj, moralnih zadrzkov pa tudi nimam.
@mamomu: S paintshopom lahko povoziš originale?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
saj obstaja Overwrite? samo glede na to, da povozi originale ... težka ...

še vedno lahko tako narediš:

- izvoziš v novo mapo, preveriš, če je res vse tako kot mora biti
- si zadovoljen s fotkami in pobrišeš originale (tako tudi jaz delam)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
s photoshopom lahko povoziš original;)

@DizzyReed sej si lahko že na fotiču naštimaš kako ti poimenuje slike. Recimo: Dizzy_0001.jpg Napišeš ime, zaporedno številko pa doda sam.