Program za tiskana vezja

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Zdravo!

A kdo ve za kakšen program, ki bi znal iz sheme nekega vezja narediti PCB, katerega bi jaz potem sprintal in zjedkal. Včasih se mi zdi, da je obstajal en tak program po imenu Tango, kaj pa danes? Je že kaj novejšega kje za dobiti?

Hvala!

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Jaz uporabljam Cadence/Allegro, bi ti pa priporočal Altium Designer (naslednik Protela).

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
no, saj allegro spada pod Orcad paket firme Cadence.
Altium tudi ni slaba zadeva.

Sicer pa, če začneš s shemo v določenem programu si bolj ali ne privezan na tisti program tudi za nadalnji dizajn tiskanine.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Hvala za odgovore.

Program rabim za sina, ki se vedno bolj ukvarja z elektroniko in sva sedaj prišla do tiskanih vezij.
Kateri od naštetih programov pa je najbolj preprost za uporabo. Nimava namena delati kakih zelo zahtevnih plat ali celo večplastnih, tko da bi bil verjetno kakšen preprost program čisto dovolj. A obstaja mogoče tudi kaka verzija v slo jeziku?

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Sam niti ne bi priporočal programa v slo jeziku, saj če se bo začel malo bolj resno ukvarjati z elektroniko se žal s slovenščino ne da dosti daleč.

Kar se tiče enostavnosti so vsi enakovredni, ko bo pogruntal enega bo pogruntal vse. Ok, vi imajo rahle razlike, ampak ko se naučiš delati z enim je tudi z drugim zelo lažje delat. ž

Sam sem za prvo vezje v orcadu potreboval 2 tedna ( do te stopnje da sem lakho poslal fajle in dobil gotovo tiskanino).

Če boš potreboval samo diskretne elemente (upori, kondenzatorji, ...) je dober tudi Eagle za začetek. Sam pa vidim da mi veliko časa prišpara Orcad, saj ima veliko proizvajalcev komponent in čipov že narejene sheme za dotični program in mi ni potrebno risat čipa iz nule.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Naj sin začne z Eaglom. Je precej intuitiven (dobi se tudi precej tutorialov), knjižnice elementov so presenetljivo obširne pa še zastonj je osnovna licenca (omejen si na 100 x 80 mm PCBje in en sheet za shemo)...
Designer je zelo kompleksen (no, saj tudi zna precej več, kot Eagle) in za moj okus rahlo zmedeno organiziran. Ima dober wizard za generiranje footprintov, simulator in obupno nesposoben autorouter, zato jaz ponavadi narisano v Designerju routam s Specctro.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Se strinjam. Čeprav v "strokovnih" sferah eagle ni preveč cenjen (ravno zaradi sposobnosti autorouterja), mislim da je ravno prav za začetek. Sam sem z njim začel z zelo simpl stvarmi, se da pa tudi z demo verzijo narest marsikaj. Največ kar sem delal je bila dvostranska ploščica na 3/4 max vezja (nekje 8x8 se mi zdi). Autorouter sem dal Routing grid 1 se mizdi in je računal menda ene dve uri... Ampak, popravljat je bilo treba minimalno. Kar rabim narest, še danes delam z njim, čeprav moraš vedno kaj popravit za njim...
Včasih moraš meti malo potrpežljivosti s shemo, ker če kake povezave ne razume, moraš potem pike nametat povsod. Tako da preverjanje vezja po narisani shemi definitivno ni odveč.

Lp